«Βραδυφλεγής βόμβα» που δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός για τη σημερινή κυβέρνηση

Γράφει ο Γιώργος Κράλογλου

«Βραδυφλεγής βόμβα» που δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός για τη σημερινή κυβέρνηση «ικανή» μόνο για σύγχυση και ψευδείς προσδοκίες σε ό,τι λέγεται συντεχνία, κρατισμός ή κρατικοδίαιτος παρασιτισμός. Και επειδή αυτό ανησυχεί δανειστές και ΔΝΤ (περισσότερο και από μια δήθεν αριστερή ελληνική κυβέρνηση) είναι βέβαιο ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φανεί και ο νέος χειμώνας στην οικονομία. 

Οι εξετάσεις που θα περάσει η κυβέρνηση (τόσο για την επόμενη δόση όσο και για την έναρξη επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους) θα μας προσγειώσουν με πολύ άσχημο τρόπο γιατί κανείς από τους δανειστές δεν είναι αποφασισμένος να χαρισθεί και πολύ περισσότερο να φανεί διαλλακτικός αναγνωρίζοντας (όπως νομίζουν ορισμένοι στην κυβέρνηση) τον «αγώνα» της για εφαρμογή των μνημονίων, το πολιτικό της κόστος ή και τον πιθανό κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. 

Όσοι ερμηνεύουν αυθεντικά τη σημερινή στάση των δανειστών αντιλαμβάνονται ότι θα μας περάσουν από σαράντα κύματα για να αντλήσουν την εμπιστοσύνη που αυτοί θεωρούν ικανή να επιτρέψει παραχωρήσεις και ουσιαστική βοήθεια (από εδώ και στο εξής) για το ελληνικό χρέος. 

Ορισμένοι μάλιστα προσθέτουν (με τις εκτιμήσεις τους) ότι κανείς από τους δανειστές και τους ευρωπαίους ηγέτες δεν πρόκειται να κάνει ανοίγματα της μορφής εκείνης που θα έδιναν πλεονεκτήματα σε μια άλλη κυβέρνηση (ιδίως αριστερή) διάδοχο της σημερινής. 

Όλα αυτά που συνθέτουν την (βεβαία) προοπτική του κλίματος των επομένων κονταροχτυπημάτων με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό κανενός. 

Ούτε των συντεχνιών των κρατικών υπαλλήλων, ότι με την σημερινή κυβέρνηση νοοτροπίας ΠΑΣΟΚ του «δώστα όλα» ή Ν.Δ. του «κράτος πάνω απ όλα» οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι μετακινήσεις θα «γυρίσουν» σε επανατοποθετήσεις και επιστροφή επιδομάτων. 

Ούτε των επαγγελματικών συντεχνιών ότι τελικά θα βγει από την τσέπη τους το μακρύ χέρι του κράτους για να τους δικαιώσει και να τους δώσει την ευκαιρία για παραπέρα δράση… 

Αυτά στην πράξη θα αποδειχθούν παραμύθια όπως , συντομότατα, θα αποδειχθούν αερολογίες (για εγκέφαλους κάτω του μετρίου) ότι η κυβέρνηση μαζί με τις Τράπεζες θα φροντίσουν για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των συμπασχόντων επαγγελματιών… 

Οι «πονηροί» ταξιτζήδες (που αποτελούν βαρόμετρο πολιτικού κόστους των κυβερνήσεων) έχουν καταλάβει ότι φορολογική δικαιοσύνη από εδώ και στο εξής θα είναι κάτι σαν ανέκδοτο με τον Τοτό… και φροντίζουν ήδη να αλλάξουν στρατόπεδα… 

Καλό είναι, στη συνέχεια, να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται και οι Διοικητικοί των Πανεπιστημίων και οι Φαρμακοποιοί και οι συντεχνίες των κρατικοδίαιτων επιστημόνων (πάσης φύσεως) ότι η σημερινή κυβέρνηση συγκροτήθηκε με προσοχή από εκείνους που γνωρίζουν την «τέχνη» της πολιτικής του φαύλου κύκλου… που δεν οδηγεί πουθενά ή στο τέλος ανατρέπεται ό,τι ξεκίνησε στην αρχή. 

Ας προσγειωθούν όμως και όσοι έχουν (μάλλον από αφέλεια ) πάρει στα σοβαρά όσα ακούν: 

• Για επενδύσεις στην Ελλάδα με στόχο την αξιοποίηση δήθεν σοβαρών αποθεμάτων πετρελαίων και φυσικών αερίων που θα αλλάξουν το πρόσωπο της οικονομίας. Γιατί τα ίδια θα ακούν και τα σημερινά νήπια  όταν θα βγουν σε σύνταξη… 

• Για  επενδυτικές συνεργασίες με το κράτος μέσα από ένα  διαδικαστικό  σύστημα φιλικό προς τον επενδυτή… Ας έχουν υπόψη και αυτοί (οι  αφελείς) ότι ούτε επενδύσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα χωρίς να περάσουν την κόλαση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αν την περάσουν θα βρουν να τους περιμένει η τσέπη του κράτους-πατερούλη ως  αναγκαστικός  συνεταίρος όπως εδώ και 40 χρόνια.   

• Για ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ και ΟΑΕ από τους περίπου 300.000 μικρομεσαίους  που θα γδαρθούν μαζί με τους κληρονόμους τους από όποιον  και αν βρίσκεται στην κυβέρνηση τα επόμενα 10-20 χρόνια. Το κράτος-πατερούλης δεν θα έχει λεφτά. Και πριν να βάλει χέρι στις καταθέσεις  θα στύψει ότι λέγεται ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα .

• Για απασχόληση των 1.500.000 ανέργων στην  Ελλάδα των επενδύσεων και της ανάπτυξης… Γιατί όταν θα βρεθούν  οι δουλειές αυτές… οι σημερινοί άνεργοι θα είναι συνταξιούχοι

Η στήλη έχει υποστηρίξει παλαιότερα και επιμένει ότι αυτής της μορφής ο κρατισμός και ο σοβιετισμός θα έχει νομοτελειακή ημερομηνία λήξης. Και αυτό γιατί μεταξύ 2009-2014 διαλύθηκε η μεσαία τάξη που τον συντηρούσε. Η μεταβολή προς την κατεύθυνση αυτή θα διαφανεί  από την επόμενη  ημέρα  των βουλευτικών εκλογών (όποτε και αν γίνουν)  και με όποια κυβέρνηση σχηματισθεί. Το κράτος θα πουληθεί ευκολότερα από τους  «αριστερούς» της χώρας . Το πώς θα γίνει αυτό είναι θέμα κομματικής και πολιτικής φόρμουλας.  Κάπως  έτσι άλλωστε  «εκδιώχθηκαν» και από τον Ανδρέα Παπανδρέου  οι «αμερικάνικες βάσεις του θανάτου» και «το συνδικάτο ΕΟΚ και ΝΑΤΟ».