ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (με πληροφορίες και ρεπορτάζ) Ζητάει από την Τουρκία περίπου 50.000.000 ευρώ!!!
Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται(Μάιος 2014) κατέρχονται 1000αδες υποψήφιοι σε αντίστοιχα 100αδες συνδυασμούς ανά περιοχή στην ελληνική επικράτεια ως έχει ακόμα… Ένα θέμα που υπερκαλύπτεται ήδη από όλα τα συστημικά -και μη- έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ καθώς, έστω και υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες χρήμα μοιράζεται… από όλους σε όλους. Θέμα που κατά μείζονα λόγο αφορά εσωτερικά την πατρίδα και τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται διαχρονικά με την γνωστή νοοτροπία και αντίληψη της ψηφοθηρίας και των πελατειακών σχέσεων, νοοτροπία που κατέστρεψε την Ελλάδα –και βάση σχεδίου βεβαίως δεν τον παραθεωρώ αυτό τον παράγοντα καθόλου, ουδόλως το αντίθετο μάλιστα…
Οι πολιτικές εξελίξεις μάλιστα από το 2008 και μετά έχουν επιταχύνει πολλές καταστάσεις…
Ωστόσο μέσα στον ορυμαγδό των προσώπων και των Προσωπικοτήτων που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων Πολιτών, σε αυτές τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές υπάρχουν και κάποιες, έντονα κοινωνικά ακλόνητες λόγο ήθους και πολιτικής εντιμότητας, ισχυρές και προ πάντων με έργο ουσίας προσωπικότητες. Προσωπικότητες που και έργο έχουν παράξει στην διάρκεια της θητείας τους , και πολιτική και εθνική ουσία έχουν ως υπαρξιακά οντολογική πολιτική παρουσία στο τοπικό και περιφερειακό γίγνεσθαι της Ελλάδος. Ο Λόγος για τον Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη, έναν άξιο απόστρατο αξιωματικό που τίμησε τα ελληνικά χρώματα και την σημαία μας όπου του ανετέθη αποστολή κατά την διάρκεια της πολυετούς θητείας του ο οποίος στην συνέχεια για περισσότερα από 20 χρόνια προσφέρει στα κοινά του Δήμου Πεντέλης από τότε που ο Δήμος ήταν κοινότητα και τώρα κατέληξε να γίνει ένας υπέρ Δήμος. Για τον Δημήτρη Καψάλη και το τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό έργο είναι άλλοι αρμοδιότεροι εμού να μιλήσουν και να γράψουν άλλωστε νίωθω πολύ λίγος ενώπιον άλλων αλλά και του ιδίου για σκιαγραφήσω έστω λίγο μερικές πινελιές στο τεράστιο έργο που έχει αφήσει και σφραγίσει με το έργο και την δυναμική παρουσία του επί 20 και πλέον χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.
Την Πεντέλη την γνωρίζω από τα παιδικά μου χρόνια και το όνομα του για μένα προσωπικά φάνταζε ως μύθος ακριβώς γιατί δεν είναι από τα πρόσωπα που συνωστίζονται στα σαλόνια των κάθε είδους ΜΜΕ από την εποχή που η Ελλάδα είχε καμιά 20αριά ημερήσιες εφημερίδες όλες κι όλες. Ίσα τα αποφεύγει πάντα. Από τότε πολλοί συνάδελφοι πάσχιζαν κυριολεκτικά να του πάρουν μια συνέντευξη. Παρόλο που ποτέ δεν έχω κάνει ρεπορτάζ τοπικής αυτοδιοίκησης και όσα ξέρω τα γνωρίζω κατ ανάγκη λόγω εμπλοκής των δήμων και περιφερειών με τα κονδύλια της Ε.Ε. (πρώην ΕΟΚ κτλ) εν τούτοις γνωρίζω ότι ο Δημήτρης Στεργίου έχει προσφέρει έργο επί της ουσίας που ξεπερνούν τα όρια της προσωπικής προσφοράς ειδικά στην Πεντέλη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τον συνάντησα προ καιρού, για την ακρίβεια το καλοκαίρι του 2012, με την βοήθεια ενός παιδικού φίλου και νυν αντιδημάρχου του Λευτέρη Κοντουλάκου. Ευτύχισα να γνωρίζω πολύ καλά τον αείμνηστο πατέρα του (Λευτέρη Κοντουλάκου) όταν υπηρετούσε επί σειρά ετών στο τότε υπ. Υγείας σε διάφορες θέσεις τις οποίες κατέκτησε αξιοκρατικά και όχι πολιτικά παρόλο που τον τίμησαν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της ΝΔ με τους οποίους συνεργάστηκε. Έπρεπε να το γράψω όπως είμαι υποχρεωμένος να κάνω ένα αφιέρωμα για τον Άνδρα Παναγιώτη Κοντουλάκο ως προς το πολιτικό του ήθος. Τέτοια κοινωνικά και πολιτικά αναστήματα σήμερα έχουν εκλείψει και όσο περνά ο καιρός θα περνούν στην ιστορία, αποτελώντας αιτία και αφορμή περαιτέρω μελέτης του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης και εντεύθεν αλλά ποτέ δεν μπορούν να λησμονηθούν όσα έτη και αν περάσουν. Το αντίθετο πάντα θα αποτελούν φωτεινούς φωταυγείς φάρους για τις επόμενες γενιές.
Επανέρχομαι στον Δημήτρη Στεργίου Καψάλη, και πριν σας αφήσω να παρακολουθήσετε μια συνέντευξη που του πήρα και στην οποία λέει και αποκαλύπτει πάρα πολλά και αξίζει, κάποιοι να την αρχειοθετήσετε γιατί οι ημέρες που έρχονται ειδικά στην Θράκη είναι πολύ πονηρές(…) , θέλω να σας προϊδεάσω πως το θέμα μου δεν είναι ούτε η υποψηφιότητα και η επανεκλογή του ούτε τα αυτοδιοικητικά. Άλλωστε η συνέντευξη δεν ασχολείται και δεν έχει καν προεκλογικό χαρακτήρα. Άλλο είναι το αντικείμενο της όπως θα διαπιστώσετε. Μια υπόθεση που η Ελλάδα όσων ούπω θα την βρει μπροστά της και θα προσλάβει τεράστιες πολιτικές και εθνικές διαστάσεις και έχει άμεση συνάρτηση με τις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις και τις βλέψεις των Τούρκων στην περιοχή της Θράκης και όχι μόνο. Ο κ. Στεργίου ήταν –και παραμένει – ο μοναδικός έλληνας που τα έβαλε με το βαθύ τουρκικό κράτος με μια αγωγή που έκανε εναντίον της Τουρκικής δημοκρατίας. Την συνέντευξη την είχα πάρει όταν καίγονταν η Χίος απ άκρη σ άκρη. Δεν την δημοσίευσα ποτέ. Για την ακρίβεια μου την ζήτησαν δυο πολύ μεγάλα έντυπα- πάρα πολύ μεγάλα όμως με το ένα εξ αυτών είχα πολυετή συνεργασία από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το 2005 και το δεύτερο ήταν μια νέα έντυπη έκδοση. Η συνέντευξη δεν έπαιξε γιατί ενοχλούσε… Τότε δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Ούτε στον δήμαρχο κ. Στεργίου ούτε στον φίλο μου Λευτέρη Κοντουλάκο. Την φύλαξα για την κατάλληλη στιγμή. Και η στιγμή της δημοσιοποίησης της ήρθε. Το γιατί θα το καταλάβετε διαβάζοντας και το κείμενο που την συνόδευε τότε. Δεν το πείραξα καθόλου. Αλλά κυρίως θα καταλάβετε ακόμα περισσότερα αν διαβάσετε το κείμενο της αγωγής εναντίον της Τουρκίας. Σημειολογικά επισημαίνω, πως την δημοσιοποιώ σχεδόν ένα χρόνο πριν την εισαγωγή της στα ελληνικά δικαστήρια, εννοώ τον Μάρτιο του 2015 που θα εισαχθεί για συζήτηση και εκδίκαση και φυσικά με πολύ δρόμο μπροστά της. Η υπόθεση δεν είναι απλή. Καθόλου απλή και η βαλίτσα θα πάει πολύ μακριά αυτό κρατείστε το… Και θα σηματοδοτήσει πολλές εξελίξεις και τότε που θα αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και σήμερα που βλέπει –ειδικά αυτή την περίοδο – το φως της δημοσιότητας. Το γιατί θα το καταλάβει κάθε νοήμων Έλληνας πατριώτης με ζήλο και αγάπη για αυτό που λέγεται Ελλάδα. Ελλάδα όπως, και όσο μας έχει απομείνει ως εθνική εδαφική ακεραιότητα… Αυτά που έρχονται και προς το τέλος του 2014 και κυρίως μέσα στο 2015 με αποκορύφωμα το 2016 όπου η Ελλάδα δεν θα είναι πια όπως την γνωρίζουμε από την συνθήκη της Λωζάνης μέχρι και σήμερα δεν είναι άσχετα με αυτή την σημερινή αποκάλυψη και δημοσιοποίηση αυτής της συνέντευξης και επαναφορά, για την ακρίβεια περεταίρω ανάδειξη του κειμένου της αγωγής εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Έλληνα αξιωματικό του ελληνικού στρατού και νυν δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου…
Η μεγάλη (δεύτερη μετά την ολοκληρωτική σφαγή και γενοκτονία της σφαγής του 1822 από τους Τούρκους) καταστροφή του εθνικού θησαυρού των μαστιχόδενδρων της Χίου, και οι άλλες επίσης μεγάλες καταστροφικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Ιούλιο(2012), αναζωπύρωσαν στις μνήμες όλων μας τις προκλητικές δηλώσεις στον Τουρκικό Τύπο του Μεσούτ Γιλμάζ το 2011 όπου με περίσσιο θράσος και κομπορρημοσύνη αναφέρθηκε στο «επιτυχές» έργο ομάδας τούρκων πρακτόρων της περιόδου 1995-1997 ειδικά εκπαιδευμένων σε πρακτικές και τακτικές ανορθόδοξου πολέμου όπου ως αντίποινα(;) κατέκαψαν ελληνικές εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν μας είπε βέβαια ο κ. Γιλμάζ αντίποινα για ποιες μεγάλες εθνικές πράξεις και αποφάσεις της Ελλάδος εκείνης της περιόδου δόθηκαν από τον ίδιο και τους επιτελείς τέτοιες εντολές; Για ποια αξίωση της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας γιατί εξ όσων θυμόμαστε εδώ και 35 χρόνια η Ελλάδα μόνο εθνικές υποχωρήσεις έχει στο ενεργητικό της(Ίμια 1996 και γκρίζες ζώνες. Μη ανακήρυξη επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων. Μη ανακήρυξη της ΑΟΖ κτλ). Δηλώσεις-του Μ. Γιλμάζ- που αν και έγινε ατυχής βέβαια προσπάθεια ανασκευής τους, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε –και στην Τουρκία κυρίως επειδή αποκαλύφθηκε η παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και η δράση των γκρίζων λύκων εις βάρος της χώρας μας- εν τούτοις επιβεβαίωσαν και απάντησαν πως; και γιατί; κατακάηκαν εθνικοί δρυμοί, πάρκα και τεράστιες δασικές εκτάσεις εκείνη την περίοδο σε όλη την Ελλάδα.
Η εντολή για πρώτη φορά του Έλληνα υπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια για ανάμειξη στην έρευνα και την διαλεύκανση της μεγάλης εθνικής καταστροφής της Χίου των ελληνικών ειδικών εθνικών υπηρεσιών αντιμετώπισης απειλών από εξωτερικούς κινδύνους (ΕΥΠ) προσδίδει νέα πολιτική και ενδεχομένως εθνική διάσταση σε αυτή την υπόθεση(των ταυτόχρονων πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα). Ειδικά η πυρκαγιά στο πεντελικό όρος, της περιόδου που αναφέρθηκε ο Μ. Γιλμάζ κατέκαψε τότε δασική έκταση 68.444 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 20.000 στρέμματα ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου και έχει σημασία αυτή η επισήμανση. Η αγωγή εγείρει αιτήματα α)αποζημιώσεων εκ μέρους των πολιτών της παλαιάς Πεντέλης ύψους 152.555.000 eνομιμοτόκως από την κατάθεση της αγωγής και β) 48.896.436 eνομιμοτόκως για την ανάπλαση και αναδάσωση των περιοχών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από εκείνες τις πυρκαγιές. Η αγωγή κατατέθηκε στις 5 Ιουλίου 2012 και μάλιστα έγινε προσπάθεια από κυβερνητικούς κύκλους η υπόθεση να περάσει στα ψιλά… Το θέμα της αγωγής εναντίον της Τουρκίας τα συστημικά ΜΜΕ δεν το ανέδειξαν. Έκαψαν την πραγματική είδηση ρίχνοντας το βάρος στο περιβάλλον και την καταστροφή του. Και σε άλλα σημεία της υπόθεσης της αγωγής του Δημάρχου Στεργίου αλλά όχι στην ουσία όσων αποκαλύπτει το κείμενο της αγωγής. Σύμφωνα με τον αριθμό πινακίου η πρώτη εισαγωγής της προς συζήτηση θα γίνει στις 23 Μαρτίου του 2015. Το αξιοσημείωτο στο άριστα νομικά διατυπωμένο κείμενο είναι ότι επιχειρηματολογώντας στο κεφάλαιο περί προσβολής της προσωπικότητας αξιώνοντας τις αποζημιώσεις εν ονόματι των πολιτών της περιοχής επειδή στην ουσία υπάρχει μεγάλο κενό στην σχετική νομολογία σχεδόν δημιουργεί δίκαιο με την ανάλυση που κάνει το κείμενο προκειμένου να δικαιολογήσεις τις αξιώσεις που εγείρονται από την Τουρκική δημοκρατία.
Η αγωγή που κατέθεσε ο δήμος Πεντέλης με πολιτική απόφαση και πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Δ. Στεργίου Καψάλη συνοδεύεται και από μια άκρως κατατοπιστική περιβαλλοντική μελέτη που τεκμηριώνει πλήρως τις αξιώσεις των περίπου 200.000.000 euros που εγείρονται από την Τουρκία μετά τα όσα μόνος του αποκάλυψε ο Γιλμάζ. Ανάλογες πυρκαγιές η χώρα μας αντιμετώπισε και το καλοκαίρι του 2007 με την εθνική τραγωδία που ολοκληρώθηκε στην αρχαία Ολυμπία με την καταστροφή του Κορώνειου δάσους και άλλων εθνικών θησαυρών και φυσικά με την μεγάλη απώλεια (τότε) σε ανθρώπινες ζωές. Σε αυτή την θορυβώδη όσο και ιταμή προκλητική συμπεριφορά του τούρκου αξιωματούχου επισήμως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τις καθιερωμένες απαντήσεις, έστω σε κάπως υψηλούς τόνους που έδειξαν απλώς την ενόχληση της χώρας. Πέραν τούτου ουδέν. Όπως πάντα… εδώ και δεκαετίες συνεχών υπαναχωρήσεων και υποχωρήσεων… Σε αυτή την χυδαία και προκλητική συμπεριφορά του τούρκου πολιτικού ο μόνος που απάντησε εμπράκτως είναι ένας πρώην στρατιωτικός με ιδιαίτερα επιτυχή 20ετή πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο λόγος για τον δήμαρχο σήμερα του Καλλικρατικού δήμου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου Καψάλη. Ο δημοφιλής δήμαρχος και συνάμα απλός, λιτός, και σεμνός άνθρωπος με ιδιαίτερα μεγάλη πείρα και μάλιστα με αναγνωρισμένη και εγνωσμένη πανθομολογούμενα αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εξ ονόματος των δημοτών της περιοχής του (Παλαιάς και Νέας Πεντέλης και του τ. δήμου Μελισσίων) κατέθεσε αγωγής εις βάρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το GREEKAMERICANNEWSAGENCYδίνει σήμερα στην δημοσιότητα το πλήρες κείμενο, της αγωγής εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον μοναδικό έλληνα (απόστρατο) που τόλμησε να τα βάλει με το βαθύ τουρκικό κράτος του Ερντογάν… Κείμενο το οποίο με το χρόνο και τις εξελίξεις αποκτά ιστορικό χαρακτήρα. Ένα κείμενο το οποίο με όσα περιγράφει δείχνει πολλά για το ρόλο των Τούρκων πρακτόρων αλλά και όσα επακολούθησαν στην συνέχεια στην Ελλάδα. Η υπόθεση από μόνη της εγείρει πολλά ερωτηματικά για όσα έγιναν πριν και όσα ακολούθησαν μετά στην Ελλάδα.
Ο κ. Στεργίου με τον οποίο μιλήσαμε αν και σπανίως εμφανίζεται στα ΜΜΕ OnCamera τα οποία αποφεύγει όπως μας είπε ο στενός φίλος και συνεργάτης του αντιδήμαρχος Παλαίας Πεντέλης Ελευθέριος Κοντουλάκος «προτιμά να είναι μάχιμος στην πρώτη γραμμή, στην κατάσβεση, στους εθελοντές, στους ανθρώπους κοντά παρά να κάνει δημόσιες σχέσεις για αυτό και αποφεύγει τις συνεντεύξεις θα πρέπει να τον κατανοήσετε.. αυτή την περίοδο οι δημόσιοι ταγοί είναι καλό να αποφεύγουμε να λέμε πολλά… είναι προτιμότερο αντί να λέμε πολλά να κάνουμε περισσότερα έργα ουσίας. Ο κόσμος είναι αηδιασμένος. Απηυδισμένος. Ακούει πολιτικό και παθαίνει κάτι… ο κ. Στεργίου αποφεύγει εκ πεποιθήσεως την δημοσιότητα. Αν θες να τον βρεις θα τον βρεις να αλωνίζει με την μηχανή του δίπλα στους εθελοντές από το πρωί στα βουνά και τις πλατείες. Προ ημερών σε κάποιο σημείο συλλάβαμε με την βοήθεια της αστυνομίας άτομα χωμένα σε μια χαράδρα έτοιμα να δράσουν. Με πριόνια και άλλα σύνεργα. Τρέχουμε επί 24ωρου βάσεως και φυλάμε με πρώτο το δήμαρχο τα δάση, ότι μας απέμεινε δηλαδή. Στο δήμο υπάρχει σύστημα στο δήμος. Είμαστε όλοι στο πόδι από τις 7:45 για την πρωινή αναφορά. Θα έρθετε και θα δείτε… » Και πράγματι πήγαμε και είδαμε όλους στις θέσεις και τα πόστα τους πρωί – πρωί. Εν τούτοις, και παρά το βεβαρυμμένο του προγράμματος διότι προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο τους παιδικούς σταθμούς που εν είναι έτοιμοι λίγο πριν ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί ο αρμόδιος υπουργός και οι συναρμόδιοι δεν έχουν υπογράψει τα σχετικά διατάγματα για τις προσλήψεις των 11μηνιτων συμβασιούχων και τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί με το στήσιμο του κοινωνικού παντοπωλείου προς το οποίο όλο και αυξάνονται τα αιτήματα για υποστήριξη οικογενειών που πένωνται ειδικά για το θέμα αυτό μιλώντας αποκλειστικά μας είπε κάποια λίγα αλλά ουσιώδη για την υπόθεση της αγωγής εναντίον της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η υπόθεση όταν εκδικαστεί στα ελληνικά δικαστήρια είμαι αποφασισμένος ανεξαρτήτως έκβασης να την φτάσει στα διεθνή δικαστήρια μέχρι και εκείνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Χάγη.
Η Τουρκία θα πληρώσει και το δάσος, που περιβαλλοντικά ανήκει και σε εμάς και στον Τουρκικό λαό γιατί το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα πρέπει να ξαναφτιαχτεί με ευθύνη εκείνων που το κατέστρεψαν. Όταν άκουσα τον Γιλμάζ στο μυαλό μου ήρθαν πολλές εικόνες… οι εικόνες της μεγάλης καταστροφής εκείνης της περιόδου. Θίχτηκε η εθνική μου συνείδηση. Το δεύτερο που μέσα μου ενοχλήθηκε είναι η αυτοδιοικητική μου λειτουργία και το τρίτο είναι η καταγωγή μου από πάππου προς πάππου από τα τέλη του 18ου αιώνα που βρέθηκαν οι γονείς μου, από μάνα και από πατέρα, επί τουρκοκρατίας. Άκουσα έναν άνθρωπο που δήλωσε επίσημα ότι αυτός έκαιγε την Πεντέλη με τους πράκτορες του. Δεν ήταν κάτι που μπορούσα να παρακάμψω. Δεν γίνεται να συμπεριφερθείς κατά το κοινώς λεγόμενο «πέρα βρέχει» και να την παρακάμψω σα να μην το άκουσα. Οι προθέσεις και τα κίνητρα μου δεν είναι για να τιμωρηθεί ο Γιλμάζ αλλά η αποκατάσταση του Πεντελικού όρους. Να αποδοθεί και πάλι στους Πεντελιώτες αλλά και στον τουρκικό λαό στον οποίο ανήκει. Το περιβάλλον δεν έχει σύνορα με αυτή την έννοια λέω ανήκει σε όλο τον κόσμο αυτός ο θαυμάσιος πνεύμονας που κατακάηκε τότε με ευθύνη του κ. Γιλμάζ και των πρακτόρων του. Αυτό που ζητάμε ουσιαστικά είναι η περιβαλλοντική ανάσταση του βουνού. Ζήτησα το αυτονόητο. Την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η Τουρκία δεν έκανε ένα μηχανισμό για να λειτουργήσει μόνο δυο χρόνια. Για αυτό και είναι ύποπτες και οι άλλες μεγάλες φωτιές που ακολούθησαν. Όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική προστασία και την πυροπροστασία πάντα στο μυαλό μας πάει ο παράγοντας του ξένου δάκτυλου. Την πρωτοβουλία μας αυτή πρέπει να σας πω ότι στηρίζουν σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι μόνο αλλά επιφανή πρόσωπα με υψηλό κύρος που στέκονται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια. Σας δηλώνω ότι θα κάνω αγώνα για την δικαίωση του αυτονόητου. Για την πληρωμή από την Τουρκία τουλάχιστον για την περιοχή αποκατάστασης της περιοχής που δήλωσε ότι με ευθύνη τούρκων πρακτόρων καταστράφηκαν ολοσχερώς και παραμένουν έτσι μέχρι σήμερα χιλιάδες δασικές εκτάσεις» από το 1995. Το κομμάτι εκείνο κάηκε για Τρίτη φορά το 1998 και για τέταρτη φορά το 2009. Το βουνό εκ τότε δεν μπόρεσε με την φυσική διαδικασία να ανατάξει για αυτό θα πρέπει να συμβάλουν στην αναδάσωση του αυτοί που δήλωσαν ότι έκαψαν. Τέλος, σε αυτή την υπόθεση αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι εμείς δώσαμε και μια άλλη πολιτική διάσταση στην υπόθεση της αναδάσωσης και αποκατάστασης του πεντελικού όρους στο σημείο που καταστράφηκε. Την εντάσσουμε και στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπου μέσω του εθελοντισμού σε Ελλάδα και Τουρκία Έλληνες και Τούρκοι κάθε ηλικίας και παιδιά θα μπορούσαν σε ένα αμοιβαίο πνεύμα αλληλοκατανόησης να συμβάλλουν στην αποκατάσταση με την τεχνητή αναδάσωση φυτεύοντας τα νέα δενδράκια. Αν μάλιστα περισσέψουν χρήματα είμαστε διατεθειμένοι να τα γυρίσουμε πίσω. Και για να είμαι σαφέστερος θα πρέπει να τονίσω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ο απλός Τούρκος πολίτης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τέτοιες ενέργειες και κυρίως με τις αποφάσεις της διοίκησης του. Αποφάσεις που εν πάση περιπτώσει θίγουν και πλήττουν το κοινό συμφέρον των δυο λαών που είναι το φυσικό περιβάλλον. Το περιβάλλον ανήκει σε όλους τους λαούς και άρα είναι ευθύνη όλων μας εν προκειμένου ευθύνη Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Εμάς αυτό που ενδιαφέρει είναι η περιβαλλοντική ανάσταση του βουνού και μαζί Ελλάδα και Τουρκία να απολαύσει το φυσικό κάλλος και την ομορφιά του βουνού που δεν πείραξαν ούτε οι τούρκοι εκείνης της μεγάλης σκοτεινής περιόδου της τουρκοκρατίας. Αυτό είναι το μείζον και για να το πετύχουμε θα φτάσουμε την υπόθεση όπου χρειαστεί και με οποιοδήποτε τίμημα. Ωστόσο θα ήθελα να προσθέσω κάτι αφού με ρωτάτε, δυστυχώς μέχρι στιγμής οι πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων δεν επέδειξαν την ανάλογη ευαισθησία που το θέμα επιβάλει… »
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ