"Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαλύονται, η Άμυνα καταρρέει" και τι έπρεπε να πει ο Α/ΓΕΕΘΑ στο Σαμαρά

του Κων. Φράγκου*

Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον Ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα. Ίσως να καταρρεύσουν ακόμη και στην περίπτωση που βρεθούν στην ανάγκη να διεξαγάγουν πόλεμο. Π. Κονδύλης, Θεωρία Πολέμου, 1995

Εθνικό είναι το αληθινό… Δ. Σολωμός

Ερέθισμα για να συντάξω το παρακάτω σημείωμα αποτέλεσαν 3 γεγονότα:

− Οι άτυπες δηλώσεις, του κ. Πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ, δηλαδή η ωμή ομολογία του ότι έγινε ευσυνείδητα η καταλήστευση των απολαβών των Αξιωματικών, κυρίως Ανώτατων, με τα επώδυνα της επακόλουθα.
− Η ανακοίνωση του ΥΠ. ΟΙΚ. για τις νέες περικοπές στα κονδύλια της Άμυνας για το 2014.
− Η συσσώρευση συμβάντων, των 3 τελευταίων ετών, κυρίως, που κραυγάζουν ότι επιχειρείται μεθοδευμένη και συστηματική διάλυση των Ε.Δ. της Χώρας με παράλληλο διασυρμό και απαξίωση των στελεχών.

Και στα 3 προαναφερθέντα θέματα η Πολιτική Ηγεσία της Χώρας (ΟΛΗ, χωρίς καμία εξαίρεση, από Χ.Α. μέχρι Κ.Κ.Ε.) φαίνεται ότι έχει αποδειχθεί, σιωπηρά, την ολέθρια πολιτική των τελευταίων Κυβερνήσεων που οδηγεί σταθερά, αλλά σίγουρα στην αποδυνάμωση, εξασθένιση και, τελικά, εξαφάνιση της δυνατότητας αποτροπής και ύπαρξης Ε.Δ.

Αυτά λαμβάνουν χώραν εντός και ενταύθα, την ώρα που ο θεωρούμενος αντίπαλος ανθεί και μεγαλουργεί κυριολεκτικά (ας μη βαυκαλιζόμαστε ότι η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Τουρκία θα επηρεάσει την μαχητικότητα των Ε.Δ. της) και στο φρόνημα, που αποτελεί βασικό παράγοντα αξίας των μαχητών, στο υλικό και σε κάτι άλλο που παρέλειψα:

Την Αμυντική Βιομηχανία την οποία οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες που είχαν επιφορτιστεί για τη λειτουργία της, άφρονες ταγοί μας, την τορπίλισαν και την βύθισαν στα τάρταρα. Αρκεί μόνο ν’ αναφέρω ότι κάποια περίοδο ως Πρόεδρος των ΕΑΣ (Ελλ. Αμυντ. Συστήματα) είχε διορισθεί ένας κομματικός…..Οδοντίατρος και σημερινός Πρόεδρος της ΕΑΒ είναι ένας… φροντιστηριάρχης, φίλος του κ. Μεΐμαράκη!

Ένα κράτος για να είναι ελεύθερο, για να είναι αξιοπρεπές, πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρό όσο οι γείτονές του. Θουκυδίδης

Σήμερα η επιβαλλόμενη ισορροπία Δυνάμεων είναι ανύπαρκτη. Ομιλούμε για αυτόχειρες της Αθήνας.

Μια μικρή ανάλυση των παραπάνω

− Ο κ. Πρωθυπουργός απευθυνόμενος (off the record) στους άναυδους Υπουργό Άμυνας κ. Παν. Παναγιωτόπουλο και Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Μιχ. Κωσταράκο στη Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (30.05.13) τόνισε: Ήταν επιλογή μας να περικόψουμε από 45 – 60% τις αποδοχές μεγαλόβαθμων (Σ.Σ. Το ίδιο έκαναν και στους χαμηλόβαθμους ακριβώς) για ν’ αποφύγουμε απολύσεις. Δεν θελήσαμε να διατηρήσουμε ελίτ υψηλόβαθμων στο Στράτευμα.

Την ίδια ώρα στηνόταν μια προνομιούχα ελίτ στην ΕΡΤ, αλλά και σε άλλες Υπηρεσίες, από κομματικά σκύβαλα της κυβερνούσης Τρόικας (Αντωνομπενιφώτηδων) της οποίας ο πλέον πτωχός βαρωνίσκος ελάμβανε αποδοχές διπλάσιες απ’ αυτές του Αρχιστράτηγου! Με μόνο προσόν τις κομματικές περγαμηνές! Ταυτόχρονα, μετέθετε τον Αρχιλεγεωνάριο του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλ. Πλασκοβίτη από το ΥΠ. ΟΙΚ. στην Εθνική Τράπεζα με μισθό 12.000 € μηνιαίως.

Η απάντηση που του χρειαζόταν και δεν την έλαβε είναι:

• Σε ποιον άλλο κλάδο της κρατικής μηχανής έγιναν τέτοιες περικοπές; Μήπως στα αγαπημένα παιδιά της Προεδρίας της Δημοκρατίας ή της Βουλής; Μήπως στους Εφοριακούς ή Δικαστικούς ή Τελωνειακούς; Γιατί επιλέγηκαν τα στελέχη των Ε.Δ. και το φρόνημά τους, ποιος μεθόδευσε αυτή τη στοχοποίηση και γιατί; Για ποια elit ομιλείτε; Έχετε κάνει απολύσεις σε άλλο τομέα του δημοσίου ώστε να μας λέτε ότι θα ήταν αναπόφευκτες στο Στρατό αν δεν τους γδέρνατε το εισόδημα; Αιδώς κ. Πρωθυπουργέ.

− Το ΥΠ. ΟΙΚ. ανακοίνωσε το ύψος των δαπανών που έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν τα Υπουργεία – Υπηρεσίες για το 2014 (μέσα σε παρένθεση οι περυσινές).
− ΥΠ. ΕΞ. 3,7 δις (4)
− ΥΕΘΑ 2,4 δις (3,4)
− Προεδρ. Μέγαρο 141 εκ. (141 εκ. )
− Βουλή 144 εκ. (151)
(Τα «δικά μας» παιδιά δεν τα’ αγγίζουν)

Στο ΥΕΘΑ, όπως διαπιστώσατε η περικοπή ξεπερνά το 30%!! Και πάλι αιδώς!!
Ας δούμε όμως τη σκανδαλιστική και κλιμακωτή επιβολή της ποινής του μαρασμού και της διάλυσης του ΥΕΘΑ. (Μετά τον ωμό βιασμό του φρονήματος, έρχεται ο αφοπλισμός, ο θάνατος του υλικού.)

Διάθεση Πιστώσεων:

Η εικόνα καταργήθηκε από τον αποστολέα.

Σημειώθηκε, δηλαδή, μείωση 60% σε μια πενταετία, γεγονός που ανέτρεψε κάθε, συντηρητικό, προγραμματισμό αλλά και στοιχειώδη ανάπτυξη της Άμυνας.
Η είδηση για το 2014 έπεσε επί της κεφαλής της Στρ. Ηγεσίας ως βόμβα ναπάλμ η οποία, πλέον, δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Σε λίγο δεν θα έχει ούτε ένα λίτρο καυσίμων ούτε το 1/10 των αναγκαιούντων ανταλλακτικών. Ήδη οι ελλείψεις είναι τρομακτικές.

Η κατάσταση που δημιουργείται σήμερα, της χαίνουσας πληγής στην μαχητικότητα των Ε.Δ. θα είναι σε λίγο, πρακτικά, μη αναστρέψιμη. Μερικοί ομιλούν, και δεν έχουν άδικο, για εθνικό έγκλημα που το βλέπει με απάθεια η Πολιτική Ηγεσία και σφυρίζει αδιάφορα. Βαίνουμε σταθερά, άδοντες πατριωτικά θούρια, προς διάλυση των Ε.Δ. Ποιος τα αποφασίζει αυτά; Ο κ. Σαμαράς; Η εσωτερική ή εξωτερική Τρόικα; Ο κ. Στουρνάρας, βασικός συνεργάτης του ολέθριου Σημίτη του Βραχέος, αυτού που ορθώς, λόγω της καταστροφής που προκάλεσε στη Χώρα, δόθηκε ο ομηρικός χαρακτηρισμός εκτόσιο άχθος αρούρης;

• Για να φθάσουμε εδώ έγιναν, από μαθητευόμενους μάγους της Μεταπολίτευσης ή ευσυνείδητους καταστροφείς, φρικτά πράγματα, μεθοδευμένα και προγραμματισμένα, που οδήγησαν στην απαξίωση και διασυρμό στελεχών των Ε.Δ. Σήμερα έχουμε φθάσει, συνεπικουρούσης της κρίσης σε μια κατάσταση απόγνωσης.

Οι Πρωταγωνιστές

Επειδή δεν συνηθίζω να γενικολογώ θα τολμήσω να παρουσιάσω πρώτα μια πινακοθήκη των ολετήρων, απολύτως υπευθύνων της κατάρρευσης της Άμυνας, αρχίζοντας από το 1996, για να μην πάω πιο πίσω, με κομβικό σημείο το φιάσκο της Ύμιας, της 30.01.96, για το οποίο δεν ζητήθηκαν ευθύνες.

• Πρωθυπουργοί: Οι κ. Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Δ. Παπαδήμας, Σαμαράς.

• Υπουργοί Άμυνας: Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου (αυτοί οι 2 ορίζουν και την εποχή λεηλασίας της Άμυνας), Μεϊμαράκης, Βενιζέλος (παντελώς αδρανήσαντες για τα πάντα και καλύψαντες πλήρως τις πράξεις λεηλασίας των προγενέστερων), Μπεγλίτης. Όλοι οι παραπάνω φέρουν βαρείς ευθύνες και κατά την περίοδο που χειριζόταν τα εθνικά θέματα Άμυνας προκάλεσαν, και με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους των άλλων Υπουργείων, την κυκλοφορία στο εσωτερικό και εξωτερικό των ανέκδοτων και τσιτάτων που γελοιοποίησαν το κύρος της Χώρας όπως το τελευταίο.

• Είδε ο Μαφιόζος τον Έλληνα πολιτικό και φοβήθηκε. SPIEGEL

Ο επιφανής δημοσιογράφος κ. Αθαν. Έλις αποφάνθηκε: «Οι μίζες στα εξοπλιστικά και η διασπάθιση των στρατιωτικών δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί η αμυντική θωράκιση της Χώρας. Πρόκειται για ενέργειες που αγγίζουν την εθνική προδοσία» (Κ. 10/3/2011).

Σήμερα, το θλιβερό είναι ότι η ληστεία συνεχίζεται και σήμερα που η Χώρα αιμορραγεί. Τεράστια κεφάλαια από τα Αντισταθμιστικά Οφέλη λεηλατούνται χωρίς κανείς να ασχοληθεί για στοιχειώδη έλεγχο. Από τους ίδιους που τα μηχανευόντουσαν την 8ετία των ΑκόΓιαννων! Απίστευτο. Επαναλαμβάνω! Κανείς δεν ασκεί έλεγχο!! Μαντέψτε το γιατί…

Η εποχή αυτή, κυρίως, χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς ληστείες του Δημοσίου, την αναξιοκρατία, την ατιμωρησία και την πτώση της αξιοπρέπειας της Χώρας. Σε όλες τις ετήσιες έρευνες η Ελλάδα βρισκόταν επικεφαλής στη λίστα της διαφθοράς πίσω ακόμη από τη Νιγηρία και την Μπουργκίνα Φάσο.
Ποιο γόητρο και ποια αποδοχή μπορεί να έχει μια τέτοια Χώρα, και μαζί οι Ε.Δ. της, στην Διεθνή Κοινότητα; Αυτό όμως ουδόλως διέφερε τους Ταγούς μας που είχαν, εκτός μικρών εξαιρέσεων, το νου τους στον «τορβά».

Η αποσάθρωση – η διάλυση των στελεχών άρχισε μετά την Μεταπολίτευση. Αντί το πάθημα της 7ετίας να έχει προβληματίσει τους επανελθόντες στο «καζάνι» πολιτικούς, οργίσθηκαν απλά, γιατί οι Συνταγματάρχες, με τη σωρεία των ανομημάτων, τους στέρησαν για μια 7ετία την «κουτάλα», επέπεσαν, εκδικητικά, επί των Αξιωματικών. Καταστρώθηκε πρόγραμμα βαθμιαίας απαξίωσής τους.

Στόχος πρώτος: Εξευτελισμός και κατάπτωση κύρους επωμιδών.

Νόμοι 97/79, 322/76, 1446/84 με τους οποίους «κατασκευάσθηκαν» χιλιάδες στρατηγοί (Ναύαρχοι – Πτέραρχοι) «μαϊμού». Δήθεν αντιστασιακοί! Ποιο σεβασμό μπόρεσαν να έχουν τέτοιες επωμίδες που παρέσυραν στον ευτελισμό και τους άξιους να τις φέρνουν. Ακόμη και ο ανεκδιήγητος Αρσένης (1995) θυμήθηκε να κάνει νόμο (2439/95) με τον οποίο έκανε Επίτιμους Αντιστράτηγους καμιά εικοσαριά Ταγματάρχες – Πασόκους που είχαν παραιτηθεί το 1974 για να πολιτευτούν!

Οι προαγωγές δεν γινόντουσαν από τ’ αρμόδια Συμβούλια αλλά από τις παρασυναγωγές της Ρηγίλλης και Χαρ. Τρικούπη. Κι αυτό συνεχίζεται και σήμερα.
Η δυσώδης κατάσταση έχει καταγγελθεί παλαιότερα από τον τ. Α/ΓΕΝ Ναύαρχο Α. Αντωνιάδη και πρόσφατα από τον τ. Α/ΓΕΣ Στρατηγό Κ. Ζιαζιά που μίλησε για «παράγκα».

Αργότερα (2011) ο ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτης ενεργών ως νέος φον Σλίφεν αποστρατεύει εν μία νυκτί τον ανθό των Ανωτάτων Αξιωματικών (30 Στρατηγοί, Ναύαρχοι κ.λ.π. ).«Ξεπάτωσε» 4 τάξεις στο Στρατό, ενώ, παράλληλα, ο ανεγκέφαλος Πρωθυπουργός Γιωργάκης διέδωσε ότι πρόλαβε εκδήλωση πραξικοπήματος, ρίχνοντας φτυαριές λάσπης στους εκδιωχθέντες και εκθέτοντας το Σώμα των Αξιωματικών ότι επεργάζεται ανατροπή του πολιτεύματος.

Διεθνής διασυρμός! Βαρύ, βαρύτατο το τίμημα για τις Ε.Δ.

Παράλληλα, για να διαλύσουν περισσότερο την Άμυνα, οι πολιτικοί μας άφησαν διάπλατα, ανοικτά, τα σύνορα σε ορδές Μουσουλμάνων χωρίς κανένα έλεγχο.

Για να είμαι συγκεκριμένος, τελειώνοντας, παραθέτω μερικά, αναμφισβήτητα, στοιχεία που δείχνουν την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την γελοιότητα των Κυβερνώντων, παράλληλα:

• Μέσα σε 1,5 χρόνο η «πολιτική Ηγεσία» άλλαξε 4 φορές Α/ΓΕΣ (Ρεκόρ γκίνες).
• Αλλαγή Α/ΓΕΣ (Στρατηγός κ. Γκίνης) με θητεία μόνο 7 μήνες, χωρίς να ενημερωθεί πριν. Ούτε κλητήρας να ήταν. Απόλυτη περιφρόνηση Στρ. Ηγεσίας.
• Η απονομή ξιφών στη Σ.Σ.Ε. (Ιούνιος 12), που θεωρείται η πιο ιερή στιγμή στην καριέρα ενός αξιωματικού εξελίχθηκε σε οπερέτα. Τον Π. της Δημοκρατίας αντικατέστησαν οι λαμπροί κ. Καράμπελας (ΥΦΕΘΑ), Μπαλτάκος, (γραμματέας κυβέρνησης) και…..Τραγάκης. Έλεος! Φτύσιμο στα μούτρα των νεαρών αξιωματικών. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι; Παλιοί Αξιωματικοί, όπως εγώ, έχουμε στο Γραφείο μας, φωτογραφία με την απονομή από τον Βασιλέα ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο σημερινόςς Ανθυπολοχαγός θα έχει τον κ. Τραγάκη (Τραγικάκη τον ονομάζει ο κ. Κασιμάτης στην Κ. ) και θα λέει στα παιδιά του ότι αυτός που απονέμει το ξίφος ήταν Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που αθώωσε τους Ακογιάννους για τα φοβερά σκάνδαλα των TOR – MI, και TPQ 37 και ο οποίος, επίσης, είχε διορίσει τη μισή οικογένειά του στη Βουλή;

Κλείνω με ένα άλλο αίσχος: Όπως κατήγγειλε ο τ. Α/ΓΕΣ κ. Κ. Ζιαζιάς 3800 κληρωτοί έχουν τοποθετηθεί στην Αττική (δηλαδή 2 Ταξιαρχίες) και η «Φρουρά» του Υπουργού αποτελείται από 200 κληρωτούς και στελέχη καθ’ ην στιγμή οι μάχιμες μονάδες Έβρου και Νήσων είναι ημίγυμνες. Τορπιλίζεται ή όχι η Άμυνα;

Προτάσεις:

Ι. Άμεση σύγκλιση σύσκεψης υπό τον Π.τ.Δ. όλων των αρμοδίων παραγόντων για να εξεταστεί το θέμα.
ΙΙ. Έκδοση Μεγάλου Λαχείου για ενίσχυση της άμυνας. Για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες στην αγορά του να διαβεβαιωθούν ότι η διαχείριση των εσόδων θα γίνει από τους κ. Σημίτη, Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου και Σμπόκο, υπό την επίβλεψη των κ. Καραμανλή, Μεϊμαράκη, Βενιζέλο, Βασιλάκου.
ΙΙΙ. Να υπενθυμίσει κάποιος στο τρίο-Μπελκάντο που μας κυβερνά, ότι η άμυνα είναι εξίσου σοβαρό θέμα με την ΕΡΤ και πρέπει να της αφιερώσουν 2-3 συσκέψεις.

** Ο Κωνσταντίνος Φράγκος είναι Υποστράτηγος Ε.Α. – Αναλυτής Θεμάτων Άμυνας – Συγγραφέας.
D.E.A. Πανεπιστημίου PARIS I Sorbonne στην Πολιτική Άμυνας

 

Πηγή