«Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ, μετά τις καταλήψεις κτιρίων και σημείων ελέγχου από φιλορώσους

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία μετά τις διαδοχικές καταλήψεις αστυνομικών κτιρίων από φιλορώσους σε διάφορες πόλεις, με το Κίεβο εξαπολύει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

 Ενας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας «αδιευκρίνιστος αριθμός» θυμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε καλέσει τους κατοίκους της ανατολικής πόλης Σλαβιάνσκ να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα», δήλωσε ο Αβάκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

 Ο ίδιος δήλωσε πως πυροβολισμοί πέφτουν στην πόλη, όμως ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο Σλαβιάνσκ είπε πως δεν έχει ακούσει πυροβολισμούς.

Φιλορώσοι ακτιβιστές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν χθες, Σάββατο, κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης.

Μηνύματα σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έκαναν σήμερα το πρωί λόγο για πυροβολισμούς στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Ανταποκριτής του Reuters ο οποίος βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης, ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί, είπε ότι υπερίπτανται δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

 Περίπου 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ.

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ' αυτό, όπως «Δημοψήφισμα!», μια αναφορά στα αιτήματα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος ώστε να αποκτήσει η περιοχή ένα διαφορετικό καθεστώς.

Επικοινωνία Λαβρόφ – Κέρι
Η Ρωσία προεiδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια των ουκρανικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης και θα θέσει σε κίνδυνο τις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την προειδοποίηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την ανυσυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στην «υποκίνηση» των ταραχών την ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία «επιδεικνύει ανικανότητα στην ανάληψη της ευθύνης για την τύχης της χώρας» και προειδοποίησε ότι τυχόν χρήση βίας κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία «θα υπονομεύσει τη δυναμική της συνεργασίας…περιλαμβανομένων και των τετραμερών συνομιλιών της Γενεύης» στις 17 Απριλίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει «πρόσθετες συνέπειες» αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση με τη γειτονική Ουκρανία, και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την έκρηξη βίας στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αυτονομιστές, «κατά τα φαινόμενα με την υποστήριξη της Ρωσίας», κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και διατύπωσε προειδοποίηση κατά νέας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Υπέρ των νέων κυρώσεων η Γαλλία
Το Παρίσι θα προτείνει την επιβολή «νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Κιέβου ενισχύονται, δήλωσε σήμερα ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι θα ταχθούμε υπέρ νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης, χρειάζεται να υπάρξει μια ανάπαυλα από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, στη διάρκεια πολιτικής εκπομπής στο Europe 1.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα», συνέχισε συνοψίζοντας τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τις αρχές της Ουκρανίας: «εδαφική ακεραιότητα καισεβασμός των εκλογών της 25ης Μαΐου».

«Η σημερινή κατάσταση αφήνει περιθώριο δράσης στους προβοκάτορες, πρέπει συνεπώς να υπάρξει απ' όλες τις πλευρές -και χονδρικά από τις δύο πλευρές- μια πολιτική κατευνασμού, αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο Λε Γκεν .

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο της Γαλλίας, το μέλος της κυβέρνησης Βαλς έκανε λόγο για πολύ ισχυρές διπλωματικές δράσεις, για πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί και άλλες που θα αναληφθούν.

Εκκληση του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην κρίση της Ουκρανίας να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ξεκινήσουν διάλογο για τη μείωση της έντασης.

Ο Μπαν Κι –μουν χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την έξαρση της βίας που αυξάνει τους κινδύνους στη χώρα, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος σεβόμενοι το νόμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες στην