Τι απαντά σε δημοσιεύματα ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ

 

Αγαπητέ κ. Δημητριάδη,

με έκπληξη διάβασα την σημερινή σας ανάρτηση υπό τον τίτλο: «ΥΠΕΞ: παιχνίδια εντυπώσεων…».

Με δεδομένο ότι δεν ανήκουν στον αξιακό μου χώρο πρακτικές «εκμετάλλευσης» του έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου με σκοπό την διασπορά, επιβεβαίωση ή διάψευση αμφιβόλου αξιοπιστίας ειδήσεων πού αφορούν στο ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνω, και γραπτώς αυτή την φορά, ότι ουδέποτε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής, Πρέσβυς κ. Ν. Πάζιος, προέβη σε δηλώσεις κατά της πολιτικής του Κατάρ, σε ομάδα Αιγυπτίων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη, ότι, όπως ορθώς επισημαίνετε, ουδέν άλλο μέσον ενημέρωσης αναμετέδωσε τη σχετική είδηση στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη διάψευση, προφορική αλλά και γραπτή, απευθύνετε σε εσάς που έχετε και την διακριτική ευχέρεια να την αξιοποιήσετε όπως εσείς κρίνετε.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ δεν οφείλει να ενημερώνει δημοσίως για συναντήσεις ανωτάτων στελεχών της Διπλωματικής Υπηρεσίας, -αντίθετα, για λόγους ευνόητης σκοπιμότητας, θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι αντενδείκνυται τέτοιου είδους πρακτικές – διαψεύδεται, επίσης, κατηγορηματικά η παντελώς ανυπόστατη αναφορά σας περί συνάντησης του Α΄ Γενικού Διευθυντού του ΥΠΕΞ, Πρέσβυ κ. Δ. Παρασκευόπουλου, με τον Πρέσβη του Κατάρ.

Και κάτι ακόμη: η συγγνώμη μεταξύ κρατών είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για να καταλήγει να γίνεται αντικείμενο δημοσιογραφικής (παρα-)πληροφόρησης. Και ο νοών νοείτω…

Αθήνα, 20 Μαΐου 2014
Κωνσταντίνος Κούτρας
Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ

O ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, θέλει απλώς να δηλώσει ότι δεν έπεσε “θύμα” παραπληροφόρησης μιας και αναδημοσίευσε είδηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, και τρεις συνολικά αιγυπτιακές εφημερίδες. Το ερώτημά μας ήταν (και παραμένει) γιατί δεν διαψεύσθηκαν αυτές που πρώτο-ανέφεραν το ζήτημα, αλλά επιλεκτικά η στήλη. Σ’ αυτό απάντηση δεν δόθηκε, εκτός από το γεγονός ότι επικαλείται ο εκπρόσωπος “σκοπιμότητες” και απόπειρες παρά-πληροφόρησης.