Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να έμαθε από τα λάθη του στο ιστορικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά δεν απολογείται για αυτά, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal με τίτλο «Το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει συγγνώμη στην Ελλάδα».

Η «συγγνώμη» της Christine Lagarde για τις λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου σχετικά με τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Βρετανίας, πυροδότησε εκκλήσεις για ανάλογη απολογία και για τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα πρέπει να επανορθώσει για τους υπολογισμούς του στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, δήλωσε πως το ΔΝΤ υπήρξε «πολύ ανοιχτό και ειλικρινές στις εκτιμήσεις του στο πρόγραμμα διάσωσης και έχει ενσωματώσει τα διδάγματα στο νέο πρόγραμμα». 

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εκφράζει μεταμέλεια, σημειώνει η WSJ. 

«Δεν υπάρχει απολογία σε αυτά που είπα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Rice. 

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει τα λάθη του στο αρχικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προειδοποιούσαν πως το πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, πολλές εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες και το ίδιο παραδέχτηκε ότι έσφαλε στις καθοδηγήσεις λιτότητας στην ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο. 

Αδιαμφισβήτητα, προσθέτει, πολλά από τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι εισαγόμενα και δεν απαιτούν εγχώριες διορθώσεις. 

Πολλοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με την WSJ, υποστηρίζουν ότι τα λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πακέτο διάσωσης και οι πιέσεις του στην ευρωζώνη για ανακούφιση από το βάρος του χρέους, ήταν εις βάρος του ελληνικού λαού. Η χώρα βίωσε μια εξαετή ύφεση, ενώ παρότι πραγματοποίησε την μεγαλύτερη οικονομική προσαρμογή στην ιστορία βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας στους νέους που ξεπερνούν το 50%. 

Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι περικόπτοντας κι άλλο τον προϋπολογισμό της, σημειώνει το πρακτορείο. 

Όπως αναφέρει, ο κ. Rice έκανε λόγο για πιθανή ανάγκη νέων περικοπών στους ελληνικούς προϋπολογισμούς το 2015 και 2016 προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο χρέος, δείχνοντας κυρίως προς την κατεύθυνση των φορολογικών εισπράξεων ώστε να αποφευχθούν νέα επίπονα μέτρα για τον ελληνικό λαό. 

«Στηρίζουμε την επιθυμία των αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Rice, ενώ πρόσθεσε «Για αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών».

πηγή

Πηγή:www.capital.gr