Γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Ας ξεκινήσουμε με μια απλή εξίσωση όπως αυτή προκύπτει από πρόσφατη απόφαση γνωστού και μη εξαιρετέου υπουργού. 

Παίρνουμε χαρτί και μολύβι και ξεκινάμε. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το υπουργείο Υγείας προκηρύσσει έναν διαγωνισμό για παροχή υπηρεσιών καθαρισμού στις κεντρικές του υπηρεσίες. Ζητά τις υπηρεσίες 28 ατόμων για 4ωρη απασχόληση σε 5νθήμερη βάση. Κοστολογεί τον καθαρισμό των κτηρίων στα 18.942 τον μήνα.

Με απλά μαθηματικά αυτό θα μεταφραζόταν σε 28 εργαζόμενους με μηνιαία αμοιβή 675 ευρώ για 4 ώρες δουλειά. Και αν ήταν και σκληρός ο εργοδότης, θα έδινε τα μισά και με τα υπόλοιπα θα κάλυπτε το κόστος αγοράς των υλικών καθαρισμού. Σε γενικές γραμμές αυτό έκανε τόσα χρόνια απασχολώντας απ' ευθείας προσωπικό καθαριότητας το οποίο πλήρωνε με ένα μηνιάτικο που μετά βίας ξεπερνούσε τα 500 ευρώ τον μήνα.

Τώρα, όμως, εφαρμόζοντας τα μαθηματικά του φιλελευθερισμού, το υπουργείο πετάει στον δρόμο το προσωπικό και δίνει το έργο σε μια ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού. Ο εργολάβος έρχεται τώρα και δίνει σε κάθε καθαρίστρια περίπου 300-350 ευρώ τον μήνα για 8ωρη απασχόληση στέλνοντάς την να καθαρίσει στη μισή της βάρδια το υπουργείο Υγείας και στην άλλη μισή μια εφορία, για παράδειγμα καθώς έχει πάρει μια εργολαβία και από το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι του μένουν άλλα τόσα στην τσέπη εις διπλούν κάθε μήνα για κάθε καθαρίστρια που στέλνει για δουλειά. Και όλα αυτά επειδή το νεοφιλελεύθερο κράτος για λόγους αρχής δεν πρέπει να είναι εργοδότης, αλλά χρηματοδότης των «ιδιωτικών συμφερόντων». Τα ίδια μαθηματικά χρησιμοποιούν πλέον το ένα μετά το άλλο όλα τα υπουργεία και μια βόλτα στο πρόγραμμα «Διαύγεια» μπορεί να αποφέρει στον ενδιαφερόμενο δεκάδες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού. Κάπως έτσι έδωσε πριν ένα μήνα και ο ΟΑΕΔ σε τρεις εταιρείες καθαρισμού το ποσό των 563.159,71ευρώ, ενώ την ίδια ώρα έθετε σε διαθεσιμότητα 260 υπαλλήλους με μηνιαίο μισθολογικό κόστος που δεν ξεπερνούσε τις 100 χιλιάδες.

ΥΓ.: Αν δεν τα κατάλαβα καλά, θα φταίει που στο λύκειο είχα πάντα 14 στα μαθηματικά…