Με τον Λάζαρο Μαύρο

Κ Α Θ Ε ΦΟΡΑ που υποχωρούντες παραπίσω στις τουρκικές απαιτήσεις, ετοιμάζονται να συνθηκολογήσουν και να υποταχθούν, υψώνοντας λευκά κουρέλια παράδοσης του ελληνικού κάστρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Διζωνικό Συνεταιρισμό των Δύο Συνιστώντων Κρατών, νομίζουν ότι τους είναι χρήσιμες και οι ματαίως δοκιμασμένες κατ’ επανάληψιν μέθοδοι των Ειδικών Επιχειρήσεων Ψυχολογικού Πολέμου: Να πείσουν τον κυπριακό Ελληνισμό ότι φταίει κι ο δικός του «εθνικισμός» για τα δεινά. Και, συνεπώς, θα πρέπει να… «πληρώσει το τίμημα»!

Χ Ι Λ Ι Ο Π Α Ι Γ Μ Ε Ν Η ταινία καθ’ όλην τη διάρκεια των ενισχυμένων και με US Dollars επιχειρήσεων για επιβολή της λύσης Ανάν στη διετία 2002-2004. Ξανά παιγμένη επί προεδρίας Χριστόφια τής «συνυπαιτιότητας στις τραγωδίες», που ειρωνευόταν κιόλας τους «ωραίους Έλληνες»!

Ν Α Τ Η Ν Ε ΚΑΙ πάλι: Πέντε μέρες μετά που ο ΠτΔ κ. Αναστασιάδης προσέφερε στους Τούρκους τη Συμφωνία για Διζωνική λύση Δύο Συνιστώντων Κρατών, έσπευσε, 16.2.14, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο τής διαπιστευμένης σε 70 χώρες Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου τών Ρωμαιοκαθολικών, να την… ξαναπαίξει: «Εκείνο που μας χώριζε από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, δεν ήταν ποτέ η θρησκεία, αλλά, δυστυχώς, ο εθνικισμός είτε των μεν είτε των δε είτε και των δύο», είπε ο ΠτΔ…

Ε Θ Ν Ι Κ Ι Σ Μ Ο Σ των Ε/κ, όπως ορίζεται και κατηγορείται από τους δεδηλωμένους αντι-εθνικιστές, ήταν πρώτ’ απ’ όλα η ανυποχώρητη επιμονή τους να ταυτίζουν το απελευθερωτικό και δημοκρατικό ιδεώδες με την αξίωσή τους, απ’ τα χρόνια κιόλας της Επανάστασης του 1821 και αδιαλείπτως ώς το 1967 (επισήμως), για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Αυτού του περιεχομένου ο «εθνικισμός» διακατείχε σύσσωμο τον λαό. Περιλαμβανομένου και του διεθνιστικού ΑΚΕΛ, το οποίο, μέχρι τον Ιούνιο 1967 (δύο μήνες μετά την επιβολή της χουντικής δικτατορίας στην Ελλάδα), ψήφιζε στην κυπριακή Βουλή υπέρ τής «άνευ τινός ενδιάμεσου σταθμού Ενώσεως ολοκλήρου και ενιαίας της Κύπρου μετά της μητρός Ελλάδος».

– ΩΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ, επίσης, κατηγορείται, ιδιαίτερα, ο ένοπλος αντι-αποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-1959. Εναντίον του οποίου οι Εγγλέζοι (απ’ το 1878 αξιοποιούντες την οθωμανική μειονότητα για τις ανάγκες του Διαίρει & Βασίλευε) και η υποκινηθείσα απ’ τους Άγγλους Άγκυρα, όρθωσαν την τρομοκρατική ΤΜΤ, στρατιωτικό βραχίονα της Τουρκίας στην Κύπρο.

– ΩΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ κατηγορείται, επίσης, η αντίσταση των νόμιμων δυνάμεων του κράτους, απέναντι στην ένοπλη Τουρκανταρσία του 1963-64, με ηγέτες του εν λόγω «εθνικισμού», τον ΠτΔ Αρχιεπ. Μακάριο Γ΄, τον Γλ. Κληρίδη, τον Πολ. Γιωρκάτζη, τον Τ. Παπαδόπουλο, τον Ν. Κόσιη, τον Χρ. Χριστοδούλου, τον Λέλλο Δημητριάδη, την Οργάνωσή τους «Ακρίτας», με τους εθελοντικούς λόχους των Κοκκινοσκούφηδων του Β. Λυσσαρίδη και των Πρασινοσκούφηδων του Ν. Σαμψών, με τον οποίο Σαμψών, τότε, η ηγεσία του ΑΚΕΛ οργάνωνε και συλλαλητήρια έξω από τις βρετανικές βάσεις.
Αύριο κι άλλα…