ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΟ το ενδεχόμενο να μπορεί πλέον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να… επεμβαίνει με άσκηση αναίρεσης σε υποθέσεις εγκλημάτων που υπάγονται στο νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου αφήνει εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Νικ. Παντελή.

Την έκβαση της υπόθεσης θα κρίνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να αποφανθεί για το σημαντικό αυτό νομικό ζήτημα. Όπως επεσήμανε ενώπιον της Ολομέλειας ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει το δικαίωμα να ασκεί μόνον αναιρέσεις υπέρ του νόμου για υποθέσεις εγκλημάτων του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, αναιρέσεις οι οποίες δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα αλλά απλώς «χαράζουν» νομολογιακό μονοπάτι για την κρίση μελλοντικών υποθέσεων από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε όμως ο κ. Παντελής, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις υποθέσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου με άσκηση αναίρεσης που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, όπως επί απαλλακτικών ή παραπεμπτικών βουλευμάτων κ.λπ. Το έναυσμα για να απασχολήσει την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το επίμαχο θέμα έδωσε αντιδικία μεταξύ της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα έκτασης περίπου 38.000 στρεμμάτων στη Σκύρο. Υπόθεση για την οποία τα δικαστήρια έχουν κρίνει υπέρ της μονής. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει σχετικό βούλευμα.

etypos.com