Θα επανελεγχθούν όλα τα δάνεια στα ΜΜΕ.  Θα δούμε πως και με ποιους όρους έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών με τα χρήματα του Ελληνικού λαού.{VIDEO}  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί  και θα προκαλέσει νέο κύκλο συζητήσεων στην πολιτική αρένα, ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα για τις περιφερειακές δημοτικές και ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου,  προχωρά  ένας εκ των βασικών υπευθύνων σύνταξης του  οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ  ο  Βουλευτής Χανίων καθηγητής οικονομικών  κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος  με μια σειρά ανακοινώσεων και εξαγγελιών ανοίγει νέα ατζέντα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων με όσα θέματα θίγει ανοίγοντας ενδεχομένως και νέα πολιτικά μέτωπα…

Για παράδειγμα ο κ. Σταθάκης αποκαλύπτει ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες θα είναι η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα ελεγχθούν  θεσμικά και με κάθε τρόπο όλες διαδικασίες δανειοδότησης των ελληνικών  ΜΜΕ και θα γίνει  έλεγχος  ξεχωριστά για κάθε περίπτωση  στην Ελλάδα ενώ παράλληλα  ξεκαθαρίζει ότι  θα ελεγχθούν και οι τράπεζες, που δανειοδότησαν όλα αυτά τα ΜΜΕ,   για την αναχρηματοδότηση- ανακεφαλαιοποίηση οι οποίες σε κάθε περίπτωση  θα έπρεπε να έχουνε τεθεί έτσι και αλλιώς  υπό δημόσιο κρατικό  έλεγχο. 

Προχωρά επίσης  ένα βήμα περισσότερο τονίζοντας ότι  πλέον και για λόγους αξιοπρέπειας   «Οι άνθρωποι της Τρόϊκας δεν έχουν θέση στην Ελλάδα με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ιστορία θα σταματήσει αφού αυτή είναι η βούληση του Ελληνικού Λαού». Αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι θα ελεγχθούν ή και θα καταργηθούν οι συμβάσεις που αφορούν τον ΟΠΑΠ και το ελληνικό.   Σε ανάλογη ερώτηση ο κ. Σταθάκης ξεκαθαρίζει ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο Σαμαρά. Η εικόνα ενός πρωθυπουργού που πουλάει λιμάνια και ότι άλλο βρει μπροστά του δεν είναι αυτή που ταιριάζει στην αξιοπρέπεια της χώρας. Αυτό θα το αλλάξουμε θεσμικά.  

Σε γενικές γραμμές μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης στην συνέντευξη που μας παραχώρησε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι  «Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να απομειωθεί περίπου στο 50%. Δεν θα πράξουμε τίποτα μονομερώς. Το χρέος το αναγνωρίζουμε αλλά όχι στο σύνολο του. Θα (επανά)διαπραγματευτούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Με την ανάληψη της εξουσίας  της  διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ οι άνθρωποι της τρόϊκας δεν έχουν καμία θέση στην Ελλάδα. Θα θέσουμε εμείς τους όρους διαπραγμάτευσης σε  όλα τα επίπεδα και αν χρειαστεί θα επιχειρήσουμε να  ανοίξουμε διάλογο ξεχωριστά με κάθε πλευρά από τους δανειστές μας. Η Ελλάδα δεν επρόκειτο να βγει ποτέ από το ευρώ. Ποτέ δεν πίστεψα κάτι τέτοιο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα κλονίζονταν το ίδιο το ευρώ.  Όλη αυτή η ιστορία ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Θα συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας για όσα χρειασθεί. Θα πάρει χρόνο αλλά θα το πάμε μέχρι τέλους. Θα καταργήσουμε κομμάτι – κομμάτι έναν – έναν   και τους 489 εφαρμοστικούς νόμους.  Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Βασική μας δέσμευση είναι η επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις».   

Ο Σταθάκης επιμένει στην εξαγγελία για την δωρεάν παροχής ρεύματος στα νοικοκυριά που υποφέρουν.   Ενώ τονίζει ότι «…Θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική αναδιάρθρωση των κριτηρίων για την ανακούφιση του υπερχρεωμένων νοικοκυριών.» 

Σε ότι αφορά τους μικρό ομολογιούχους ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τους ανθρώπους αυτούς χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πλήρως και αν θα αποζημιωθούν.  Αναφέρεται επίσης στην  αντιμετώπιση της ανεργίας για την οποία ξεκαθαρίζει ότι θα πάρει χρόνια η επίλυση του προβλήματος ενώ αναλύει και κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί με έκτακτες δράσεις βάση σχετικών μελετών που ήδη γίνονται σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και ινστιτούτα..  Τέλος ξεκαθαρίζει, για ακόμα μια φορά,   ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής της Ελλάδος  στο ευρώ.  «Θα παραμείνει η χώρα με κάθε μέσο στο ευρώ έστω και με αμοιβαίες λύσεις»  λέει χαρακτηριστικά.   

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ

Σχετικά linksγια τον Γιώργο Σταθάκη