Η θεατρική  παράσταση του Μάριου Ιορδάνου, αφιερωμένη στον μεγάλο διανοητή,  που πρέπει να δει όλος ο Ελληνισμός.  Δείτε χαρακτηριστικό  video απόσπασμα.

Εβδομάδα μια σειρά πολιτιστικά και θεατρικά δρώμενα  αφιερωμένη στον μεγάλο έλληνα λογοτέχνη ποιητή και φιλόσοφο Νίκο Καζαντζάκη οργάνωσε ο Δήμος Πεντέλης από 17 μέχρι και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 14. Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο γνωστό και διάσημο πύργο της Δουκίσας Πλακεντίας στην Πεντέλη και τις παρακολούθησαν 100αδες-αν όχι 1000αδες- επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.  Μαθητές και διανοούμενοι από όλο το φάσμα του πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από μια άλλη οπτική προσέγγιση τον μεγάλο Έλληνα διανοούμενο.  

 Στο διάστημα αυτό  100αδες πολίτες αλλά και μαθητές  από όλη την Αττική και την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση με προσωπικά αντικείμενα, να δουν  αγαπημένα βιβλία αλλά και τις σπάνιες εκδόσεις   του έλληνα συγγραφέα, καθώς επίσης να έρθουν σε επαφή με τις εκδόσεις Νίκος Καζαντζάκης και τον σύλλογο «φίλων Νίκου Καζαντάκη» που διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον των ερευνητών και μελετητών του  πολυδιάστατου συγγραφικού έργου  του Ν. Καζαντζάκη.  

Στο πλαίσιο των πολύ καλά οργανωμένων εκδηλώσεων, χάρη στην προσωπική μέριμνα και  φροντίδα του αρμόδιου αντιδημάρχου Ελευθέριου Κοντολάκου που μαζί με τους συνεργάτες του επιμελήθηκε το σύνολο των εκδηλώσεων  κάθε βράδυ ο νέος ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάριος Ιορδάνου  παρουσίασε μια  μοναδική στο είδος της θεατρική παράσταση με επιλεγμένα αποσπάσματα από κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη.

 

Η όλη πολιτιστική προσπάθεια έγινε δεκτή από κοινό και ΜΜΕ με ζεστασιά και μεγάλη αποδοχή εξ ου και τα εκτενή αφιερώματα στον ελληνικό τύπο. Ψυχή της διοργάνωσης ο αντιδήμαρχος Πεντέλης  Λευτέρης Κοντουλάκος

Παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις  οι μαθητές από το πολιτιστικό  εργαστήρι του Δήμου Πεντέλης είχαν την δυνατότητα να εκφραστούν με έργα ζωγραφικής και άλλα πολιτιστικά δρώμενα εμπνευσμένα από την ζωή τα κείμενα και την δράση του Νίκο Καζαντζάκη.   

Η παράσταση του Μάριου Ιορδάνου,  που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που ξεκινά συνδυάζει  χορό, κίνηση, κείμενο, μουσική αλλά  και θαυμάσιες γεμάτες σεμνότητα  χορογραφίες, που αποδίδει με πολύ αισθαντικό τρόπο η επίσης  ταλαντούχος Σοφία Καζαντζιάν, παρόλο που παρουσιάστηκε σε ένα λιτό χώρο από τις κεντρικές αίθουσες του Πύργου  ο οποίος  για πρώτη φορά στην ιστορία του Πύργου,   μετατράπηκε σε ένα ιδιότυπο κλειστό θέατρο, σε κρατά σε εγρήγορση συνεχώς.  Τα κείμενα. Η  σχεδόν μαγευτική και ταυτόχρονα απόκοσμη αλλά με  ένα τρόπο ζωντανή απόδοση τους από τον Μάριο Ιορδάνου , ωθεί τον θεατή σε μια συνεχή και αέναη συμμετοχή και συνεργεία.

Η απόδοση  συγκεκριμένων επιλεγμένων αποσπασμάτων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε συνδυασμό με την όλη θεατρική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκηνοθεσία του Μάριου Ιορδάνου χάρη στην αποφασιστικής σημασίας ηχώ και φωτό-σκηνοθεσία του Πάνου Γκόλφη, δίνει στο όλο θεατρικό εγχείρημα, παρά την λιτότητα σε σκηνικά,  μια σχεδόν απόλυτη  πνευματική και ταυτόχρονα μυστηριώδη θρησκευτική αίγλη.

Από την αρχή ως το τέλος της θεατρικής πράξης, αν και επηρεασμένος ο σκηνοθέτης από τον  άγνωστο Φ. Νίτσε,   είναι έργο και δράση, κίνηση και μουσική,  που επίσης έγραψε ο Μάριος Ιορδάνου, παρά την απλότητα και την λιτότητα  της κρύβει μέσα της το μεγαλείο της αρχαιοελληνικής τραγωδίας και συνάμα  συνδυάζει το φως της αναζήτησης στο μεγαλείο της ορθοτομίας. Λόγο έργο και πράξη ζωής,  της Ορθοδοξίας  που φαίνεται να αναζητούσε ο βαθύτατα Πιστός Νίκος Καζαντάκης. Αυτή την συνεχή και αέναη αναζήτηση του Θεού επιχειρεί να αποτυπώσει σε ένα σχεδόν μονόπρακτο ο  ταλαντούχος νεαρός  ηθοποιός  και σκηνοθέτης  Μάριος Ιορδάνου στο Πρόσωπο του οποίου όταν μιλάς μαζί του βλέπεις ξεκάθαρα την διαρκή αναζήτηση του Θείου και Ιερού…

Αυτό δηλαδή όλο αποτύπωμα Ψυχής που άφησε πίσω του μέσα στο χρόνο ο ίδιος ο Νίκος Καζαντάκης ο οποίος μέχρι τα τέλη του βίου του αναζητούσε και αποζητούσε τον Θεό.

Με δυο λόγια μια μοναδική  θεατρική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Βερολίνο, και έγινε θερμά δεκτή  από όπου και η χώρα προέλευσης του Μάριου Ιορδάνου στάθμευσε στον Πύργο της Πλακεντίας και θα συνεχίσει την περιοδεία της όπου υπάρχουν Έλληνες.