Παρουσίαση του βιβλίου της τέως Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κυρίας Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Του Ευρυπίδη Μπίλλη

Στην αίθουσα των εκδόσεων Ιανός της οδού Σταδίου, έγινες σήμερα εξαιρετική παρουσίαση αντάξια του βιβλίου της τέως Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κυρίας Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, με τίτλο «Εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδος και η διέξοδος της δραχμής».

Την παρουσίαση έκαναν, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Ιγγλέσης, ο Καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και η ίδια η συγγραφεύς.

Ο κ. Ιγγλέσης αναφέρθηκε στη περιγραφόμενη στο βιβλίο εγκληματική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και σε άλλα περιεχόμενα του βιβλίου. Η περιγραφή του εγκλήματος εναντίον του Ελληνισμού ήταν τόσον παραστατική ώστε ένας ψηθυρίζων που είχε έρθει για να υποβάλει «έξυπνες» ερωτήσεις, ακούστηκε από μένα θορυβώντας να λέει «πού είσαι Τσίπρα να ακούσεις». Δεν θέλω μέρες που είναι, να αναφέρω τι του είπα.

Ο Καθηγητής Ρουμελιώτης κάνοντας ευρεία αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου περιέγραψε το έγκλημα του μη εξ αρχής απαιτούμενου μικρού κουρέματος τους χρέους και στην εν συνεχεία ακολουθούμενη μέχρι σήμερα αδιέξοδη εγκληματική πολιτική για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη γενικότερα.

Τόνισε ότι οι τεθέντες εξ αρχής στόχοι ήταν ανέφικτοι και ότι η Ελλάδα βιώνει κρίση πολύ μεγαλύτερη από την κρίση του μεγάλου προπολεμικού κραχ της Αμερικής.

Ανέφερε επίσης δεικτικά ότι θα πρέπει να ληφθούν πανευρωπαϊκά και πολύ γρήγορα ορισμένα απόλυτα απαιτούμενα (για κάθε ένα ειδικό) μέτρα για να σωθεί η ευρωζώνη γενικότερα, αλλά όπως είπε η Γερμανία αρνείται.

Οπότε τίθεται κατ εμέ το ερώτημα, αφού η Γερμανία σίγουρα αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα γιατί τα εμποδίζει;; Προφανώς λογικό συμπέρασμα είναι ότι κάπου σκοπεύει.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε και στη επισήμανση από το ΔΝΤ του λανθασμένου συντελεστή αλλά όπως είπε παρά την επισήμανση ουδέν διορθωτικό έγινε και συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Πράγμα που κατ’ εμέ σημαίνει ότι το λάθος ήταν εσκεμμένο.

Ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε επίσης τι γίνεται στην Αμερική και μεταξύ των άλλων είπε ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγγυάται πλην των άλλων τις συντάξεις αν μία πολιτεία έχει οικονομικά προβλήματα και προβαίνει σε βοήθεια της.

Επίσης ανέφερε ότι είναι ακατανόητο η ΕΚΤ (Ευρωπ. Κεντρ. Τραπ,) να μην μπορεί να εκδώσει (και όχι μόνον) ευρώ για να σώσει την ευρωζώνη και αντιθέτως να τίθενται όροι πανευρωπαϊκά, που είναι αδύνατον να τηρηθούν.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Ρουμελιώτης σε πρόσφατη συνέντευξη του Ντομινίκ Στροε Καν που αναφέρεται στο έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού. Που ως γνωστόν υπενθυμίζω οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Σία το ονομάζουν σωτηρία και το συνεχίζουν.

Η ομιλία της κυρίας Δελιβάνη περιεστράφη στο θέμα της δραχμής. Και όπως είπε και στην αρχή και τώρα η Ελλάδα δεν έπρεπε και δεν πρέπει να γίνει Ιφιγένεια για να σωθεί η Ευρωζώνη.

Τονίζοντας ότι η επιστροφή στη δραχμή αποτελούσε την μοναδική λύση για την Ελλάδα. Και ότι λόγω των επιπτώσεων της επιστροφής στη δραχμή αυτό ήταν και πρέπει να είναι το διαπραγματευτικό μας όπλο και η επιστροφή να γίνει αν επιμένουν στη θυσία του Ελληνισμού για να μην ζημιώσουν οι τράπεζες τους (ιδίως οι γερμανικές).

Ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ότι όταν βρίσκεσαι σε ένα κτίριο που καίγεται και δεν φύγεις από αυτό σίγουρα θα καείς. Και εμείς σήμερα καιγόμαστε στο κτίριο του ευρώ.

Είπε επίσης ότι η επιστροφή στη δραχμή μετά από ένα μεταβατικό στάδιο 8 περίπου μηνών θα είχε ως αποτέλεσμα υπέρμετρη ανάπτυξη. Ενώ αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση σε τρεις γενιές είναι αμφίβολο αν θα γίνει ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας (ουσιαστικά είπε, αν ενθυμούμαι καλώς, ότι θα φύγουμε και εμείς και τα εγγόνια μας). Ανέφερε και άλλες λεπτομέρειες όπως πχ ότι το χρέος μπορεί να μετατραπεί σε δραχμικό και άλλα.

Τονίστηκε επίσης από όλους ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ηγέτη και ότι με την παρούσα κατάσταση υποτελών πειθήνιων οργάνων των ξένων τίποτε δεν μπορεί να γίνει.

Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι κομμάτων.