Ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν να άνοιξε, τελικά, την πόρτα της δικής του ευγενικής εξόδου από την πολιτική. Ίσως όμως, να επιχειρεί να κοιμίσει τους αντιπάλους του, να πολώσει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα και να οργανώσει ένα πογκρόμ εναντίον όλων όσων σήμερα του δείχνουν την πόρτα της εξόδου
 
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

 
Με ένα «ευγενικό» δίλημμα προς τους ψηφοφόρους, που είναι όμως ένας πανέξυπνος πολιτικός ελιγμός για να αποχωρήσει χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζοντας πως έχει τελειώσει πολιτικά, δήλωσε πως αν δεν υπάρξει νίκη για τον ίδιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε θα αποχωρήσει.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική εάν το κόμμα του δεν κερδίσει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 30ης Μαρτίου.
«Αν το κόμμα μου δεν καταλάβει την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές, είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω την πολιτική», δήλωσε ο κ. Ερντογάν από την Άγκυρα.
 
Αντιλαμβανόμενος, προφανώς, πως ο κλοιός γύρω του κλείνει ταχύτατα και κατανοώντας πως μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές στην Τουρκία θα γίνει στόχος ανελέητων και αυξανόμενων τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά χτυπημάτων, χρησιμοποιώντας ένα διττό μήνυμα, θέτει θέμα αποχώρησής του εάν χαθούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές από τους υποψηφίους του κόμματός του.
Μετά την άνοδό του στην εξουσία το AKP δεν έχει χάσει σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Όμως σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Sonar, η δημοτικότητα του κόμματος του κ. Ερντογάν έχει σημειώσει πτώση ενόψει των περιφερειακών εκλογών, που θεωρούνται δοκιμασία, και πλέον κυμαίνεται στο 40%.
Μέχρι στιγμής, δεκάδες επιχειρηματίες, βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη που πρόσκεινται στην κυβέρνηση έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον Δεκέμβριο, όπως και συγγενείς υπουργών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να εκλείπουν τα επιχειρήματα για την καθαρότητα λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος αλλά και του ίδιου του τούρκου πρωθυπουργού (με τις διαρροές προσωπικών του ηχογραφήσεων).
 
Βέβαια, ενώ η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που θα κρίνει την ισχύ των σημερινών πολιτικών δυνάμεων στην γείτονα, η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις έχει χαθεί για τον Ερντογάν, και με δεδομένο ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν φημίζεται για την σταθερότητα του χαρακτήρα του, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο να αλλάξει γνώμη μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και να φανεί ασυνεπής για μία ακόμη φορά, απέναντι στις ίδιες του τις δηλώσεις.
Ήδη, εξάλλου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις στην Τουρκία, οι οποίες αναφέρονται σε πιθανό πολιτικό τέχνασμα εκ μέρους του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος θέλει να εμφανισθεί πως παραδίδεται στους αντιπάλους του, προκειμένου να μην συνεχιστούν οι αποκαλύψεις εις βάρος του ίδιου και της οικογενείας του, και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει μία άτυπη ανακωχή η οποία ενδέχεται να σταματήσει την «διαρροή» ψηφοφόρων του ΑΚΡ (κυβερνών κόμμα) και την περαιτέρω απώλεια ισχύος του κ. Ερντογάν, ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές θα επανακάμψει δριμύτερος κατά όλων εκείνων που θέλουν να τον αποκαθηλώσουν από την πρωθυπουργία.
 
Μία τέτοια «στροφή» όμως, κρίνεται λίαν επικίνδυνη, αφού θα συνεγείρει ισχυρότατες δυνάμεις (τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό) στην Τουρκία, οι οποίες θα κινηθούν ταχύτατα για να «τελειώσουν» οριστικά και αμετάκλητα με τον σημερινό τούρκο πρωθυπουργό.
Όμως, σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν φανεί ασυνεπής ως προς την υπόσχεση που αφορά την αποχώρησή του, θα πρέπει να γνωρίζει πως οι αντίπαλοί του δεν θα αρκεστούν στην απλή αποκαθήλωσή του και στην απομάκρυνσή του από την εξουσία, αλλά θα τον τιμωρήσουν παραδειγματικά με συνέχιση διαρροών που αφορούν τον τούρκο πρωθυπουργό και οι οποίες (εξ όσων γνωρίζουμε) δεν θα μείνουν στις περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά θα πάνε ακόμη παραπέρα, διαλύοντας το ηθικό και θρησκευτικό προφίλ του σημερινού τούρκου πρωθυπουργού…
 
Ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν να άνοιξε, τελικά, την πόρτα της δικής του ευγενικής εξόδου από την πολιτική. Ίσως όμως, να επιχειρεί να κοιμίσει τους αντιπάλους του, να πολώσει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα και να οργανώσει ένα πογκρόμ εναντίον όλων όσων σήμερα του δείχνουν την πόρτα της εξόδου, απαιτώντας την απομάκρυνσή του από την εξουσία (και από το «μέλι»). Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να ξεχνάει τις φωνές των Τούρκων που πριν από λίγες ημέρες ζητούσαν την παραίτησή του αποκαλώντας τον κλέφτη…, αφού θα είναι οι ίδιοι και περισσότεροι εκείνοι που σε περίπτωση παραμονής του στην εξουσία θα τον αποκαλούν με πολύ χειρότερα «επίθετα» και θα του δείχνουν την πόρτα της φυλακής και όχι απλά της εξόδου…
 
Ο Ερντογάν σίγουρα αποχαιρετά την εξουσία. Ο ίδιος θα αποφασίσει τον τρόπο που θα το κάνει, εάν, φυσικά, θέλει να υπάρχει περίπτωση επανόδου του κάποια στιγμή στο μέλλον…