Του Σάκη Σερέτη

Με κερασάκι στην τούρτα της τετραετούς θητείας, το δακρύβρεχτο σκηνικό μιας συγνώμης …που ζητήθηκε από τον πρόεδρο Ηλία Τσεκερίδη -λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς του στην προηγούμενη γενική συνέλευση- καθώς επίσης και την διανομή ενός έντυπου επιλεκτικού απολογισμού των πεπραγμένων του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, έληξε και τυπικά πλέον η θητεία του παρόντος διοικητικού συμβουλίου στην Ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης , ενώ την Κυριακή 8 Ιουνίου αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου σχήματος, που θα διοικήσει τον οργανισμό για τα επόμενα δυο χρόνια.

Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου άρχισαν την Τετάρτη 21 Μαΐου με την εκλογή του τριμελούς προεδρείου, επικεφαλής του οποίου “τέθηκε”- για δεύτερη συνεχή φορά- ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεώργιος Γεωργόπουλος με συνεργάτες του τον Τιμολέοντα Κακούρο και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής και την κατάθεση των υποψηφιοτήτων προς εκλογή.

Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος …

Ο απολογισμός πεπραγμένων του απερχόμενου προέδρου Ηλία Τσεκερίδη αφορούσε μόνο στα θετικά της θητείας του , ενώ για την ταμπακιέρα των οικονομικών και διοικητικών ατασθαλιών που διεπράχθησαν κατά την διάρκεια της διετούς θητείας του και επισημάνθηκαν γραπτώς και από την αρμόδια εξελεγκτική επιτροπή , ο κ. Τσεκερίδης δεν είπε απολύτως τίποτα…

Όπως επίσης, δεν είπε τίποτα ουσιαστικό και διαφωτιστικό, σχετικά με την υποβληθείσα μήνυση και την δικαστική εμπλοκή της Ομοσπονδίας, λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του γενικού γραμματέα Πέτρου Γαλάτουλα εντός των γραφείων της Ομοσπονδίας, για τις οποίες εγκαλούνται και όλα τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου .

Προφανώς για τον απερχόμενο πρόεδρο Ηλία Τσεκερίδη ,όλα έγιναν “σωστά και νόμιμα” κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του, όπως επίσης “νόμιμη”, ήταν και η αψυχολόγητη ενέργεια συγκάλυψης και παραπομπής στις καλένδες των έξι (6) πορισμάτων της ειδικής εξεταστικής επιτροπής (2010-2012) , μέσω των οποίων αποδίδονταν σοβαρές ευθύνες σε μια σειρά ενεργών και μη αξιωματούχων της Ομοσπονδίας για οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες που διεπράχθησαν σε ορίζοντα επταετίας 2003-2010).

Βεβαίως, επειδή η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης, κάποιοι εξ αυτών στους οποίους ήδη τους είχαν αποδοθεί ευθύνες για παραβατική συμπεριφορά και αυθαιρεσίες στην άσκηση των καθηκόντων τους , εκμεταλλεύτηκαν την ισχύουσα πρακτική ατιμωρησίας που επικρατεί και βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος, πρωταγωνίστησαν και πάλι στις πρόσφατες οικονομικές ατασθαλίες που περιγράφει η εξελεγκτική επιτροπή στην δυο ταχυτήτων έγγραφη εισήγηση της….

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω, ότι η σύσταση αυτής της ειδικής εξεταστικής επιτροπής αποτελούσε σύμφωνα με το καταστατικό προνόμιο του πρόεδρου Ηλία Τσεκερίδη , ο οποίος προσωπικά επιμελήθηκε την σύνθεση της και στην συνέχειατην επικύρωσε η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της περιόδου 2010-2012, ενώ τα σχετικά πορίσματα παραπομπής των υπευθύνων στην πειθαρχική επιτροπή, εξακολουθούν να βρίσκονται παρκαρισμένα σε κάποιο συρτάρι του προέδρου Ηλία Τσεκερίδη.

Αόρατες σχέσεις στοργής …

Η απαθής στάση και τα χαμηλά ποσοστά δημοκρατικής ευαισθησίας που επέδειξε η πλειοψηφία των μελών του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, όταν οι φωτογραφίες των μελών της Χρυσής Αυγής μέσα στο “Σταθάκειο” έκαναν τον γύρο του κόσμου, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αναζητούν ξεκάθαρες και διαυγείς απαντήσεις.

Ενώ η άρνηση χρήσης του “Σταθάκειου” για την κοινή συνέντευξη τύπου των Ελληνοαμερικανών πολιτικών και του τότε συνηγόρου του πολίτη –σημερινού δημάρχου Μπιλ Ντε Μπλάζιο, σχετικά με την εμφάνιση των νεοναζί στη ν Αστόρια, αποτελεί ένα ακόμη αναπάντητο ερωτηματικό που πιστώνεται στα τεκταινόμενα της απερχόμενης διοίκησης.

Ασκήσεις παραταξιακής συνοχής και οικονομία χρόνου ομιλίας…

Η συνεδρίαση δεν προσφέρονταν για αληθινή και εποικοδομητική συζήτηση, καθώς το τρίλεπτο δικαίωμα ομιλίας που επέβαλε το προεδρείο του συνεδρίου , σε συνδυασμό με την υιοθετούμενη στάση της πλειοψηφίας, η οποία έδειχνε μάλλον… απρόθυμη να συζητήσει τις ήδη γνωστές οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες του οργανισμού, οδήγησαν μοιραία στην απασφάλιση της πολυπόθητης βαλβίδας εκτόνωσης των γνωστών προβλημάτων της οικονομικής κακοδιαχείρισης, γεγονός που βοήθησε στην συντήρηση του τραυματισμένου κύρους των οπαδών της αυθαιρεσίας.

Έτσι , παρά το γεγονός ότι κατατεθήκαν ερωτήσεις και καταγγελίες σχετικά με τις διοικητικές αυθαιρεσίες και τις οικονομικές ατασθαλίες, τις οποίες παραδέχτηκε στο τέλος της συνεδρίασης ο ταμίας Απόστολος Σκοτίδας, εντούτοις, κανένας από τα εκλεγμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους παριστάμενους σύνεδρους – μέλη του οργανισμού , αλλά ούτε και από τους δύο δικηγόρους μέλη της Ομοσπονδίας , εξέφρασε τον προβληματισμό του ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις και απόδοση ευθυνών.

Η εικόνα αυτή που μόλις περιέγραψα, αποδεικνύει ξεκάθαρα , ότι υπάρχει μια γενικευμένη αδιαφορία για την ουσιαστική αντιμετώπιση του υιού της διοικητικής και οικονομικής ατασθαλίας που έχει προσβάλλει μια μερίδα των αξιωματούχων της Ομοσπονδίας, οι οποίοι δυστυχώς εκ των πραγμάτων, αναμένεται να διοικήσουν για άλλη μια διετία αυτόν τον απαξιωμένο οργανισμό ,που έχει καταστεί “όμηρος” της νομιμοφάνειας και των ακροδεξιών στοιχείων της περιοχής.

Όσον αφορά στην αποκάλυψη των απανωτών περιστατικών οικονομικών και διοικητικών ατασθαλιών που διεπράχθησαν από τον γενικό γραμματέα και τον ταμία της οργάνωσης και δυστυχώς για την νομιμότητα, δεν αντιμετωπίστηκαν όπως έπρεπε από τον πρόεδρο και την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου , αναδεικνύει την πρωτοφανή συντεχνιακή νοοτροπία των παραγόντων που εξελέγησαν να υπερασπιστούν την διαφάνεια και τα συμφέροντα του οργανισμού.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το παρών διοικητικό συμβούλιο, “άδειασε” κυριολεκτικά την θεσμοθετημένη εξελεγκτική επιτροπή, η οποία στην έγγραφη αναφορά της επικεντρώνεται σε οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες , όπως επίσης και σε σημαντικές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που συντελέστηκαν από την παρούσα διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Για όλα αυτά, ενημερώθηκε εγγράφως και προφορικώς το σώμα των μελών της τελευταίας γενικής συνέλευσης , μέσω της οποίας εγκρίθηκε… κατά πλειοψηφία ο οικονομικός απολογισμός, ενώ η έκθεση -κόλαφος της εξελεγκτικής επιτροπής, ούτε καν απασχόλησε τους παρόντες , γεγονός που αποτελεί αντικείμενο έρευνας ….

Αναρωτιέται λοιπόν κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος , πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει έστω και μια αντίδραση, ενάντια στην διαπλοκή και την παραβίαση των νόμων ;

Καθώς την ίδια ώρα, τα απανωτά περιστατικά αυθαιρεσίας και κακής διαχείρισης των οικονομικών πόρων , δημιουργούν ένα γιγαντιαίο ντόμινο αλλεπάλληλων εμπλοκών συγκεκριμένων αξιωματούχων, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι αποτελούν την επιτομή της αδιαφάνειας και της ατασθαλίας, εξακολουθούν να επιπλέουν στην σούπα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις επερχόμενες εκλογές….

Επιστρέφοντας όμως στις διεργασίες του διήμερου συνεδρίου θα σταθώ στις δηλώσεις του κ. Ντίνου Ράλλη , ο οποίος ασκώντας κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο Ηλία Τσεκερίδη , ανέφερε ότι πληγώθηκε αρκετές φορές από την αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου αλλά και κάποιων μελών του παρόντος συμβουλίου, ενώ κλείνοντας, ανέφερε με ιδιαίτερο νόημα, ότι “κάποιος άλλος προέδρευε τα τέσσερα χρόνια παρουσίας του Ηλία Τσεκερίδη στο τιμόνι της Ομοσπονδίας”.

Την απουσία της εκπαιδευτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας επεσήμανε ο εκπαιδευτικός Τιμολέον Κόκινος, ενώ ο κ. Δημήτρης Βεκιαρέλλης, ανέφερε ότι “δεν φταίει ο πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης για όλα αυτά που έγιναν στην Ομοσπονδία , αλλά ο γενικός γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας”.

Την ύπαρξη “ αδιαφάνειας και ανειλικρινών επικίνδυνων πραγμάτων , καθώς επίσης και την στοχοποίηση όσων εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους” εντόπισε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Χρήστος Βουρνάς, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής ομάδας Κωσταντίνος Λαμπράκης, αφού αναφέρθηκε αρχικά στο ασυγχώρητο λάθος του Ηλία Τσεκερίδη εις βάρος του , για το οποίο στην συνέχεια του ζήτησε συγνώμη ,στην συνέχεια σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα της θητείας του απερχόμενου συμβουλίου, τόνισε ότι όλα έγιναν καλά και δεν βρήκε τίποτα λάθος.

Ωστόσο ο κ. Γρηγόρης Τζώρτζης , εστιάζοντας στις έγγραφες παρατηρήσεις της εξελεγκτικής επιτροπής, ανέφερε ότι “είναι λυπηρό να επισημαίνονται γραπτώς από τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας οι παρανομίες και να μην αποδίδονται ευθύνες στα πρόσωπα που τις διέπραξαν”.

Τις πολλαπλές δραστηριότητες της πολιτιστικής επιτροπής επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Φίλιος και παράλληλα με την ανενεργή επιτροπή παιδείας , τόνισε την ανυπαρξία της επιτροπής εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας, ενώ ο κ. Γεώργιος Κίτσιος ζήτησε να εστιάσουν την προσοχή τους στην επίλυση των ανοικτών ζητημάτων που αφορούν στις κτηριακές εγκαταστάσεις του “Σταθάκειου”.

Προφανώς η έγγραφη αναφορά της εξελεγκτικής επιτροπής που αποτυπώνει μια σειρά διοικητικών και οικονομικών ατασθαλιών , δεν αποτελεί απόδειξη κακοδιαχείρισης και αντικείμενο έρευνας για τον κ. Πέτρο Γαλάτουλα, ο οποίος υπερασπιζόμενος τις επιλογές του και το έργο του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου , τόνισε με έμφαση ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα”….

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Εξηγήσεις για τις δαπάνες που σύμφωνα με το πόρισμα της εξελεγκτικής επιτροπής υπερέβησαν τους κανονισμούς και αφορούν στις εκδηλώσεις Ζαννή και Ρώμα ζήτησε ο κ. Σπύρος Πυργιώτης, ενώ η απάντηση που έδωσε ο απερχόμενος ταμίας Απόστολος Σκοτίδας , έστειλε το μπαλάκι των ευθυνών στην εξέδρα του προϋπολογισμού της παρέλασης ….

Ωστόσο με το κλείσιμο των εργασιών της πρώτης ημέρας του συνεδρίου , ο κ. Σκοτίδας σε πλήρη αντίθεση με την αποπροσανατολιστική υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησαν συντεταγμένα οι απολογούμενοι “εγκέφαλοι” του διοικητικού συμβουλίου , ανέλαβε την ευθύνη για την οικονομική ζημιά ύψους 3.100 δολαρίων που προξένησε στην Ομοσπονδία η θεατρική παράσταση του Χάρη Ρώμα.

Ενώ παράλληλα αποδεικνύοντας και την συμμετοχή και άλλων αξιωματούχων στο συγκεκριμένο θιασαρχικό εγχείρημα, ανέφερε τα εξής: ”Ως ταμίας αναλαμβάνω την ευθύνη, γιατί αν και είχαμε ανακοινώσει ότι αυτή η εκδήλωση δεν θα στοιχίσει τίποτα στην Ομοσπονδία, εντούτοις μετά τα έξοδα των δικηγόρων που εξασφάλισαν τις βίζες εργασίας των ηθοποιών και την αμοιβή του χώρου που πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση , η εκδήλωση κόστισε 3.100 δολάρια στην Ομοσπονδία”.

Στην συνέχεια όμως ο κ. Σκοτίδας, δεν αποκάλυψε ποιοί ήταν αυτοί που σε αγαστή συνεργασία μαζί του, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν την αυθαίρετη απόφαση εκταμίευσης των χρημάτων , όπως επίσης, δεν αποκάλυψε για ποιούς λόγους δεν ενημερώθηκε έγκαιρα το διοικητικό συμβούλιο και η γενική συνέλευση, σχετικά με την αυθαίρετη έκδοση των επιταγών που δόθηκαν για τους δικηγόρους της υπόθεσης Χ.Ρώμα ($ 8.485)και της συναυλίας Ζαννή ($29.425), οι οποίες φέρουν τις υπογραφές του γενικού γραμματέα Πέτρου Γαλάτουλα και του ταμία Απόστολου Σκοτίδα.

Τα ραβασσάκια έδωσαν και πήραν…

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου αναλώθηκε με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής ,της οποίας η σύνθεση προέκυψε από την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη κα τα αποτελέσματα της έχουν ως εξής:

Αγγελόπουλος Ιωάννης ( πρόεδρος 76 ψήφους), Βασιλάκης Σπύρος (αντιπρόεδρος 63 ψήφους), Σιδερίδης Ιωάννης ( γραμματέας 76 ψήφους), Τομόπουλος Απόστολος (τακτικό μέλος 60 ψήφους), Ορφανάκος Χρήστος ( τακτικό μέλος 54 ψήφους), Αλυσανδράτος Νίκος (αναπληρωματικό μέλος 41 ψήφους) και Πηγής Κώστας (αναπληρωματικό μέλος ).

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί, ότι τα ονόματα των πέντε τακτικών μελών που τελικά εξελέγησαν, κυκλοφορούσαν σε ραβασάκι πολύ πριν από την σχετική ψηφοφορία, γεγονός που αποδεικνύει την ακολουθούμενη πρακτική της προσχεδιασμένης επιλογή τους , ενώ ο κ. Νίκος Αλυσανδράτος που προφανώς ”χάλαγε την σούπα” της προεπιλογής, συγκέντρωσε 23 ψήφους λιγότερους από το τελευταίο τακτικό μέλος.

Οι εργασίες του συνεδρίου τελείωσαν με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων που έχουν ως εξής:

Αικ. Αλεξανδροπούλου, Δ. Πυλαρινός, Κ. Βάσες, Σ. Ανδριόπουλος, Σπυριδούλα Πολιτοπούλου, Α. Σάββα, Γ. Γκώρος, Δ. Καλαμαράς, Β. Γουρνέλος, Γ. Κίτσιος, Χ. Βουρνάς, Φρ. Γκούσης, Ντ. Ράλλης, Π. Αδαμόπουλος, Μ. Χριστοδουλάκης, Α. Αρώνης, Π. Γαλάτουλας, Π. Βεκιαρέλης, Ν. Κωστόπουλος, Κ. Μεϊμάρογλου, Α. Κατέχη, Σ. Πυργιώτης, Γ. Δημητρουλάκος, Σ. Ζιόγκας, Ν. Διαμαντίδης, Μ. Κοκολής, Α. Φωκάς, Κ. Λαμπράκης, Γ. Παράλεμος, Τιμ. Κακούρος, Βας. Εγγλέζος, Βας. Πετράτος, Απ. Τραμπάκουλος, Τιμ. Κόκκινος, Δημ. Σιώκης, Ελευθ. Αβραμίδης, Δημ. Φίλιος, Ηλίας Παναγιωτακάκος, Παν. Μιχαλέας.

ΥΓ. Όσον αφορά στον ακριβή αριθμό και στην εγκυρότητα των εγγράφων υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν εκ μέρους απόντων από την διαδικασία μελών, αναμένω καρτερικά την ετυμηγορία του προέδρου και των μελών της εφορευτικής επιτροπής …

πηγή