Της Φανούλας Αργυρού  

Πολιτεία και Εκκλησία όφειλαν και οφείλουν να καταθέσουν και αγωγές εναντίον της Τουρκίας, απαιτώντας αποζημίωση και αποκατάσταση- αναστήλωση όλων των κατεχομένων και βεβηλωμένων ιερών μας χώρων

Πρόσφατα ακούμε όλο και περισσότερο τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο να εύχεται να του «δώσουν άδεια» οι παράνομες και υποτελείς στην Τουρκία αρχές των κατεχομένων εδαφών, να αναστηλώσουμε τις άνω των 500 χριστιανικών εκκλησιών μας στα κατεχόμενα που βεβήλωσαν, σύλησαν, λεηλάτησαν και πούλησαν στη μαύρη αγορά τις εκατοντάδες άγιες εικόνες τους κτλ. Το επίκεντρο της πολιτικής αυτής, σήμερα είναι το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Το οποίο και συμφωνώ, είναι ένας ιστορικότατος θρησκευτικός χώρος, που πρέπει να διατηρηθεί, όμως από την άλλη υπάρχουν και οι ευθύνες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ακούσαμε ότι το συνολικό ποσό που χρειάζεται η αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα ανέρχεται στα έξι εκ. ευρώ. Ποιες είναι οι προεκτάσεις της αναστήλωσης αυτής όμως;

Τα έξι αυτά εκ. ευρώ θα τα δώσουμε εμείς, τα θύματα και θα τα καρπωθούν η «οικονομία» τους, οι Τουρκοκύπριοι και έποικοι, που νέμονται τις κλεμμένες μας περιουσίες από το 1974, εφόσον η υποτελής στην Τουρκία κατοχική παράνομη διοίκηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους εργολάβους και εργάτες οικοδομών να αναστηλώσουν το Μοναστήρι.

Αν υποθέσουμε δε ότι οι «αρχές» δώσουν την «άδεια» που ζητεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για αναστύλωση όλων των ιερών χώρων μας στα κατεχόμενα, αυτό θα σημαίνει: α) Ότι πιθανότατα να ζητηθεί από το κάθε χωριό να χρηματοδοτήσει την αναστύλωση των εκκλησιών του αλλά πολύ πιο σημαντικά, β) την οικονομική αναβάθμιση των κατεχομένων και της υποτελούς διοίκησης της Τουρκίας, όταν η ανεργία στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει φθάσει σε τρομακτικά επίπεδα με συσσίτια και δωρεάν παντοπωλεία για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση (4η Διακρατική Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον Τουρκίας) του ΕΔΑΔ και τη ποινή των 90 εκ. ευρώ που καλείται η Τουρκία να πληρώσει προς τους συγγενείς αγνοουμένων και τους εγκλωβισμένους.

Πολιτεία και Εκκλησία όφειλαν και οφείλουν να καταθέσουν και αγωγές εναντίον της Τουρκίας απαιτώντας αποζημίωση και αποκατάσταση- αναστήλωση όλων των κατεχομένων και βεβηλωμένων ιερών μας χώρων. Εκείνη είναι η καταστροφέας και εγκληματίας και όχι εμείς τα θύματα.

(Για το ρόλο ορισμένων που προέτρεπαν τους πρόσφυγές μας να τρέχουν στην ψευτοεπιτροπή και κάποιων άλλων για άλλες δικαστικές πλάνες, γνωρίζοντας ότι η 4η Διακρατική θα καταδίκαζε τελικά την Τουρκία και ήταν όντως ζωντανή, θα επανέλθω αργότερα).

Ο αμερικανικός παράγοντας

Στην Κύπρο βρέθηκε προχθές ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν και καλώς όρισε. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Υπ. Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχαν δηλώσει απαρχής ότι θα επανακαθόριζαν την εξωτερική πολιτική με δυτικό προσανατολισμό και το έκαναν. Όπως ενημερωνόμαστε, τα πράγματα άλλαξαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα εκεί. «Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης βρίσκει πάντα ανοικτές πόρτες στην Ουάσιγκτον. Και αυτή τη φορά τον υποδέχθηκαν με το σεβασμό που του αξίζει, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στη Γερουσία και στη σημαντική ‘’δεξαμενή σκέψης»’’Atlantic Council. Άκουσε διαφορετικές απόψεις, αλλά αντιμετώπισε με πειθώ τους πληρωμένους προπαγανδιστές της Άγκυρας. Ο υπουργός των Εξωτερικών είναι και μία εγγύηση ότι η λύση δεν θα είναι φιλοτουρκική…» (Φιλελεύθερος Μ.Ι 20.5.2014).

Ο αντιπρόεδρος κ. Τζο Μπάιντεν είναι ένας πολιτικός που αγάπησε και βοήθησε την Κύπρο από το πόστο του και ως γερουσιαστής πρωτοστάτησε στην επιστροφή της Αμμοχώστου. Και αυτά δεν έγιναν βέβαια δίχως την έμπρακτη συμβολή των εκεί συμπατριωτών μας.

Έχοντας αυτά υπόψη, θα μπορούσε λοιπόν Πολιτεία και Εκκλησία να ζητήσουν από τον αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο νησί , όπως η αμερικανική διοίκηση προσφέρει η ίδια, τα ποσά που χρειάζονται για αναστήλωση του κατεχόμενου Αποστόλου Ανδρέα ως μια ένδειξη συμπαράστασης στην νέα αυτή έναρξη καλύτερων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αμερικής. Να ζητήσει η ίδια η Αμερική από την εισβολέα Τουρκία, όχι μόνο να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και έποικους από το νησί, αλλά και να αναστηλώσει όλες τις καταστραμμένες μας εκκλησίες και μνημεία (όπως ζήτησε εξάλλου και πρόσφατο ψήφισμα στις ΗΠΑ) και να επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να επιστρέψουν και επανακτήσουν τις κλεμμένες περιουσίες τους.

Γιατί, ας μην έχουν ψευδαισθήσεις, με καμία τουρκο-βρετανική ρατσιστική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν πρόκειται να βρεθεί λύση, είτε να επιστραφεί η περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου είτε ολόκληρη η Αμμόχωστος είτε όχι. Γι’ αυτό και για 40 χρόνια παρ’ όλες τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς από το 1977 μέχρι σήμερα, δεν έγινε κατορθωτή λύση. Τότε ίσως μπορέσουμε και εμείς να «εμπιστευθούμε» την Τουρκία κατά τις υποδείξεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο…

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια, συγγραφέας