Στο 45,6% τα προβληματικά δάνεια για την Alpha, 41,3% για την Πειραιώς, 31,7% για τη Eurobank και 29,7% για την Εθνική – Ο οίκος αναβαθμίζει τα senior και subordinated ομόλογα των τραπεζών

Την αξιολόγηση B- των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank επιβεβαιώνει η Fitch, δίνοντας σταθερές προοπτικές. Την ίδια στιγμή, ο οίκος αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις των senior ομολόγων των τραπεζών (σε 'B-'/'RR4' από 'CCC'/'RR5') και των subordinated ομολόγων (σε 'CC'/'RR6' από 'C'/'RR6'), κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης επιβάρυνσης των ισολογισμών τους έπειτα από την αναδιάρθρωση και τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Fitch τονίζει πως έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι αδύναμη, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για το υπόλοιπο του 2014, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Ειδικότερα, η Fitch υπολογίζει ότι στα τέλη του 2013, τα προβληματικά δάνεια (περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα και εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών) έφταναν στο 45,6% του συνόλου για την Alpha, 41,3% για την Πειραιώς, 31,7% για τη Eurobank και  29,7% για την Εθνική. Την ίδια στιγμή, τα αποθεματικά για τα προβληματικά δάνεια κυμαίνονταν κάτω από το 50%, ποσοστό κάλυψης το οποίο η Fitch θεωρεί χαμηλό, σε ένα σενάριο στρες.

Οι αναλυτές αποδίδουν τα χαμηλότερα επίπεδα των προβληματικών δανείων της Εθνικής στη συνεισφορά της Finansbank, ενώ σημειώνουν ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank ωφελείται από το σχετικά ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων.

Με την οικονομική ανάκαμψη να επιδρά με καθυστέρηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Fitch περιμένει περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού φέτος. Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,5% για το 2014.