Δεξίωση της Ελληνικής ΜΑ/ΟΗΕ στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Διάσκεψης των Κρατών Μερών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 

Στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Διάσκεψης των Κρατών Μερών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ σε συνεργασία  με τη Διεθνή Συμμαχία για την Αναπηρία (International Disability AllianceIDA) παρέθεσαν, το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιουνίου, δεξίωση στο χώρο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας. 

Τιμώμενο πρόσωπο στη δεξίωση, στην οποία παρέστησαν πλήθος διπλωματών από άλλες ΜΑ χωρών-μελών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και πολλά μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία, ήταν ο Έλληνας απερχόμενος Πρόεδρος της IDA Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη της ηγεσίας του Οργανισμού στην Αυστραλή, πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Τυφλών, Maryanne Diamond, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου του.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Αναπληρώτρια ΜΑ της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κα Ναυσικά Νάνσυ Εύα Βράιλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Συνόδου αυτής για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του κ Βαρδακαστάνη κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία. Όπως επεσήμανε η κα Βράιλα, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης συνέβαλε αποφασιστικά στην πλήρη ενσωμάτωση, χωρίς διακρίσεις και με απόλυτη ισότητα, των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Αναπτυξιακή Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο μετά το 2015. Επιπλέον, ο κ. Βαρδακαστάνης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εξάλειψης της φτώχιας στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία ενώ υπό την ηγεσία του, προήγαγε συστηματικά το σημαντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στο να επιτραπεί στα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν και να έχουν το μερίδιό τους στη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφερόμενη στη θεματολογία της 7ης Διάσκεψης των Κρατών Μερών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία – η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2006 και μέχρι σήμερα αριθμεί 147 συμβαλλόμενα κράτη-μέλη –  η Αναπληρώτρια ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ επεσήμανε ότι η φετινή Διάσκεψη θα δώσει έμφαση στην ενσωμάτωση των προβλέψεων της Σύμβασης στην αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, στους νέους με αναπηρία καθώς επίσης και στην εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο των προβλέψεων της Σύμβασης. Τέλος, επεσήμανε τη διεξαγωγή εκλογών για τα νέα μέλη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η νέα πρόεδρος της IDA Maryanne Diamond ευχαρίστησε τον Γιάννη Βαρδακαστάνη για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη συνέχιση του έργου αυτού.