Ολοκληρώθηκε το διήμερο 1 και 2 Μαρτίου 2014 η 20η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης με νέους και νέες από τους συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας.
 
Οι εργασίες της 20ης Συνδιάσκεψης άνοιξαν το Σάββατο 1 Μαρτίου με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ηλίας Μαυρίδης ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους νέους για την παρουσία τους και τις δράσεις τους, τόνισε τη συλλογικότητα και τη συνεργασία με την οποία θα πρέπει να δουλεύουν οι νέοι για να μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους. Κλείνοντας παρουσίασε το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
 
 
 Τον λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού προξενείου της Φρανκφούρτης, κ. Πνευματικός ο οποίος μετέφερε τις ευχές για καλές εργασίες της Συνδιάσκεψης της προξένου και τόνισε πως μέσα από ένα κλίμα ομοψυχίας και ενότητας μπορεί να δοθεί ηχηρή απάντηση στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τόνισε πως οι νέοι Ποντιακής καταγωγής της Ευρώπης, με τις δράσεις τους, αποτελούν λαμπρούς πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

  
 
Ακολούθως ο κ. Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακής Μελετών και επ. πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν έκρυψε τη συγκίνηση του γιατί ο θεσμός αυτός, τον οποίο παρακολουθεί και στηρίζει από κοντά όλα αυτά τα χρόνια, συμπλήρωσε 20 χρόνια. Τόνισε πως όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια πριν από πολλά χρόνια στόχος της Ομοσπονδίας ήταν δώσουν τη δυνατότητα σε όλα αυτά τα παιδιά να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να λειτουργούν αυτόνομα συνεχίζοντας τις παραδόσεις του Ποντιακού πολιτισμού τις οποίες και αυτοί με τη σειρά του θα παραδώσουν στη συνέχεια. Μόνο με πείσμα και θέληση μπορούν να συνεχίσουν αυτό τον όμορφο αγώνα τους.
 
 
Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο επιχειρηματίας κ. Εμμανουηλίδης ο οποίος αποτελεί και έναν από τους χορηγούς της Ομοσπονδίας.
 
 
Ακολούθως ο συντονιστής της νεολαίας κ. Χρήστος Σαββίδης με την ομιλία του κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 20ης Συνδιάσκεψης. Τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο της νεολαίας στην Ομοσπονδία αφού πλέον συμμετέχει ισότιμα στα όργανα της καθώς ένα μέλος της νεολαίας θα συμμετέχει στην επιτροπή Γενοκτονίας και την επιτροπή κατασταστικού. Ο κ. Σαββίδης κλείνοντας αναφέρθηκε στο έντυπο που δημιούργησε η νεολαία και αφορά τα αποτελέσματα των συναπαντημάτων.
 
 
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλητές της 20ης Συνδιάσκεψης οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους έδωσαν για άλλη μία χρονιά ερεθίσματα για ερωτήσεις και τοποθετήσεις στους νέους.
    
 
Η κα Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τις "Μνημειακές και πολιτισμικές αναζητήσεις", ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους στον Πόντο, μέσα από τα μνημεία που στέκονται ακόμη εκεί, αλλά και μέσα από τον πολιτισμό που υπάρχει ακόμη. Όπως τόνισε, ταξιδεύοντας στον Πόντο η ποντιακή ταυτότητα παίρνει σάρκα και οστά, καθώς πραγματοποιείται εκεί ένα είδος ταυτοποίησης στοιχείων, δηλαδή ένταξης της ατομικής ταυτότητας του καθενός, στο φυσικό της χώρο. Έκανε αναφορά στη διαμόρφωση της ποντιακής ταυτότητας από το 1922 έως σήμερα, τόσο στους Πόντιους που ήρθαν στην Ελλάδα, για τους οποίους εν πολλοίς ο «σύλλογος» λειτούργησε σαν υποκατάστατο της πατρίδας, όσο και σ΄ αυτούς που παρέμειναν στην ιστορική πατρίδα. Αποκάλυψε, ακόμη, μυστικούς κανόνες συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Τραπεζούντα, πριν τον ξεριζωμό.
 
 
Ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης, σκηνοθέτης, ανέπτυξε κι αυτός το θέμα «Ταξιδεύοντας στον Πόντο. Μνημειακές και πολιτισμικές αναζητήσεις», δίνοντας όμως έμφαση στην πολιτική του διαχείριση. Τόνισε τις σαφείς διαφορές μεταξύ Λαζών (laz) και Ρωμαίων (rum) στην περιοχή του ιστορικού Πόντου και τις πολλαπλές ομοιότητες των Ποντίων στην Ελλάδα με τους σημερινούς κατοίκους της Τραπεζούντας. Ανέφερε μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στον Πόντο, όπως η επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά από το 2010, η αναβίωση του δρώμενου των Μωμό΄ερων στη Λιβερά Τραπεζούντας, η αποψίλωση του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στη Γαλίανα Τραπεζούντας, αλλά και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, ενημερώνοντας και για τις εκεί αντιδράσεις του κόσμου. Υπενθύμισε στη σημερινή ποντιακή νεολαία το δικαίωμά της να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την παράδοση και να επισκεφθεί την ιστορική της πατρίδα, τον Πόντο.
 
The YouTube ID of E_QvpPZoMM is invalid.
 
Ο κ. Χρήστος Γαλανίδης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, αναφέρθηκε στις «Παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις του Ποντιακού Ελληνισμού». Έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, αλλά και στο κορυφαίο έντυπό της το «Αρχείον Πόντου», που εκδίδεται από το 1928 έως και σήμερα. Ενημέρωσε τους νέους της Ομοσπονδίας για το λαογραφικό και ιστορικό πλούτο που έχει διασωθεί μέσα από τις σελίδες του Αρχείου Πόντου, το οποίο έχουν επιμεληθεί κατά καιρούς σπουδαίες προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού. Με την αμεσότητα που τον διακρίνει, ο κ. Γαλανίδης προέτρεψε τα παιδιά να θυμηθούν ποντιακές παροιμίες που πιθανόν έχουν ακούσει από τους γονείς και τους παππούδες τους αλλά και να ερμηνεύσουν τις παροιμίες που ο ίδιος ανέφερε. Τόνισε τη διδακτική αξία των παροιμιών και των παροιμιωδών φράσεων, με την ελπίδα τα παιδιά να έχουν κάνει κτήμα τους κάποιες από τις παροιμίες που τους έκαναν εντύπωση και να αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν στον καθημερινό τους λόγο.
 
 
Ο κ. Αριστείδης Δουλαβέρας, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε με θέμα: «Όψεις του ποντιακού λαϊκού βίου – Ο γάμος μέσα από τον παροιμιακό λόγο». Έκανε μια γενική αναφορά στο τί είναι παροιμιακός λόγος, παροιμία και γνωμικό. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η παροιμία εμπεριέχει μία εικόνα και μία αλληγορία, ακολουθώντας πάντοτε τον έμμετρο λόγο. Στον Πόντο, η πρώτη προσπάθεια να καταγραφούν παροιμίες, πραγματοποιήθηκε ήδη από το 1870. Σχετικά με τον ποντιακό γάμο, ανέφερε πολλαπλές όψεις του, προ και μετά της τελετής, μέσα από παροιμίες σχετικές με τη γνωριμία του νέου και της νέας, τη συνάντηση των πεθερικών, την άρνηση της συναίνεσης, το ακούσιο προξενιό, την καθαυτή τελετή του παραδοσιακού γάμου, τα προβλήματα του έγγαμου βίου, την κοινωνική κριτική, τις σχέσεις μεταξύ της νύφης και των πεθερικών, αλλά και την αντιμετώπιση του θανάτου του ενός συζύγου. Μέσα από τον παροιμιακό λόγο, άλλοτε θυμοσοφικό κι άλλοτε σατιρικό, ο κ. Δουλαβέρας κατόρθωσε να αποτυπώσει τη λαϊκή σοφία των Ελλήνων του Πόντου, μέσα στην καθημερινότητά τους.
 
 
Ο κ. Βασίλης Βούλγαρης – δημοσιογράφος, παρουσίασε την εφημερίδα "Ευρωπολίτης" με θέμα: "Ομογενειακός Τύπος-Γέφυρα επικοινωνίας και ενημερώσεων" και στάθηκε στο ρόλο και την προσφορά της Ομογενειακής εφημερίδας αλλά και στους λόγους που τον οδήγησαν να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα στο εξωτερικό προβάλλοντας και τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα στην Ομογένεια.

Παρότρυνε τους νέους να προβάλλουν τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις.

 
 
Η δεύτερη μέρα της Συνδιάσκεψης αφιερώθηκε, μεταξύ άλλων στο θέμα: "Ρατσισμός και διάκριση". Ένα θέμα που αφενός απασχολεί τη νεολαία και αφετέρου θέλει να "περάσει" το μήνυμα της ενάντια στο ρατσιμό.

Προσκεκλημένος ήταν ο υπεύθυνος του Κέντρου ενημέρωσης και ταξινόμησης εναντίον του ρατσισμού κ. Ansgar Drücker.

 
 
Στη συνέχεια ο σύλλογος "Ποντιακή Εστία" Στουτγκάρδης παρουσίασε ένας μέρος από τις δραστηριότητες του το οποίο αφορούσε τα Παρχάρια στον Πόντο.
 
 
Οι διεργασίες της 20ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης έκλεισαν με την παρουσίαση των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Συντονιστικής Επιτροπής. Οι νέοι συζήτησαν και κατέθεσαν ποικίλες προτάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από την πρόοδο και το πάθος για δημιουργία.
 
 
Στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη Προέδρων των Συλλόγων μελών της ΟΣΕΠΕ  η οποία αναλώθηκε σε μια εποικοδομητική συζήτηση για το μέλλον της Ομοσπονδίας.

 Ακολουθούν συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό
Βασίλης Βούλγαρης, Εκδότης – Δημοσιογράφος 
 
Αριστείδης Δουλαβέρας, Επ. Καθηγητής Λαογραφίας 
 
Χρ. Γαλανίδης, Πρόεδρος Ε.Π.Μ. – Επ. Πρόεδρος Ο.Σ.Ε.Π.Ε.
 
Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας 
 
Κώστας Αλεξανδρίδης, Σκηνοθέτης – Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Ε. 
 
Χρήστος Σαββίδης, Συντονιστής νεολαίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε. 
 
Αν. Σιδηρόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ο.Σ.Ε.Π.Ε. 
 
Ηλίας Μαυρίδης, Πρόεδρος Ο.Σ.Ε.Π.Ε.