Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Το Ποτάμι χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς λαϊκίστικες κορώνες κατάφερε μέσα σε 88 μέρες να πάρει το 6,6% του ελληνικού λαού. Θεωρώ ότι είναι ένας πολιτικός άθλος, σε μια χώρα μάλιστα που το παλιό κομματικό σύστημα έχει γερές βάσεις στην κοινωνία και όχι πάντα υγιείς βάσεις. Μας ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μόνο για τις αρχές μας, δεν θέλαμε και δεν είχαμε τίποτα να τους υποσχεθούμε. Μας βοήθησαν άνθρωποι απλοί, πολίτες, που δεν είχαν οργανωθεί ποτέ σε κόμματα και βγήκαν στους δρόμους, πήραν τις ιδέες μας και τις μετέφεραν στις πόλεις και τα χωριά.

Δεν καταφέραμε να φτάσουμε παντού. Υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα που είμαστε τρίτη δύναμη, υπάρχουν κάποιες περιοχές που είμαστε τέταρτη δύναμη και υπάρχουν μέρη που δεν επισκεφτήκαμε και είμαστε τέταρτη δύναμη και πέμπτη δύναμη. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι καταφέραμε τα αδύνατα.

Το μόνο που υποσχεθήκαμε στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς όμως να την γκρεμίσουμε.

 

Θα επιμείνουμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου
Πιστεύετε ότι η πόλωση και τα διλήμματα στέρησαν από Το Ποτάμι ψήφους;

 

Είναι φανερό, αν πιστέψουμε τους δημοσκόπους, ότι τις τελευταίες μέρες ότι υπήρχε μια πολύ μεγάλη πίεση στους ψηφοφόρους ότι “άσε τώρα το Ποτάμι και πρόσεξε να μην πέσει η κυβέρνηση ή, τέλος πάντων, μην κλονίζεις τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση”. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το δίλημμα λειτούργησε για κάποιον κόσμο. Εμείς δεν είχαμε τέτοια διλήμματα να θέσουμε, σε κάθε περίπτωση εμείς νομίζουμε ότι είναι ένα ανέντιμο μήνυμα, γιατί οι ευρωπαίκές εκλογές δεν θα πρέπει να συνδέονται με τις εθνικές εκλογές. Δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη και είναι μια ντροπή που κάποια κόμματα επιμένουν να το θέτουν ως θέμα.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου

Για τα ποσοστά της Χ.Α.;

Είναι κάτι πάρα πολύ δυσάρεστο και βέβαια όχι μόνο για εμάς αλλά για όλη την κοινωνία. Θα πρέπει χωρίς εύκολες κορώνες και χωρίς αφορισμούς να προβληματιστούμε πάρα πολύ γιατί ένα κόμμα δυναμώνει, παρά το ότι το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, το σύνολο των μέσων ενημέρωσης είναι απέναντί του. Νομίζω ότι χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση στη δημοκρατική κοινωνία για να αντιμετωπιστούν οι λόγοι που δυναμώνουν αυτές τις ακραίες, βίαιες ομάδες.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου

Και τώρα ποιος είναι ο στόχος Του Ποταμιού, θα συνεχίσει τον δρόμο του;
Ο στόχος Του Ποταμιού είναι και παραμένει ένας: να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα. Αλλά χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και βέβαια να σπρώξουμε στη συνταξιοδότηση ένα τμήμα του παλιού πολιτικού δυναμικού, τους μαθυσάλες της κυβρνητικής και να πάρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποιοι άλλοι άνθρωποι, κάποιοι πολίτες, κάποιοι δημιουργικοί πολίτες, ευθύνες. Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογέες πήρες ένα ποσοστό λιγότερο από 5% και σήμερα διεκδικεί την κυβέρνηση. Το Ποτάμι πήρε 6,6 και το επόμενο διάστημα θα διεκδικήσει τις ευθύνες που πρέπει να δικεκδικήσει μια νέα πολτιική δύναμη που έρχεται χωρίς δάνεια από το παρελθόν με νέους ανθρώπους για να τα αλλάξει όλα.