Εχθροί της μόνο εκείνοι που αντιτάσσονται στον Θεό

Σε τακτική του συνεδρία προεδρεύοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών συνήλθε στις 30 Απριλίου 2014 το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στην αίθουσα του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού.Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας έκανε λόγο για την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

Περί υλοποιήσεως των αποφάσεων του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Συνόδου Ιεραρχίας·
Περί λειτουργίας Συνοδικών Ιδρυμάτων το έτος 2013. Συζήτηση των απολογισμών δράσεως των Συνοδικών Ιδρυμάτων·
Έγκριση σχεδίων εγγράφων·
Το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπό προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχου συναποτελείται από διακεκριμένους Ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς του Πατριαρχείου Μόσχας.

***

Σύμφωνα με το Κανονισμό το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο είναι εκτελεστικό όργανο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας παρά τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών και την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την αρμοδιότητά του το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εξετάζει θέματα θεολογικής παιδείας, μόρφωσης, ιεραποστολής, κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, πληροφόρησης, κανονικών δομών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και εκκλησιαστικών ΜΜΕ, σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, κοινωνίας, κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ετεροδόξων και ετεροθρήσκων κλπ.

Μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Κύριλλος ανέφερε μεταξύ άλλων: 

"Η βασική μας άποψη είναι ότι η εκκλησία θα πρέπει να είναι στην κορυφή του κάθε αγώνα. Η Εκκλησία πρέπει να διατηρήσει την ικανότητά της για διατήρηση της ειρήνης, ακόμα και όταν όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ειρηνευτική δυνατότητα. Αυτή είναι μια δύσκολη θέση , γιατί ο καθένας που συμμερίζεται μια συγκεκριμένη άποψη, και ο οποίος εισέρχεται σε μια εμφύλια διαμάχη, επιδιώκει τη στήριξη της Εκκλησίας. Όμως η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να στηρίξει αποκλειστικά τη θεϊκή εντολή.

Πρέπει να παράσχει ποιμενικό, ποιμαντικό έργο. Πρέπει να προσευχόμαστε, πρέπει να συμφιλιώσουμε τους πολίτες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες πολιτικές απόψεις, θέσεις, έννοιες, που θα οδηγήσουν το έργο της Εκκλησίας να ξεφτίσει. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, δείχνει ότι μια τέτοια θέση συμμερίζεται μόνο η Εκκλησία μας.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έχουν παρασυρθεί από τα γεγονότα χάνοντας την αντίσταση, η οποία πηγάζει από τη σαφή, δίκαιη και συνεπή εφαρμογή της ιεραποστολής. Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι το έργο της Εκκλησίας είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις. (…) Η εμπειρία έχει δείξει ότι η μόνη σωστή θέση,  είναι πως και η δεξιά και και η αριστερά ανήκουν στην Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει πολιτικούς εχθρούς.  Εχθροί της Εκκλησίας είναι μόνο εκείνοι που αντιτάσσονται στον Θεό, που τάσονται κατά του νόμου του Θεού."

Πηγή