Η Ρωσία ενεργεί, στην Κριμαία, στα πλαίσια της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την Ουκρανία, για τη στάθμευση του Στόλου της Μαύρης θάλασσας. Στη σχετική δήλωση προέβη ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στη χερσόνησο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία, «έχουμε συμφωνία με την Ουκρανία για την παρουσία του Στόλου της Μαύρης θάλασσας στη Σεβαστούπολη και ενεργούμε στα πλαίσια των συμφωνηθέντων».

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην επίσημη ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι δεν θα είναι αποδεκτή εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον Ομπάμα, θα απειλήσει τη διεξαγωγή της διάσκεψης κορυφής της G8 στο Σότσι και θα εμποδίσει την οικονομική συνεργασία.

Κατά της επιβολής διαμεσολάβησης

Ο Τσούρκιν πρόσθεσε, ότι η Ρωσία τάσσεται κατά της επιβολής διαμεσολάβησης για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Κριμαία, λέγοντας ότι «πρέπει να ερωτηθούν οι αρχές της Κριμαίας ποια είναι η γνώμη τους γι’ αυτή τη διαμεσολάβηση, εμείς πάντως είμαστε αντίθετοι στην όποια επιβολή διαμεσολάβησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία -όπως και όλοι- επιθυμεί τη σταθερότητα και ευημερία της Ουκρανίας. Θεωρεί επίσης, ότι «από τις σημαντικότερες αιτίες της αστάθειας και των προβλημάτων σε διάφορα τμήματα της Ουκρανίας, είναι ότι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου παραβιάστηκε αμέσως μετά την υπογραφή της. Όχι από τη Μόσχα, αλλά από τις νέες δυνάμεις που ήρθαν στην εξουσία στην Ουκρανία».

Επιπλέον, τόνισε ότι η σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας, η οποία εξελέγη υπό την πίεση των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας». «Και αυτό προκαλεί ανησυχία σε ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα αφότου το Ουκρανικό Κοινοβούλιο κατήργησε το κρατικό καθεστώς της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Αυτό οδήγησε στην αντίδραση ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας», συμπλήρωσε ο Τσούρκιν. Όπως ανέφερε, ο καλύτερος τρόπος για έξοδο από την κρίση είναι «η επιστροφή στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου και η εφαρμογή των όσων αναφέρονται σε αυτή».

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Ρωσία θα συμμετάσχει στη διεθνή διαμεσολαβητική αποστολή στην Ουκρανία, ο μόνιμος εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι μια ιδέα, η οποία χρήζει ανάλυσης».

Η συμφωνία του Χάρκοβο

Την Παρασκευή που μας πέρασε, στην Ουκρανική Βουλή είχαν διατυπωθεί ήδη εκκλήσεις για καταγγελία των συμφωνιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σχετικά με την παραμονή του ρωσικού Στόλου της Μαύρης θάλασσας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Πρόκειται για τις λεγόμενες συμφωνίες του Χάρκοβο, που είχαν υπογραφεί στις 21 Απριλίου του 2010 από τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην ομώνυμη πόλη.

Τότε, οι Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντιεφ (πρόεδρος της Ρωσίας εκείνο το διάστημα) αποφάσισαν ότι για τα επόμενα 25 χρόνια παρατείνεται η ισχύς της συμφωνίας παραμονής του Στόλου της Μαύρης θάλασσας στην Ουκρανία, καθώς και η ισχύς της συμφωνίας για τις παραμέτρους της κατανομής της δύναμης του Στόλου αυτού.

Η Ρωσία νοικιάζει το μεγαλύτερο μέρος από τα σημεία ελλιμενισμού στο λιμάνι της Σεβαστούπολης για τη στάθμευση περισσότερων από 30 πολεμικών και άλλων βοηθητικών πλοίων. Επίσης, στην πόλη βρίσκεται η διοίκηση του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, κέντρο επικοινωνιών, νοσοκομείο του Πολεμικού Ναυτικού, σύνταγμα αντιαεροπορικών πυραύλων, σύνταγμα πεζοναυτών, οπλοστάσιο και γιοτ κλαμπ.

Σε αεροδρόμια της Κριμαίας σταθμεύουν 12 αεροσκάφη Su-24M και Su-24MP, μεταγωγικά αεροσκάφη An-26, καθώς και 10 ελικόπτερα Ka-27.

Ο συνολικός αριθμός των ρώσων στρατιωτικών στην Κριμαία είναι περίπου 14.000 άντρες

Διαβάστε επίσης 

Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.- Ρωσίας για το θέμα της βίζας

Πηγές: H Ρωσία Σήμερα  Ροσσίσκαγια ΓκαζέταVzglyad