ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο τρόπος με τον οποίο «λειτούργησε»  μετά το 2010 η ομάδα της προεδρίας  του ΣΑΕ αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά της όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 2006, που πέτυχε να εκλεγεί.  Ίσως, άλλωστε, η εκλογή τους στο προεδρείο να ήταν, για ορισμένους, και η μόνη τους επιτυχία…

Από όταν πέρασε άκαρπος ο χρόνος και της δεύτερης παράτασης που δόθηκε στο προεδρείο του ΣΑΕ, με πρόσχημα την νομοθέτηση και ψήφιση νέου Νόμου, στο ανώτατο συντονιστικό όργανο του ΣΑΕ επικράτησε ο νόμος του μαντριού. Όταν σμίγεις ετερόκλητα πρόβατα σε ένα κοπάδι, στον πρώτο κρότο αυτά διασκορπίζονται και σχηματίζουν διάφορες ομάδες,  έτσι όπως αρχικά εντάχθηκαν σ΄αυτό…

Δεν έγινε ούτε μία σύσκεψη μεταξύ των μελών του προεδρείου ώστε να υπάρξει ιεράρχηση των προβλημάτων και συντονισμός δράσης για μία κατά το δυνατόν διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων. Κάποιοι θεώρησαν εαυτούς καταργημένους. Κάποιοι άλλοι απλώς παραιτήθηκαν …κατ΄ ιδίαν ή χάθηκαν από το προσκήνιο και κάποιοι –λίγοι- έμειναν στις επάλξεις ενός φανταστικού πύργου, σκιαμαχώντας με θάρρος, αλλά φευ, απέλπιδα, να διασώσουν την τιμή του ΣΑΕ.

Έτσι έμειναν απροστάτευτα όχι μόνον η υστεροφημία του ΣΑΕ, αλλά και τα εν Θεσσαλονίκη γραφεία του μαζί με το άψυχο, αλλά και το έμψυχο υλικό τους!  Έτσι έμειναν απλήρωτοι οι υπάλληλοι. Έτσι έμειναν ανεξόφλητοι ο νομικός σύμβουλος και ο λογιστής. Έτσι έμεινε ανείσπρακτο το ΙΚΑ. Έτσι έμεινε απροστάτευτη η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΣΑΕ. Αυτή που είχαν αναλάβει να διαχειριστούν το Δεκέμβρη του 2006 οι εκλεκτοί της τότε Γενικής Συνέλευσης…

Πίστεψαν πράγματι –από τότε;- ότι «το ΣΑΕ πέθανε» και επομένως, άφησαν το έργο της «ταφής» στους νεκροθάφτες; Θεώρησαν ότι  αρκούσε να πηδήξουν πρώτοι από το μπαταρισμένο καράβι για να σωθούν;  Άγνωστο. Και αδιάφορο.

Το ΣΑΕ –και αυτό πρέπει να το ακούσουν  κυρίως η κυβέρνηση και τα κόμματα- εάν σήμερα, με την κωλυσιεργία τους, υπογράψουν πιστοποιητικό θανάτου, δεν θα στηθεί πάλι ούτε σε τετρακόσια χρόνια!  Γι αυτό πρέπει να αναλάβουν και αυτοί  τις ευθύνες που τους αναλογούν… Και έχουν πολλές, για την σημερινή κατάντια του ΣΑΕ!

Χρειάζεται επειγόντως είτε να ισχύσει εκ νέου ο νυν νόμος και να πάμε άμεσα σε Γενική Τακτική Συνέλευση για την εκλογή νέου προεδρείου,  είτε να ψηφισθεί «εδώ και τώρα» το υπάρχον Νομοσχέδιο.  Χωρίς νέες «διαβουλεύσεις» που με μαθηματική ακρίβεια θα αποδώσουν ό,τι και οι προηγούμενες…

Μετά, θα υπάρξει χρόνος και για διαβουλεύσεις και για αλλαγές. Άλλωστε είναι αδύνατον να υπάρξει ΣΑΕ εάν η Πολιτεία δεν το χρηματοδοτήσει για τις εντελώς απαραίτητες  λειτουργικές του δαπάνες, για τα δύο, τουλάχιστον, πρώτα (της νέας περιόδου)  χρόνια.

Από την πλευρά του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πρέπει να δώσει τηνπροτεραιότητα που του αρμόζει στο ζήτημα της μισθοδοσίας των δύο υπαλλήλων του ΣΑΕ.  Το θέμα είναι εξόχως ανθρωπιστικό. Ντροπή που το άφησαν να φθάσει έως εδώ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς.