Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ευ. Βενιζέλος:Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα που προκύπτουν τώρα, γιατί αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να δείξουμε προς την Ελληνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία ότι πράγματι αλλάξαμε σελίδα, ότι πράγματι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία λίγο πριν την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Γιατί η ψηφοφορία η χθεσινή στη Βουλή είναι μια πολύ σημαντική πράξη, μια εξαιρετικά σημαντική πράξη, η οποία πιστοποιεί και επισημοποιεί το επίτευγμα του Ελληνικού λαού.

Άρα, τώρα οι προτεραιότητές μας είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Προτεραιότητα μας είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, να οριστικοποιηθεί η κατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και, βεβαίως, προτεραιότητα μας είναι να κινητοποιηθούν οι τράπεζες, οι οποίες ακριβώς γι’ αυτό ανακεφαλαιοποιήθηκαν, για να μπορούν να είναι ισχυρές μέσα στην οικονομία, να βοηθήσουν τους πολίτες που είναι σε δύσκολη θέση και κυρίως να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, για να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους, τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων.

Και επίσης, ένα άλλο αντικείμενο της σημερινής συζήτησής μας με τον υπουργό Οικονομικών ήταν η προετοιμασία του αυριανού άτυπου Ecofinκαι Eurogroup, γιατί αύριο συγκεντρώνονται στην Αθήνα όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, θα υπάρξει μια ωραία ευκαιρία να συζητηθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει και το νέο σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ελληνική οικονομία λίγο πριν την επάνοδο στις αγορές, που θα είναι προστατευμένη και σταδιακή και θα επιβεβαιώνει την αλλαγή της κατάστασης και φυσικά λίγο πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, που πολλοί τώρα το έχουν αγαπήσει, γιατί χωρίς το μνημόνιο δεν υπάρχουν πολιτικά.

Δημοσιογράφος:Η σταθερότητα της Κυβέρνησής σας κινδυνεύει;

Ευ. Βενιζέλος:Η σταθερότητα της Κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες. Γιατί δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία στην οποία η Κυβέρνηση να μην διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών, η πολιτική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη. Θα μου επιτρέψτε, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να τιμήσω τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα.

Ακόμη και αυτοί που δημοσκοπικά μπορεί να καταγράφονται ως αντίπαλοι της Κυβέρνησης, να την κατακρίνουν, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ακόμη κι αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν εκλογές. Θέλουν να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας, να το εγγυηθούν και να το διασφαλίσουν.

Γιατί υπάρχουν δυο είδη πολιτικής: υπάρχει η πολιτική των λόγων, της δημαγωγίας, της συμπάθειας, των γενικόλογων διακηρύξεων, της συνομωσιολογίας. Και υπάρχει και η άλλη πολιτική, που είναι η πολιτική της δύσκολης και επώδυνης πράξης, που σε κάνει και αντιπαθή όταν αυτό χρειάζεται για λόγους ιστορικούς, για λόγους Εθνικούς, γιατί όλα πρέπει να κρίνονται συνολικά, με βάση το τελικό αποτέλεσμα και όχι συγκυριακά, τη συγκυριακή συμπάθεια ή τη συγκυριακή επίδοση σε εκλογικές αναμετρήσεις ή σε οτιδήποτε άλλο. Άρα, ζήτημα εκλογών βουλευτικών φυσικά δεν τίθεται. Η Χώρα πρέπει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα.

Δημοσιογράφος:Για το όχι του πρώην Πρωθυπουργού;

Ευ. Βενιζέλος:Έκανα μια δήλωση και δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο στα όσα είπα χθες. Ήμουνα πολύ ακριβής και νομίζω ότι το συμπέρασμα της δήλωσης αυτής τα λέει όλα. Όλοι κρινόμαστε. Σημασία έχει, όμως, η Χώρα να βγει από την κρίση. Και να σας πω και κάτι; Εμείς έχουμε μια πρόσθετη υποχρέωση να βγάλουμε τη Χώρα από την κρίση και το μνημόνιο, έτσι; Γιατί πήραμε την μεγάλη απόφαση κάποια στιγμή τον Μάιο του 2010 να βάλουμε τη Χώρα στο μνημόνιο, γιατί αλλιώς υπήρχε η ασύντακτη χρεοκοπία. Υπήρχε η απόλυτη καταστροφή.

Δημοσιογράφος:Δεν προχωρήσατε σε διαγραφές γιατί θα πηγαίνατε σε 151, η Κυβέρνηση. Γι’ αυτό δεν τους διαγράψατε.

Ευ. Βενιζέλος:Δεν είναι το κριτήριό μου τα διοικητικά μέτρα. Θα μου επιτρέψτε δε, να πω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ.