Ο κίνδυνος τριχοτόμησης στο Ιράκ

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η αιφνίδια «ανάφλεξη» στην Μ. Ανατολή, καθώς ο φανατισμός φέρνει το Ιράκ στα πρόθυρα του πολέμου. Στα χέρια των ανταρτών η καίρια πετρελαϊκή πόλη του Κιρκούκ, μετά την Μοσούλη. Νέος στόχος η Βαγδάτη.   Το Ιράκ κύλησε ακόμα πιο βαθιά σε έναν αιματηρό σεχταριστικό πόλεμο την Πέμπτη, καθώς κουρδικές δυνάμεις ανέφεραν πως έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ μετά την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μετά την κατάρρευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων – όπως έγινε και την Τρίτη στην Μοσούλη – οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, βγήκαν από την περιοχή τους στο Βορρά για να καταλάβουν το Κιρκούκ, μια κίνηση που πολλοί βλέπουν σαν προμήνυμα του κατακερματισμού του Ιράκ σε τρεις εθνικές και σεχταριστικές περιοχές.

«Ολόκληρο το Κιρκούκ έχει πέσει στα χέρια των Πεσμεργκά» δήλωσε εκπρόσωπος των Κούρδων στο πρακτορείο Reuters «Κανένας στρατιώτης του ομοσπονδιακού στρατού δεν έχει απομείνει στο Κιρκούκ» πρόσθεσε.

Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία ενός εθελοντικού στρατού που θα πολεμήσει τις ισλαμικές ομάδες που εισβάλλουν στην χώρα και ένας πανίσχυρος Σίιτης κληρικός ζήτησε τη δημιουργία νέων στρατιωτικών σωμάτων για την υπεράσπιση των ιερών πόλεων.

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες κατατροπώθηκαν από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (IKIL) στην πόλη της Μοσούλης, προετοιμάζουν σύμφωνα με το παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο επιχείρηση αντεπίθεσης. Ο πρωθυπουργός Μαλίκι προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων που ελέγχονται από τους αντάρτες να μείνουν μακριά από κυβερνητικά κτίρια, σε ένα σημάδι ότι μπορεί να ακολουθήσουν αεροπορικές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, το ιρακινό κοινοβούλιο απέτυχε την Πέμπτη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω έλλειψης απαρτίας, με την πλειοψηφία των αποστατών να προέρχεται από το στρατόπεδο των Σουνιτών και των Κούρδων.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη σε υψηλό τριών μηνών, πλησιάζοντας τα 105 δολ. το βαρέλι, εξαιτίας των ανησυχιών πως ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να διαταράξει την παραγωγή. Ωστόσο ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, Αμπντούλ Καρίμ Λουαίμπι, ανέφερε την Πέμπτη στην Βιέννη ότι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας στο Μπατζί, παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη αντάρτες του IKIL προχώρησαν ακόμα βαθύτερα στο νότιο Ιράκ και κατέβαλαν την πόλη Τιρκίτ, γενέτειρα του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεϊν, μόλις 24 ώρες αφότου είχαν καταλάβει την πόλη Μοσούλη.

Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Alam μετέδωσε την Πέμπτη τον σχηματισμό σωμάτων εθελοντών μαχητών στον σιιτικό Νότο για την ενίσχυση των δυνάμεων του τακτικού στρατού, σε μια κίνηση που αντιγράφει την στρατηγική του γειτονικού καθεστώτος της Συρίας που πολεμάει ενάντια στην εξέγερση των Σουνιτών.

«Οι ξένες δυνάμεις έχουν καταλάβει ορισμένες περιοχές του πολυαγαπημένου Ιράκ, που είναι πλέον αιχμάλωτος στα χέρια του» δήλωσε σκληροπυρηνικός Σιίτης κληρικός, οι πιστοί του οποίου πολέμησαν για χρόνια τις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις, σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τα ιρακινά μέσα.

Η υπεράσπιση των ιερών σιιτικών πόλεων είναι πολύ συχνά ο λόγος που νεαροί Σιίτες κατευθύνονται στην Συρία για να βοηθήσουν στην μάχη που δίνει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στους Σουνίτες αντάρτες.

Τα καλέσματα του Σιίτη πρωθυπουργού και του κ. Σαντρ κατέδειξαν την κλιμάκωση του φανατισμού στην διαμάχη, καθώς Σουνίτες αντάρτες συνέρρευσαν από την Συρία και εντάχθηκαν στις ενωμένες στρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ, καταλαμβάνοντας την Μοσούλη και άλλες ιρακινές πόλεις.

Ένα website που παρακολουθεί τα τζιχαντιστικά websites μεταφέρει βίντεο, όπου ο εκπρόσωπος του IKIL, Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντρανί προτρέπει τους μαχητές της ομάδας να προωθηθούν από τα εδάφη των σουνιτών προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη, όπου κυριαρχούν οι Σιίτες καθώς και προς τις ιερές πόλες Νατζάντ και Καρμπάλα, όπου βρίσκονται τα προσκυνήματα των δύο σπουδαιότερων αγίων του σιιτικού Ισλαμ.

«Πηγαίνετε στο χαλιφάτο της Βαγδάτης, έχουμε έναν λογαριασμό να τακτοποιήσουμε… Ο λογαριασμός θα πληρωθεί όχι στην Σαμάρα, αλλά στην Βαγδάτη και την Ναντζάφ.»

Πάντως η κατάληψη της Βαγδάτης θα αποδειχθεί πιο δύσκολη από της Μοσούλης και άλλων πόλεων στην επαρχία Σαλαχαντίν, την οποία οι Αμερικανοί περιγράφουν ως το «Τρίγωνο των Σουνιτών».

Αν και είναι πολύ δύσκολη η υπεράσπιση των ανοιχτών ερήμων στα δυτικά και βόρεια της πόλης, μέσα στην πόλη υπάρχουν πολλές τακτικές και έκτακτες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι καλά εκπαιδευμένες ειδικές δυνάμεις.

Η Βαγδάτη, μια πόλη που κάποτε ήταν εξίσου διαιρεμένη μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών, στα τελευταία 10 χρόνια έχει κυριαρχηθεί από τους Σιίτες. «Η Βαγδάτη είναι πλέον σιιτική πόλη,» σχολιάζει ο Φανάρ Χαντάτ, ερευνητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Εντονες συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης εντός και γύρω από την συριακή πόλη Ντεΐρ αλ Αζούρ, κοντά στα ιρακινά σύνορα, ενώ κουρδικά websites ανέφεραν τις πρώτες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στους Πεσμεργκά, τις ένοπλες δυνάμεις της αυτόνομης κουρδικής τοπικής κυβέρνησης στο Ιράκ και των μαχητών του IKIL κοντά στην εθνικά κουρδική πόλη Σιντζάρ στα ιρακινά σύνορα με την Συρία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός διεξάγει αναγνωριστικές πτήσεις με drones στην Μοσούλη, σε επικοινωνία με την Βαγδάτη.

Το IKIL κρατούσε 80 Τούρκους ομήρους, οι οποίοι σύμφωνα με πολύ πρόσφατη ανακοίνωση αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Άγκυρα κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί στο ζήτημα και σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, στην συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των συμμάχων για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι θέλουν να εμπλακεί το ΝΑΤΟ. Θα περιπλέξει πολύ τα πράγματα για αυτούς,» σχολίασε δυτικός διπλωμάτης. «Αλλά εμάς μας ανησυχεί εξαιρετικά το ζήτημα».

ΠΗΓΗ: FT.com
 
euro2day.gr