του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το θέμα της διαχείρισης των warrants, των παραστατικών τίτλων που δόθηκαν ως “γλυκαντικό” στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, συζητείται στην αγορά εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ ο νέος νόμος για την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να προχωρήσει στην υποβολή προαιρετικών προτάσεων επαναγοράς.

Την περασμένη Παρασκευή ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Τρ. Πειραιώς αναφέρθηκε στο θέμα των warrants, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις μέσα στο προσεχές διάστημα, ωστόσο το ακριβές χρονικό σημείο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά και την οικονομία. 

Ο κ. Σάλλας άνοιξε την κουβέντα για την “ειδική” διαχείριση των warrants, απαντώντας σε ερώτηση μετόχουτης τράπεζας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Όπως είπε, αν υπάρξει αυτή η ειδική διαχείριση δεν θα είναι κατά των κατόχων, είτε προκύψει από τις τράπεζες, είτε από το ΤΧΣ.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το ΤΧΣ έχει δεχθεί “κρούσεις” από ξένους επενδυτικούς οίκους, υπό τη μορφή “τεχνικών συμβουλών” που αφορούν στην υποβολή προτάσεων επαναγοράς προς τους κατόχους των warrants. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι και τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές επιλογές για την “ειδική” διαχείριση των παραστατικών τίτλων που δόθηκαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο. Στόχος είναι να υποβληθούν προτάσεις που δεν θα θίγουν τα συμφέροντα του ΤΧΣ και παράλληλα θα δίνουν κίνητρο συμμετοχής στους κατόχους. 

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι στην Τρ. Πειραιώς έχουν άποψη περί του θέματος, ενώ όταν έρθει η ώρα να μετατραπούν τα warrants σε μετοχές θα υπάρξει προστασία για τους κατόχους. Αυτό που προκύπτει, βάσει των διαθέσιμων πηγών πληροφόρησης, είναι ότι προτάσεις για τα warrants θα υποβληθούν κάποια στιγμή, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, είτε αυτές προέλθουν από το ΤΧΣ, είτε από τις ίδιες τις τράπεζες. 

Όσοι “μπήκαν” στις τραπεζικές ΑΜΚ έλαβαν δωρεάν ένα warrant για κάθε μετοχή που απέκτησαν. Το warrant αυτό όταν εξασκηθεί δίνει στον επενδυτή το δικαίωμα απόκτησης ενός συγκεκριμένου αριθμού μετοχών, ο οποίος καθορίστηκε για κάθε τράπεζα ανάλογα με την ιδιωτική συμμετοχή στις περσινές αυξήσεις. 

Για παράδειγμα, ο κάτοχος warrant της Alpha Bank έχει το δικαίωμα στις 10 Ιουνίου 2014 που είναι η επόμενη ημερομηνία εξάσκησης, να το εξασκήσει αγοράζοντας 7,408683070 μετοχές της τράπεζες στην προκαθορισμένη τιμή των 0,4576 ευρώ ανά μετοχή. Την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 0,618 ευρώ, σχεδόν 35% υψηλότερα από την τιμή εξάσκησης. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι περίοδοι εξάσκησης των warrants επεκτείνονται έως το 2017, ο κάτοχος του παραστατικού τίτλου της Alpha Bank μπορεί να περιμένει έως και τις 10 Δεκεμβρίου του 2017. Η τιμή εξάσκησης έχει προκαθοριστεί στα 0,5544 ευρώ, με αποτέλεσμα ο επενδυτής που ποντάρει στην ανάκαμψη να αναμένει υπεραποδόσεις, όταν ήδη σήμερα το warrant της Alpha Bank είναι… για τα καλά “in the money”.

Για τις υπόλοιπες όμως τράπεζες η τιμή της μετοχής στο ταμπλό απέχει αρκετά από την τιμή εξάσκησης των warrants με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Εθνική. Η ΕΤΕ έκλεισε στα 2,11 ευρώ την Δευτέρα, ενώ σήμερα εισέρχονται οι νέες μετοχές που εκδόθηκαν κατά την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ. Η τιμή εξάσκησης στις 26 Ιουνίου έχει οριστεί στα 4,4616 ευρώ. Όσο για την Τρ. Πειραιώς, η τιμή της διαπραγματεύεται στα 1,39 ευρώ (κλείσιμο 19/5) όταν τη τιμή εξάσκησης στις 2 Ιουλίου είναι στα 1,7680 ευρώ. 

Τα χαρακτηριστικά της “έξυπνης” πρότασης που επεξεργάζεται η Τρ. Πειραιώς δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση να εξετάζει μία πρόταση μέσω της οποίας θα έχουν όλες οι πλευρές κίνητρο, επιτρέποντας παράλληλα την ταχύτερη επαναιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Η τοποθέτηση του κ. Σάλλα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο λόγω της θέσης του στην τράπεζα. Ήταν ο ίδιος, άλλωστε, όταν στις αρχές του έτους, από το βήμα ημερίδας του ΣΕΒ είχε επισημάνει την ανάγκη αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, μία διαδικασία που επιταχύνεται σήμερα με τη συμφωνία Τρ. Πειραιώς – MIG. Εκείνη την ημέρα ο κ. Σάλλας είχε αναφερθεί επίσης στην ανάγκη έγκαιρης αξιοποίησης του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που τρεις σχεδόν μήνες μετά μετουσιώθηκε σε άντληση κεφαλαίων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους “συστημικούς” ομίλους.

Πηγή:www.capital.gr