Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ν. Μίχου και Γ. Γερμενή και των ανεξαρτήτων πρώην βουλευτών της Χ.Α. Στ. Μπούκουρα και Χ. Αλεξόπουλου, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Για τον Ν. Μίχο, 197 ψήφισαν υπέρ της άρσης, 16 κατά και 7 δήλωσαν παρών. Για τον Γ. Γερμενή 197 ψήφισαν υπέρ, 16 κατά και 7 παρών. Για τον Χ. Αλεξόπουλο 183 ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας, 25 κατά και 12 παρών και για τον Στ. Μπούκουρα 182 ψήφισαν υπέρ, 26 κατά και 12 παρών.

Εκπληξη προκάλεσαν τα «όχι» και τα «παρών», μη χρυσαυγιτών βουλευτών κατά τη σημερινή ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των Αλεξόπουλου, Μίχου, Γερμενή και Μπούκουρα.

Κατά της άρσης ασυλίας του Μπούκουρα ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Τάνια Ιακωβίδου και Α. Μαρίνος, του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής και Γ. Ντόλιος, και των Αν.Ελλ. Ραχήλ Μακρή, Π. Χαϊκάλης και Μ. Ουζουνίδης.

Οι τρεις των Αν.Ελλ. ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας και για τους άλλους τρεις της Χρυσής Αυγής.

Οι Ιακωβίδου, Μαρίνος, Σκανδαλίδης, Σηφουνάκης, Κασσής και Ντόλιος ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας και για την περίπτωση Αλεξόπουλου.

«Παρών» για τους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, ψήφισαν οι νεοδημοκράτες Χ.Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Ηλ. Βλαχογιάννης και Δ. Κυριαζίδης, ο Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι Θ. Παραστατίδης και Π. Μουτσινάς.

Οι βουλευτίνες των Αν.Ελλ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μαρία Κόλλια ψήφισαν «παρών» για τις περιπτώσεις των Μίχου και Γερμενή.

Απειλές και δάκρυα

Με άκρως επιθετικό, σε μία περίπτωση δε και απειλητικό, με στόχο προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ν. Μίχος και Γ. Γερμενής παρουσιάστηκαν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άρση ή μη της βουλευτικής τους ασυλίας.

Στον αντίποδα, οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας, των οποίων η άρση ασυλίας επίσης συζητήθηκε, επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από τις ακραίες και βίαιες δραστηριότητες του συγκεκριμένου κόμματος.

«Δεν είμαστε σαν τα μούτρα σας» είπε απευθυνόμενος στον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο ο Μίχος. «Θα θυμάμαι πάντα τον Αθανασίου», είπε από την πλευρά του ο γνωστός και από το ψευδώνυμο «Καιάδας». Αμφότεροι εμφανίστηκαν αμετανόητοι για τη συμμετοχή τους στη δράση της ΧΑ.

«Δεν αποτελούσα μέλος του πολιτικού συμβουλίου όπου λαμβάνονταν αποφάσεις. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι την αποστασιοποίησή μου», είπε από την πλευρά του ο Αλεξόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν το έκανε εγκαίρως καθώς φοβόταν βίαιες ενέργειες από χρυσαυγίτες σε βάρος του ιδίου ή των μελών της οικογένειάς του. Με δάκρυα στα μάτια, ο Μπούκουρας υποστήριξε ότι έδωσε «δημοκρατικό και τίμιο αγώνα» με τη ΧΑ, δηλώνοντας εθνικιστής αλλά όχι φασίστας ή ναζιστής. Πρόσθεσε δε ότι οι βουλευτές της ΧΑ από τα έδρανά τους γελούσαν και τον χλεύαζαν, όση ώρα εκείνος μιλούσε από του βήματος.

Οι χρυσαυγίτες βουλευτές, χειροκρότησαν τους Μίχο και Γερμενή, ενώ μετά το τέλος της ομιλίας Αλεξόπουλου, με σηκωμένα τα χέρια τους κουνούσαν χαρτονομίσματα, θέλοντας να καταδείξουν ότι ο πρώην συναγωνιστής τους είχε πληρωθεί για να αποστασιοποιηθεί. Τον Μπούκουρα χειροκρότησαν οι βουλευτές των Αν.Ελλ.

Το Κοινοβούλιο, για τη συγκεκριμένη διαδικασία, είχε από νωρίς το πρωί τεθεί σε κατάσταση ειδικής επιφυλακής. Με εντολή του Προέδρου και από το πρωί σήμερα, είχε απαγορευθεί η είσοδος σε πολίτες, προκαλώντας εκτός των άλλων και την διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεανώ Φωτίου από την αίθουσα της Ολομέλειας όπου συζητείτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, εξέφρασε εντονότατη διαμαρτυρία αφού, εξαιτίας της απαγόρευσης, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες συναντήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων – όπως συνήθως συμβαίνει στο χώρο του Κοινοβουλίου.

Με αφορμή τα έκτακτα μέτρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΧΑ Ηλ. Κασιδιάρης έκανε λόγο για «χούντα».

kathimerini.gr

Την άρση ασυλίας των τεσσάρων βουλευτών Μπούκουρα, Μίχο