Αποζημίωση από το Δημόσιο και επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ θα παίρνουν οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι απολύονται  μετά από οκτάμηνη παραμονή σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα. Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτειται ένα κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν γινόταν απολύσεις στο Δημόσιο και δεν είχε προκύψει θέμα καταβολής ή μή αποζημιώσεων.

Η διάταξη θεσπίζεται με πρωτοβουλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη,  ο οποίος την είχε προαναγγείλει, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης για τους δημόσιους υπαλλήλους που απολύονται.

Αποζημίωση θα δίνεται στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με το σχετικό νόμο (4172/2013) και στη συνέχεια λύεται η εργασιακή τους σχέση, λόγω κατάργησης της θέσης τους.

Για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση  θα λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα της νομοθεσίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Ως χρόνος υπηρεσίας θα υπολογίζονται αθροιστικά όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι την υπαγωγή του σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας.