Με λιτή ανακοίνωση,  αργά το βράδυ της Παρασκευής το λεγόμενο προεδρικό ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η τ/κ και η ε/κ πλευρά έφτασαν σε συμφωνία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάσθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων”.

«Η διαδικασία των συνομιλιών προγραμματίζεται να ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας», καταλήγει η ανακοίνωση, η οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που διέρρεαν από τα κατεχόμενα για αποδοχή από τον Έρογλου.
O  Ντερβίς Έρογλου έκανε αποδεκτό το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλα κόμματα, πλην του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είπαν όχι στο κοινό ανακοινωθέν, περιλαμβανομένου και του κόμματος που στηρίζει τον Έρογλου.
Ωστόσο,  κατόπιν πιέσεων προς την τουρκική πλευρά (πληροφορίες κάνουν λόγο για τηλεφώνημα στον Έρογλου από αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο), ο Τ/κ ηγέτης αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση και να δώσει τη συγκατάθεση του για το κοινό ανακοινωθέν, με τα υπόλοιπα κόμματα να δίνουν επίσης τη συγκατάθεση τους, τηρώντας όμως επιφυλάξεις.
Εν αναμονή ανακοινώσεων η ε/κ πλευρά
Στο μεταξύ, η πλευρά μας αναμένει να λάβει την επίσημη απάντηση Έρογλου, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα υπάρχει και επίσημα το «ναι», τότε η συνάντηση των δυο ηγετών που θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των συνομιλιών αναμένεται να γίνει τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας.
Παρούσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι η Λισα Μπάτενχαϊμ και όχι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και πέτυχε την απομάκρυνση του Ντάουνερ από τη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του κυπριακού.
Έρογλου:«Δεν ξέρω αν θα γίνουν πολλά με το κοινό ανακοινωθέν»
Nωρίτερα σήμερα, ο Ντερβίς Έρογλου είχε δηλώσει πως χωρίς να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο.
«Δεν μπορώ να πω ότι θα γίνουν και πολλά πράγματα με το έγγραφο αυτό του κοινού ανακοινωθέντος, γιατί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας περιμένουν έξι κεφάλαια». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι τα σημαντικά κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ, το περιουσιακό, της οικονομίας, των εγγυήσεων και το εδαφικό θα μπορέσουν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Έρογλου επανέλαβε τη θέση του ότι θα μπορούσαν να άρχιζαν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς κανένα κοινό ανακοινωθέν και πως στο σημείο που ήρθαν σήμερα είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε αξιολόγηση με τα δικά τους όργανα, τα ενδιαφερόμενα κόμματα και την πλατφόρμα της «βουλής» κι αυτό θα κάνουν.
Εδώ και μήνες, είπε, προσπαθούν για ένα κοινό ανακοινωθέν και σε αυτό το θέμα προβαίνοντας πάντοτε σε βήματα προς τα μπρος είναι αποφασισμένοι να βρουν μια διέξοδο. Σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι μεσολαβητές και επεσήμανε τη σημασία του να αξιολογήσουν την κατάσταση, λέγοντας ότι σήμερα και αύριο θα δει τα πολιτικά κόμματα και την πλατφόρμα της «βουλής».
Η συνάντηση με την πλατφόρμα της «βουλής», που είναι τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, δηλαδή το ΡΤΚ, το ΔΚ-ΕΔ, το ΚΕΕ και το ΚΚΔ, έγινε σήμερα και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.