Κατάθεση  Ερώτησης-ΑΚΕ της τομεάρχου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή για την ανταπόκριση των ΟΤΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Η κυβέρνηση που κινδύνεψε πολλάκις με απένταξη από το ΕΣΠΑ χιλιάδων έργων κόστους εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία έκρουσε ουκ ολίγες φορές η ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καμπανάκι για κακή διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων, που παρουσιάζει από τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης στο επίπεδο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, είχε για μια ακόμη φορά έναν άσσο στο μανίκι αλλά τον είχε καλά κρυμμένο.

Αντί να φροντίσει να «διαφημίσει» ποικιλοτρόπως την πρόσκληση προς τους Ο.Τ.Α (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», η αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία υποβολής προτάσεων έχει αρχίσει (17 Μαρτίου 2014) και ο κίνδυνος πολλοί Ο.Τ.Α. να μείνουν εκτός ΕΣΠΑ ελλοχεύει.

Οι συνέπειες αυτής της παράλειψης είναι καταστροφικές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι πολλά δημόσια κτίρια της χώρας δεν πληρούν στο ελάχιστο τις προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης και χρήζουν επειγόντως ενεργειακής αξιοποίησης και αναβάθμισης και πως στην αντίθετη περίπτωση το συνολικό ποσό των 7.000.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, πιθανόν θα χαθεί.

Η κυβέρνηση με ιστορικό αιμορραγίας κονδυλίων για την υλοποίηση των επενδύσεων, θα έπρεπε να έχει παραδειγματιστεί. Παράλληλα, οφείλει να γνωρίζει πως η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα δημόσια κτίρια της χώρας, είναι δυσμενής. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα δημόσια κτίρια περιοχών, όπως αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το κρύο είναι δριμύ. Στην  πλειονότητά τους τα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση και περισσή ευαισθησία στα σχολικά, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με εξέχον εκείνο της θέρμανσης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται για αρκετούς μήνες. Για αυτόν τον λόγο, η ένταξή τους στο εν λόγω πρόγραμμα είναι επιτακτική και αναγκαία, προκειμένου για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού που τα στελεχώνει, κάτι που οι βραδυπορούντες Κυβερνώντες για μια ακόμη φορά δεν έλαβαν υπ’ όψιν.

Δικαιολογίες συνήθεις, σαν αυτές του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, που στις 31 Μαρτίου 2013, αποποιούμενος των ευθυνών, δήλωνε: «Το ΕΣΠΑ έχει εκατοντάδες προγράμματα. Όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι αναπόφευκτο κάποια από αυτά να έχουν προβλήματα», δεν δικαιολογούν το «μαχαίρι» στα έργα, την ώρα που η χώρα παραπαίει λόγω μνημονιακού βάρους.

Προκειμένου να διερευνηθεί η πορεία του προγράμματος καθώς και πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί συνολικά αλλά και ειδικά ανά Δήμο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρήκατέθεσε την υπ. αριθμ. πρωτ. 6724/817/5-3-14Ερώτηση & ΑΚΕ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ  Βουλευτής Ν Κοζάνης, Τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Ανεξάρτητων Ελλήνων

 

                                                                    ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Υπήρξε απορρόφηση των 7.000.000 ευρώ του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων της χώρας και κυρίως εκείνων της Δυτικής Μακεδονίας;»

Σύμφωνα με τον υπ. αριθμ. πρωτ. Οικ 113051/Π154 έγγραφο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απηύθυνε στους Ο.Τ.Α. (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής).

Με την εν λόγω πρόσκληση χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και δευτερευόντως έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές κλιματικής ζώνης Γ & Δ, όπως ορίζονται από τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων).

Στόχος του παρόντος Άξονα Προτεραιότητας είναι η μείωση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα και όπως ρητώς αναφέρεται στην πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων για τις κατηγορίες πράξεων «Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) σε δημόσια κτίρια» δύνανται να χρηματοδοτηθούν έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), προκειμένου να περιοριστούν οι ενεργειακές απαιτήσεις (για θέρμανση, ψύξη φωτισμό και ζεστό νερό χρήσης – ΖΝΧ) των κτιρίων καθώς και δράσεις εγκατάστασης μονάδων ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) σε συνδυασμό με συστήματα Ψύξης με χρήση φυσικού αερίου.

Η ανωτέρω πρόσκληση προς τους Ο.Τ.Α. αποτελεί κάλεσμα σε υψίστης σπουδαιότητας πρόγραμμα, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση πολλών εκ των δημοσίων κτιρίων της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση και περισσή ευαισθησία στα σχολικά. Στην  πλειονότητά τους τα δημόσια κτίρια της εν λόγω Περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με εξέχον εκείνο της θέρμανσης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται για αρκετούς μήνες. Για αυτόν τον λόγο, η ένταξή τους στο εν λόγω πρόγραμμα είναι επιτακτική και αναγκαία, προκειμένου για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού που τα στελεχώνει.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων είναι η 17η Μαρτίου 2014, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Υφίσταται πιθανότητα η ημερομηνία υποβολής προτάσεων να λήξει νωρίτερα της προσδιοριζόμενης ημερομηνίας, λόγω εξάντλησης της προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης;

2.      Εάν δεν λήξει νωρίτερα, πόσες αιτήσεις συμμετοχής έχουν κατατεθεί μέχρι της παρούσης, από τους αρμόδιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου για την ένταξη στο Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»;

3.      Πόσες αιτήσεις συμμετοχής έχουν κατατεθεί ανά δήμο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;

4.     Τι ποσοστό συμμετοχής καλύπτουν οι δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επί του συνόλου και ειδικότερα από ποιους δήμους δεχθήκατε προτάσεις (αναλυτικά στοιχεία ανά δήμο);

5.      Ποιες ενέργειες έγιναν, ώστε να υπάρξει αξιοποίηση της συγχρηματοδότησης ύψους μέχρι και 7.000.000 ευρώ του ΕΣΠΑ, που θα επιφέρει ταυτόχρονη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί η μέγιστη εκμετάλλευση αυτής;

6.      Εάν δεν έλαβαν χώρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προτίθεστε να δώσετε παράταση στην υποβολή προτάσεων ή τα υφιστάμενα κτίρια που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης θα περιμένουν την επόμενη συγχρηματοδότηση;

7.      Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τυχόν προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια ή βρίσκονται αυτή την περίοδο σε ισχύ και σχετίζονται με ΕΞΕ και ΑΠΕ;

8.      Εάν το ποσοστό συμμετοχής είναι περιορισμένο, υπήρξε μέριμνα από πλευράς σας, προκειμένου η ενημέρωση των δυνητικών υποψηφίων να μην εξαντλείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epperaa.gr  της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»); Υπήρχαν δράσεις (φυλλάδια ενημέρωσης, εγχειρίδια, ιστότοποι ή τηλεφωνική επικοινωνία έστω με τους Ο.Τ.Α.), ώστε να αφυπνίσετε ενδεχομένως δήμους και άλλους τοπικούς φορείς, που ίσως δεν γνώριζαν την ύπαρξη του προγράμματος, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού;

Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα προαναφερθέντα ερωτήματα.

Αθήνα, 05-03-2014

 

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ραχήλ Μακρή