Σε γραπτή του δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέρει ότι φέτος τον Ιούλιο είναι η 40ή επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης τον ενημέρωσε για τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η νήσος. 

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές αξίζουν της προσοχής και της υποστήριξης των ΗΠΑ και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για προώθηση της ειρήνης στην Κύπρο», δήλωσε.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποτελεί έκφραση της δέσμευσης της αμερικανικής κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει της οποίας η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 124 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιτελέστηκαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974.

«Η Κύπρος δικαιούται να απολαύσει πλήρη πολιτική ελευθερία και οικονομική ευημερία κι αυτό απαιτεί η Τουρκία να αναγνωρίσει το παρελθόν για να διασφαλίσει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους».

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ