Μάχη με το χρόνο και τις αντιδράσεις δίνει η κυβέρνηση με αιχμή το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αρχίζουν διαβουλεύσεις σε τρία μέτωπα για το toolkit του ΟΟΣΑ. «Σούπερ δόση» ύψους 16 δισ. αλλά σε… κομμάτια το νέο στοίχημα της Αθήνας. 

των Έλενας Λάσκαρη, Αλεξάνδρας Γκίτση

Δύο βήματα μπροστά και τρία πίσω φαίνεται να πηγαίνει η εκ του μακρόθεν διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Με τα μέτωπα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού να παραμένουν ανοιχτά και να διευρύνονται εξαιτίας της δικαστικής ανατροπής στο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί και την εσωτερική της αδυναμία να προχωρήσει σύντομα σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως προσδιορίζονται στο toolkit του ΟΟΣΑ.

Παρά το γεγονός ότι η τρόικα -όπως εύγλωττα προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη- προειδοποίησε με σαφήνεια ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν εφαρμοστούν πειστικά οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντέχει το κόστος των αλλαγών.

Διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα

Τα μεγάλα αγκάθια εντοπίζονται στις παρεμβάσεις στο γάλα και στην πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, μέτωπα για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, είπε το Σάββατο στο πλαίσιο του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ότι «κρατιούνται ως έχουν».

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι έντονες και οι αλλαγές βαραίνουν και υπό την προοπτική της διπλής -προς το παρόν τουλάχιστον- κάλπης.

Έτσι, η μέχρι στιγμής προσπάθεια για εύρεση συμβιβαστικής λύσης εντός των κόλπων του κυβερνητικού σχηματισμού οδηγεί σε «εκπτώσεις» επί των αρχικών προτάσεων του ΟΟΣΑ και σε ρήξη με τους δανειστές.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υπουργός σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για τον τρόπο προώθησης των μεταρρυθμιστικών προτάσεων στα επίμαχα θέματα προχωρά σε νέο κύκλο επαφών. Η συζήτηση θα είναι πολυμερής -κυβέρνηση, φορείς και τρόικα- και θα πρέπει να έχει καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα εντός των επόμενων 20 ημερών.

Κορυφαίες πηγές του υπουργείου σημείωναν στο Euro2day.gr ότι τα μέτρα αυτά (περίπου 280 προτάσεις από τις 329) αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση που παρέλαβε η τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου και απέκτησαν χαρακτήρα επείγοντος μετά τις επαφές που έγιναν με την τρόικα, σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής μέτρων.

Κατά τους ίδιους κορυφαίους κύκλους, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα με το timing των πρωτοβουλιών, γιατί οι μεταρρυθμίσεις αυτές ουσιαστικά θα φέρουν μείωση τιμών και αύξηση του ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών, δηλαδή υπέρ του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση μόλις 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά την κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, το όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν 33 εκατ. ευρώ ετησίως ή 10% επί των τιμών. Το ετήσιο όφελος από την απελευθέρωση πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται σε 102 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής πώλησης των βιβλίων θα φέρει μείωση στις τελικές τιμές.

Πάντως όπως ανέφεραν χθες στο Euro2day στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «όλα τα θέματα είναι ανοικτά και στόχος είναι να διαμορφωθεί μια κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο». Οι ίδιοι σημείωναν χαρακτηριστικά πως «αυτό που αναζητούμε είναι ένας δημιουργικός συμβιβασμός. Θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να μην αναιρεί την ουσία των μεταρρυθμίσεων».

Αργεί η συμφωνία

Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγαν χθες ότι το νομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, γεγονός που μάλλον δυσχεραίνει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, πόσο μάλλον όταν δεν έχει καν επιβεβαιωθεί επισήμως ο ακριβής χρόνος της επανόδου Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς στην Αθήνα.

Μάλιστα, στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο τυπικά η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ημερησίας διάταξης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς οι συζητήσεις έχουν κρατήσει πλέον πάρα πολύ και οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν να ολοκληρωθεί το σίριαλ της διαπραγμάτευσης και να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, για να πιάσουν εκ νέου το νήμα των συζητήσεων από τις 3 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα των 14 ημερών που θα μεσολαβήσουν έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ώστε στο Eurogroup του Μαρτίου να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση.

Μεγάλη δόση, αλλά σε… κομμάτια

Ο σχεδιασμός πλέον έχει αλλάξει και η ελληνική πλευρά περιμένει τον Μάρτιο έγκριση (στις 10 του μήνα υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup) όχι απλώς για τη δόση του τελευταίου τετραμήνου του 2013, αλλά και γι' αυτήν του πρώτου τριμήνου του 2014.

Το ποσό φτάνει τα 16 δισ. ευρώ και η σούπερ δόση, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, θα εγκριθεί πριν από τις ευρωεκλογές και θα αρχίσει να έρχεται τμηματικά στην Αθήνα.

Για να συμβούν όλα αυτά όμως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σύντομα μεταξύ άλλων για το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και του 2015 και του 2016, για τις ομαδικές απολύσεις, για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και κυρίως για τον τρόπο αναπλήρωσης των εσόδων που θα στερηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και 4.000 απολύσεων εντός του 2014 αλλά και για την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Πονοκέφαλος οι ένστολοι

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και η δικαστική βόμβα με τη δικαίωση των ενστόλων. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν και 200 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου για τις περικοπές στις αμοιβές των δικαστικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται το κόστος να καλυφθεί από μισθολογικές παρεμβάσεις στις ίδιες επαγγελματικές ομάδες που δικαιώνονται από τα δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και νέα νομοθεσία με την οποία για παράδειγμα θα καθιερώνεται ενιαίο μισθολόγιο για τους ενστόλους… Πόσο εύκολο είναι να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο σε προεκλογική περίοδο μένει να αποδειχθεί…