O "Γαστρονομικός Τουρισμός" και η "Πρόταση ολοκληρωμένης σύνδεσης Γαστρονομίας και Τουρισμού", δύο βιβλία που έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στην βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό, παρουσιάστηκαν από τον Χάρη Καλπίδη, σε ειδική εκδήλωση στο Polis Art Cafe, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου την Παρασκευή 16 Μαΐου. Στην παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Καλπίδη συμμετείχαν η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Αφροδίτη Καλομάρη, ο Άγγελος Βλάχος, σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης, και ο Χάρης Κοκκώσης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. 

Ο Χάρης Καλπίδης μέσω των βιβλίων του ουσιαστικά χαράσσει το δρόμο, ανοίγει μια νέα οδό -αναξιοποίητη μέχρι σήμερα-, η οποία έχει την δύναμη αλλά και την δυναμική να αποτελέσει προστιθέμενη αξία στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Ιδίως σήμερα, σε μια εποχή, μετά από 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης,  είναι επιβεβλημένη  η ενίσχυση των δυνάμεων της οικονομίας της χώρας.  

Σύμφωνα με τον συγγραφέα "ο σκοπός του βιβλίου είναι διττός: κατά πρώτον η προσφορά ενός εισαγωγικού εγχειριδίου σε φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και σε επαγγελματίες του χώρου που προσεγγίζουν για πρώτη φορά το θέμα και κατά δεύτερον η διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με την ανάπτυξη και την προβολή της γαστρονομίας στο πλαίσιο του ελληνικού τουρισμού". 

Το πρώτο βιβλίο του Χάρη Καλπίδη, "Γαστρονομικός Τουρισμός" ξεκινά από την παραδοχή ότι η γαστρονομία που προσφέρει κάθε τόπος αποτελεί ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική κίνησή του. Ως εκ τούτου, η γαστρονομική διάσταση θεωρείται σήμερα βασικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας, αποτελώντας αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης, αλλά και διεθνών πρωτοβουλιών. Αντίστοιχα και οι φορείς και οι επιχειρήσεις του τουρισμού έχουν στραφεί στην αναζήτηση λύσεων για την συστηματική σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό. Στο βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι βασικότερες πτυχές του θέματος «γαστρονομικός τουρισμός». Στο πρώτο μέρος αναπτύσσεται το θεωρητικό πλαίσιο και οι σχετικοί ορισμοί, στο δεύτερο μέρος ζητήματα ανάπτυξης και ειδικότερα θέματα, στο τρίτο η πολιτιστική διάσταση της γαστρονομίας καθώς και σχετικές πρωτοβουλίες στο εξωτερικό. Και τέλος το τέταρτο μέρος πραγματεύεται τη διαδρομή της ελληνικής κουζίνας και κυρίως τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα από διάφορους φορείς. 

"Πρόταση ολοκληρωμένης σύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού"

Ένα Σχέδιο Δράσης ολοκληρωμένης σύνδεσης της γαστρονομίας και του τουρισμού, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, αποτελεί το δεύτερο βίβλιο του Χάρη Καλπίδη, που έρχεται ουσιαστικά να "πατήσει" και να "κουμπώσει" πάνω στο θεωρητικό υπόβαθρο του πρώτου βιβλίου "Γαστρονομικός Τουρισμός". Οι βασικοί άξονες της πρότασης του συγγραφέα είναι ο συντονισμός των δράσεων των φορέων, η αξιοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας και τεχνογνωσίας, η οριζόντια σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών κλάδων, η πολύπλευρη ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας, η μεταβολή της επιχειρηματικής και επαγγελματικής κουλτούρας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας.  Παράλληλα το ίδιο το βιβλίο είναι ταυτόχρονα και ένα ανοικτό πεδίο δημόσιου διαλόγου στη συζήτηση για την αξιοποίηση της ελληνικής γαστρονομίας στο πλαίσιο του τουρισμού.  

Ποιος είναι ο Χάρης Καλπίδης

Ο Χαρίλαος Καλπίδης μεγάλωσε στο Βανκούβερ του Καναδά και στη Λάρισα. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση στην Αθήνα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως επιστημονικός συνεργάτης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ και στον τραπεζικό χώρο. Από το 2006 μέχρι σήμερα υπηρετεί στο Υπουργείο Τουρισμού. Το ενδιαφέρον του για τη γαστρονομία τον οδήγησε, το 2003, στη σχολή Chef d’Ouvre όπου εισήχθη από εκλεκτούς δασκάλους στη θεωρία και στα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την σύνδεση της γαστρονομίας και του τουρισμού. Το βιβλίο του «Πρόταση ολοκληρωμένης σύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού» κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Captain Book. 
 
Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση για την παρουσίαση των βιβλίων του Χάρη Καλπίδη