Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις-παραίτηση Μπαλτάκου

Μεταβαίνει στο Μαξίμου αυτή την ώρα – Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στο γραφείο του τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας του κ. Μπαλτάκου με τον Ηλ.Κασιδιάρη

Υπό παραίτηση τελεί, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος μετά τη δημοσιοποίηση συνομιλίας που είχε με τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη για το θέμα των προφυλακίσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Μπαλτάκος μεταβαίνει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από κάλεσμα του πρωθυπουργού.

Στην υποκλαπείσα συνομιλία που ανέβηκε από τους χρυσαυγίτες στο διαδίκτυο εμφανίζονται να συνομιλούν οι κύριοι Μπαλτάκος και Κασιδιάρης. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης περιγράφει στον χρυσαυγίτη βουλευτή πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την ημέρα εκείνη βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν προφυλακίστηκαν οι βουλευτές της ΧΑ Μίχος, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης.

Καρύδης: Να παραιτηθεί ο Μπαλτάκος

Την παραίτηση του γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκου ζητάει με μήνυμα του στο FB ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον κ. Μπαλτάκο χαρακτηρίζοντάς τον "παλιό πρόβλημα". Αφορμή τότε ήταν οι δηλώσεις του κ. Μπαλτάκου ότι γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομουνιστής.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μπαλτάκος στο παρελθόν είχε έρθει σε σύγκρουση με την Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου.

Νωρίτερα 

Ο γγ της κυβέρνησης μεταφέρει στον χρυσαυγίτη βουλευτή πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός όταν έμαθε ότι δεν προφυλακίστηκαν Παναγιώταρος, Μίχος και Κασιδιάρης – Βαρύτατοι υπαινιγμοί Μπαλτάκου εναντίον Σαμαρά, Αθανασίου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Υποκλαπείσα βιντεοσκοπημένη συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Στη συνομιλία που ανέβηκ από τους χρυσαυγίτες στο διαδίκτυο εμφανίζονται να συνομιλούν οι κύριοι Μπαλτάκος και Κασιδιάρης. Ο γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση περιγράφει στον χρυσαυγίτη βουλευτή πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την ημέρα εκείνη βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν προφυλακίστηκαν οι βουλευτές της ΧΑ Μίχος, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης. 

Στην Ολομέλεια της Βουλής επικράτησε ένταση όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης και ισχυρίστηκε πως έχει στη διάθεσή του οπτικοακουστικό υλικό, που καταγράφει συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο.

Όπως υποστήριξε, λίγες ημέρες μετά την απόφαση των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της ΧΑ να μην προφυλακίσουν τον ίδιο και τους κ.κ. Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο, συνομίλησε με τον κ. Μπαλτάκο.

Ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία τους είναι μαγνητοσκοπημένη και περιέχεται στη μήνυση που έχει καταθέσει η ΧΑ εναντίον της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Κασιδιάρης ανέγνωσε τη συνομιλία και έδωσε στη δημοσιότητα απομαγνητοφωνημένο αντίγραφο του διαλόγου που είχε με τον κ. Μπαλτάκο.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η διαδικασία στη Βουλή επί των αιτήσεων άρσης ασυλίας συνεχίζεται κανονικά με την σχετική ψηφοφορία, καθώς το σύνολο σχεδόν των κομμάτων -πλην ΧΑ και ΑΝΕΛ- εξήγησαν ότι η Βουλή δεν κρίνει αν είναι κάποιος αθώος ή όχι και πως δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαστήριο.

Από την άλλη, ο κ. Πάνος Καμμένος είπε ότι πρέπει να διακοπεί η συνεδρίαση, να μοιραστεί το οπτικοακουστικό υλικό, να διερευνηθεί εάν είναι γνήσιο και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «εμείς πιστεύουμε ότι σε εφαρμογή ΚτΒ και Συντάγματος, αυτό που κρίνεται είναι αν θα επιτρέψουμε, αίροντας την ασυλία των βουλευτών, στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει κάποιες κατηγορίες. Δεν είμαστε δικαστήριο και δεν πρέπει να γίνουμε. Δεν αποφασίζουμε αν είναι αθώοι ή όχι».

Πρόσθεσε όμως ότι «όσα καταγγέλθηκαν, δεν γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Αν είναι όμως ανεξάρτητα από τη μέθοδο με την οποία αυτά τα στοιχεία προέκυψαν συνιστούν σοβαρό πολιτικό, ηθικό, δημοκρατικό θέμα. Επιφυλασσόμαστε να ενημερωθούμε και αξιολογήσουμε. Αν είναι αληθές, εγείρεται θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί και η Βουλή».

Η κυρία Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) άφησε να εννοηθεί ότι το όποιο υλικό είναι προϊόν «κοπτοραπτικής», ενώ ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής και επισήμανε ότι «τα βαρύτατα που κατατέθηκαν, διαψεύστηκαν ήδη από τον κ. Αθανασίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος πραγματοποίησε παρέμβαση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.

Είπε συγκεκριμένα: «Η πορεία μου ήταν πάντοτε καθαρή και δεν έχω κάνει την παραμικρή παρέμβαση. Αν ήθελα να κάνω παρέμβαση, θα έκανα στους ανακριτές, που τους γνωρίζω».

Εξήγησε ότι ζήτησε πληροφόρηση κατά την πρώτη ημέρα που δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος, σημειώνοντας: «Ζήτησα να μάθω σε ποιο στάδιο είναι η υπόθεση. Δεν έγινε καμία παρέμβαση. Άλλο παρέμβαση και άλλο η ενημέρωση. Είναι δικό τους θέμα αν θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις».

Επισήμανε τέλος πως «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αποτελεί κράτος δικαίου και να χρησιμοποιεί τα όπλα της Δημοκρατίας και όχι αυτά που χρησιμοποιούν όσοι την επιβουλεύονται».

Αρση ασυλίας Μπαρμπαρούση, Ζησιμόπουλου και Αλεξόπουλου

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Πολύβιου Ζησιμόπουλου και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε, οι οποίοι ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Οι κύριοι Μπαρμπαρούσης και Αλεξόπουλος επέλεξαν να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα, αντίθετα από τον κ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Και οι τρεις βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτουν τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται και δηλώνουν ότι τα κίνητρά τους για την ένταξή τους στη Χρυσή Αυγή ήταν καθαρά πατριωτικά.

Στο σύντομο γραπτό υπόμνημά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, αφού σημειώνει ότι κατάγεται από αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια και από μικρό παιδί διδάχθηκε τις αξίες του λαού, τονίζει: «Ούτε εγώ ούτε το κόμμα στο οποίο ανήκω έχουμε διαπράξει κάτι παράνομο. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια. Δεν ξέρω αν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Πάντοτε τιμούσα και θα τιμώ τους νόμους και τους θεσμούς της Πατρίδας μου» καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος σε λιτό υπόμνημα επικαλείται «προσωπικούς λόγους» για την μη προσέλευσή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλεξόπουλος ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΚΟ της Χρυσής Αυγης προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων «συναγωνιστών» του οι οποίοι τον περίμεναν με άγριες διαθέσεις στην Βουλή.

Πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με όσα καταλογίζονται στην Χ.Α. και ζητά να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να απολογηθεί στην Δικαιοσύνη.

Σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η ονομαστική μυστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας άλλων πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκου Κούζουλου και Δημήτρη Κουκούτση για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του Ηλία Κασιδιάρη που ελέγχεται για το αδίκημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Σημειώνεται ότι και για τους πέντε βουλευτές ήταν θετική η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας τους.

πηγή

Εκθετος ο Μπαλτάκος για τη Χρυσή Αυγή