Σύμφωνα με το Κίεβο, 2000 Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Κριμαία-Έκλεισε ο εναέριος χώρος της-Το Κίεβο καταγγέλλει ότι 13 μεταγωγικά με 150 καταδρομείς το καθένα προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κριμαίας – Η Ρωσία κάνει λόγο για «κινήσεις προστασίας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας» – Νέκρωσαν οι τηλεπικοινωνίες

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Κριμαία, καθώς σύμφωνα με το Κίεβο, υπάρχει εισβολή ρώσων ένοπλων στρατιωτών στην περιοχή και έχουν διακοπεί όλες οι τηλεπικοινωνίες στη χερσόνησο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για "ένοπλη εισβολή", σημειώνοντας ότι η Μόσχα  έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Κριμαία και "προσπαθεί να προκαλέσει Κίεβο σε μια ένοπλη σύγκρουση".

"Ο ουκρανικός στρατός δεν ανταποκρίνεται στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία", είπε.

Κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις" και υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

"Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (…). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν.

Ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων μεταδίδουν ότι τουλάχιστον εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με τα χρώματα του ρωσικού στρατού εθεάθηκαν να κινούνται στην ανάμεσα στις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερόπολη.

Σύμφωνα με τον Guardian, ρεπόρτερς είδαν το κομβόι του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπακχισαράι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα οχήματα ανήκουν στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινήθηκαν λόγω της ανάγκης για προστασία της βάσης της Σεβαστούπολη.

Βάσει της ρωσοουκρανικής συμφωνίας, η Μόσχα οφείλει να ενημερώνει το Κίεβο εκ των προτέρων για τις στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την κίνηση των ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων.

Παραβίαση εναέριου χώρου

Νωρίτερα, η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και οι ένοπλες δυνάμεις παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των βάσεων της Κριμαίας.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε αναφέρει ότι πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.

Aνταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι μια μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Κατάληψη αεροδρομίων

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι -χωρίς διακριτικά- κατέλαβαν δύο αεροδρόμια: το Διεθνές Αεροδρόμιο της Συμφερόπολης και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης, μετέδωσε το Interfax.

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για "ρωσική εισβολή" διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι "δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Παρασκευή, κεκλεισμένων των θυρών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ θα ενημερωθούν για την κατάσταση από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

ΗΠΑ προς Ρωσία: Μην πυροδοτείτε την κατάσταση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και έθεσαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας.

Επικοινωνία Μέρκελ- Πούτιν

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας.
 

Πούτιν: Να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξομάλυνση».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών του με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας και απαραίτητο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια εξομάλυνση της κατάστασης».

Στο μεταξύ ο βρετανός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν σχεδιασθεί πριν από την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία» είπε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΕΕ: Να υπάρξει πολιτικός διάλογος για την Κριμαία

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε έκκληση την Παρασκευή για "πολιτικό διάλογο" και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Μπαρόζο μίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο ευχήθηκε να έχει "αποφασιστικότητα και τόλμη για να ανταπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις" με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

"Ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις την Κριμαία μέσω πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο Μπαρόζο επανέλαβε στον Γιατσενιούκ ότι οι Βρυξέλλες "στηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" στην Ουκρανία και τον ενημέρωσε για "τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να παρασχεθεί βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό" της χώρας του.

Ουκρανίαας Για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία κατηγορεί τη Ρωσία