…και όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της από εποχής Κων.Μπίκα – Φώτη Παπαγεωργίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΤΣΩΡΗ (ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ & ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΕΥΠ ΤΖΕΝΗΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ)  ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, από τις συνεχείς αποκαλύψεις για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της  (υπό διάλυση) ελληνικής κρατικής υπηρεσίας. Καταλυτικός ο ρόλος της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που  έχει ξεκινήσει το ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ / GREEKAMERICANNEWSAGENCY από τον Οκτώβριο του 2013.

Μια έρευνα που αφ εις στιγμής ξεκίνησε προκάλεσε εσωτερικό σεισμό, τριβές, διαδοχικές εξελίξεις, δράσεις και αντιδράσεις και φυσικά μεγάλη όπως ήταν αναμενόμενο αναστάτωση στο εσωτερικό της ΕΥΠ.

Αναστάτωση που έχει ενοχλήσει και το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό αφού πρόσωπο της δικής  απολύτου εμπιστοσύνης και αυστηρά προσωπική του επιλογή είναι ο νυν διοικητής της ΕΥΠ κ. Θεόδωρος Δραβίλλας.

  

Προκαλώντας παράλληλα –όπως ήδη είχαμε προαναγγείλει – και το έντονα υψηλό ενδιαφέρον και άλλων ελληνικών ΜΜΕ. Ήδη ανάλογη έρευνα για την Ελληνική ΕΥΠ, όπως πληροφορούμαστε έχει ξεκινήσει και πολύ γνωστό και έγκυρο διεθνές ΜΜΕ.

 

Ιδιαίτερα μείζονα ρόλο στην αλυσίδα των αποκαλύψεων έχει διαδραματίσει η αείμνηστη (πλέον) υπάλληλος της ΕΥΠ Τζένη Λεβογιάννη, ένα πρόσωπο κλειδί για πολλές υποθέσεις και λόγω θέσεως, παλαιότητας αλλά και πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν κυρίως και πρωτίστως την εσωτερική κατάσταση στην Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.  

 

Σε μια τελευταία επικοινωνία μας, μας είχε συστήσει να επικοινωνήσουμε με τον συνήγορο της Γ. Παπατσώρη, έναν άνθρωπο που της στάθηκε, όχι μόνο ως δικηγόρος αλλά και σαν συνάνθρωπος  σε όλη αυτή την έντονη περίοδο δράσης της μαχόμενη πολιτικά  θηρία και σκοτεινούς  μηχανισμούς εντός, εκτός και επί τα αυτά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

 

Από τα όσα μας λέει στην συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε ο δικηγόρος  κ. Γ. Παπατσώρης αυτό που συνάγεται και εξάγεται ως συμπέρασμα, πέρα από τα ατράνταχτα στοιχεία που υπάρχουν  για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, είναι ότι πίστη και πεποίθηση του είναι πως στο τέλος της διαδρομής, έστω και αν ο δρόμος είναι μεγάλος ακόμα,  ο αγώνας της Τζένης Λεβογιάννη, για κάθαρση στο εσωτερικό της πιο ευαίσθητης και νευραλγικής ελληνικής κρατικής υπηρεσίας, θα δικαιωθεί με απόδοση δικαιοσύνης. Αυτή η δικαίωση θα ηρεμίσει και την ταλαιπωρημένη  ψυχή της Τζένης Λεβογιάννη.              

 

Κύριε Παπατσώρη, στο Εξώδικο που έστειλε η αείμνηστη Τζένη Λεβογιάννη στην κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και σε όλη την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ε.Υ.Π. περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, στις 4/11/2013, σας ορίζει ως πληρεξούσιο δικηγόρο και αντίκλητό της. Κατ´ αρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω να μου μιλήσετε για τον άνθρωπο Τζένη Λεβογιάννη… Τι άνθρωπος ήταν;

 

–    Η Ευγενία Λεβογιάννη (ή Τζένη όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της) ήταν γενναία,  φιλόπατρις, αδιάφθορη και φιλαλήθης. Νομίζω ότι το όνομά της το ίδιο την περιγράφει. Διέθετε ευγένεια ψυχής και ευγένεια συναισθημάτων. Σπάνιος άνθρωπος, άμεμπτος κρατικός λειτουργός, σπουδαία μητέρα.  

 

Γιατί πιστεύετε εσείς ένας άνθρωπος, μία γυναίκα, μια απλή υπάλληλος της Ε.Υ.Π. αποφάσισε να προβεί σ´ αυτές τις τόσο σοβαρές καταγγελίες και να υποβάλει και μηνυτήριες αναφορές κατά παντοδύναμων ανθρώπων όπως Υπουργών, Διοικητών & Υποδιοικητών της Μυστικής μας Υπηρεσίας, Κομματικών & Συνδικαλιστών παραγόντων κλπ. Τι ήταν αυτό που την έκανε να φθάσει σε αυτήν την απόφαση, δηλαδή μια γυναίκα να τα βάζει με ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας;

 

–    «Οἱμὲνἄνδρεςγεγόνασίμοιγυναῖκες, αἱδὲγυναῖκεςἄνδρες». Σε μια εποχή που όσοι λόγω θέσεως θα έπρεπε κανονικά να αποτελούν τους κύριους υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων, όχι μόνο απλά δειλιάζουν να ενεργήσουν τα δέοντα, αλλά ακολουθούν πειθήνια συμφέροντα εξωθεσμικών παραγόντων. Για το λόγο αυτό ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να είναι ευτυχής όταν κρατικοί λειτουργοί, γυναίκες ή άντρες, επιτελούν – και με το παραπάνω – το  καθήκον τους. Όπως σας είπα η Τζένη Λεβογιάννη αγαπούσε την πατρίδα της, αγαπούσε την Υπηρεσία της και αγαπούσε την αλήθεια και το δίκαιο. Όταν είδε ότι υφίσταται ενορχηστρωμένη προσπάθεια να πληγούν τα εθνικά συμφέροντα και όταν είδε συναδέλφους της που χρόνια μοχθούσαν για τη χώρα να διώκονται αδίκως δεν μπορούσε λόγω του χαρακτήρα της να μην δράσει. Και αυτό έκανε.

 

Εσείς μιλώντας μαζί της όλο αυτόν τον καιρό γι αυτές τις υποθέσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που τη "κτύπησε" και η ασθένεια αντιληφθήκατε κάποιο φόβο εκ μέρους της, κάποιο πισωγύρισμα σε αυτή της τη μάχη με το κομματικό, συνδικαλιστικό και υπηρεσιακό κατεστημένο, επειδή δεν σας κρύβω ότι πολλοί από εμάς τους δημοσιογράφους αναρωτιόμασταν πως μια γυναίκα μόνη της τα είχε βάλει με το "παρακράτος" του βαθέως ΠΑΣΟΚ αλλά και τα παρακλάδια του στην Ε.Υ.Π. χωρίς να φαίνεται ότι φοβόταν τίποτα και κανέναν…

 

–    Η Τζένη Λεβογιάννη δεν μπορούσε να φοβηθεί τίποτε. Και αυτό, όχι γιατί οι ισχυρότεροι ομολογουμένως αντίπαλοι δεν μπορούσαν να την βλάψουν και να τη συκοφαντήσουν, άλλωστε είχε δεχθεί και απειλές, αλλά γιατί όταν είσαι ακέραιος χαρακτήρας και έχεις διάγει άμεμπτο βίο δεν ανέχεσαι να σε φοβίσει τίποτε. Αυτή ήταν η Ευγενία Λεβογιάννη. Δεν ανεχόταν να την φοβίσουν. Είναι πολύ μικροί αυτοί που προαναφέρατε για να μπορούσαν να την φοβίσουν. Θέλω όμως να πω ότι την Τζένη Λεβογιάννη την είχαν στηρίξει και άλλοι συνάδελφοί της στον αγώνα αυτόν, τον οποίο δεν έδωσε μόνη της. Χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποιον από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι κ.κ. Κ.Α., Μ.Σ., Φ.Δ., Θ.Χ., Κ.Ρ., Χ.Δ., Γ.Π., Α.Σ., Ι.Σ., Β.Γ., Μ.Π. και Γ.Π. αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση που είχε από τον πρώην Διοικητή της Ε.Υ.Π. Πρέσβη ε.τ. κ. Ιωάννη Κοραντή, τους Υποδιοικητές του κ.κ. Σεραφείμ Τσιτσιμπή και Παναγιώτη Αλυφαντή αλλά και τον πρώην Υποδιοικητή επί Διοικήσεως του αειμνήστου Πτεράρχου Χαράλαμπου Σταυρακάκη, Πτεράρχου ε.α. Παναγιώτη Περδικούρη. 

 

Τι γνωρίζετε εσείς για την πορεία αυτών των υποθέσεων, αυτών των καταγγελιών και αναφορών που είχε υποβάλει; Σε ποιό στάδιο βρίσκονται τώρα;

 

–    Αυτή τη στιγμή – όπως αναφέρει και το Siteσας – διεξάγεται ανάκριση από τον κ. 3ο Τακτικό Ανακριτή Αθηνών, μεταξύ άλλων και για τις καταγγελίες της αειμνήστου Τζένης Λεβογιάννη (αυτά που αναφέρει στην από 4/11/2013 Εξώδικο Δήλωσή της). Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση, η οποία φυσικά είναι μυστική, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι κατάληξη θα υπάρξει. Για την τελευταία αναφορά της (14/5/2014) που επίσης δημοσίευσε το Siteσας, διεξάγει προκαταρκτική εξέταση η κα 31η Πταισματοδίκης Αθηνών. Ελπίζουμε όλοι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

Στις Αναφορές της αυτές αναφερόταν συχνά στις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks. Τι γνωρίζετε εσείς γι' αυτές τις καταγγελίες της; Έχει γίνει κάποια έρευνα;

 

–    Είμαι σίγουρος ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είχαν δημοσιευθεί ανάλογου περιεχομένου τηλεγραφήματα, θα είχαν – και με συγχωρείτε για την έκφραση – πέσει κεφάλια. Δυστυχώς εδώ έχει συμβεί το αντίθετο. Αντί να διωχθούν αυτοί που ξεφτίλισαν δημόσια τη χώρα, διώκουν αυτούς που την υπερασπίζονται. Πάντως είναι φοβερό ότι τέτοιου είδους τηλεγραφήματα ουδέποτε έγιναν γνωστά στο ελληνικό κοινό από τα μεγάλα ΜΜΕ. Αυτό νομίζω κάτι λέει.

 

Σε μια πρώτη επαφή που είχα μαζί της λίγο μετά τη συνταξιοδότησή της, γιατί πριν από αυτή δεν ήθελε να μας μιλήσει, τηρώντας το νόμο περί του απορρήτου της Υπηρεσίας και λίγες μέρες πριν μπει στο Νοσοκομείο, παρουσία και ενός ακόμη ατόμου, μου είχε εκμυστηρευθεί ότι την είχαν στεναχωρήσει πολύ και της είχαν προξενήσει αλγεινή εντύπωση ένας συνάδελφός μου, που αναφέρθηκε γι αυτήν και για το θέμα της ασθένειάς της από ραδιοφώνου και πιο συγκεκριμένα στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο 105,5 FM» καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος της Ε.Υ.Π. κ. Π. Παππάς με τον οποίο είχε κάποιες έντονες στιγμές στο Δικαστήριο, όταν κατέθετε ως μάρτυρας στη περιβόητη πλέον υπόθεση του συναδέλφου της Κώστα Αγγελάκη και πιο συγκεκριμένα όταν απευθυνόμενος προς αυτήν, της είπε, ότι αυτή μαζί με τον κατηγορούμενο είχαν κατασκευάσει τα τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν τα WikiLeaksενώ στην αγόρευσή του στο τέλος της δίκης την αποκάλεσε ψευδομάρτυρα όπως άλλωστε έκανε με όλους όσους κατέθεσαν υπέρ του κ. Αγγελάκη. Σας είχε πει κάτι εσάς γι αυτά;

 

–    Για τον εν λόγω συνάδελφό σας τι να πω. Παρουσιάζεται ως ο δήθεν πολέμιος των συμφερόντων και παράλληλα έχει γίνει ο κύριος συνήγορος υπεράσπισης της παρέας Μπίκα. Αν μη τι άλλο το να εκφράζεσαι έτσι για την ασθένεια ενός προσώπου δημοσίως δεν είναι απλά δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικό αλλά αξιοκατάκριτο. Ειλικρινά, από τον εν λόγω ραδιοφωνικό σταθμό – όχι από τον δημοσιογράφο – περιμένω να τοποθετηθεί. Δεν νομίζω ότι αρμόζει στο κύρος του να φιλοξενούνται στη συχνότητά του τέτοιες δηλώσεις. Θα πρέπει όμως και το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό να μην καταπίνει αβασάνιστα και άκριτα ό,τι του σερβίρουν αλλά να κρίνει εάν αυτά που ακούει ή διαβάζει είναι δυνατόν να είναι αληθινά, και εάν τα όσα ισχυρίζεται κάποιος δημοσίως συνάδουν και με τον τρόπο ζωής του και τις θέσεις που έχει καταλάβει σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Για τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, όπως και για κάθε συνήγορο, ο τρόπος και ο χαρακτήρας του κρίνεται δημοσίως. Όσοι παρευρίσκοντο στη δίκη μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

 

Ερώτηση: Θα θέλατε, τελειώνοντας τη συνέντευξή μας αυτή να προσθέσατε κάτι άλλο;

 

–    Ευχή ολόψυχη να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκαλυφθεί η ιστορική αλήθεια. Έχουμε ταπεινωθεί ως έθνος τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε στην πατρίδα και τους εαυτούς μας να αγωνιστούμε ο καθένας από τη θέση του. Όπως το έκανε και η Ευγενία Λεβογιάννη. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ας φαίνεται καμία φορά ότι όλα πάνε στραβά. Ας αποτελέσει η Τζένη παράδειγμα για όλους μας, άνδρες και γυναίκες.

 

Κύριε Παπατσώρη, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 

 

Η Τζένη Λεβογιάννη, προφανώς μη εμπιστευόμενη τα αμιγώς ελληνικών συμφερόντων «μεγάλα» καθιερωμένα και «γνωστά» ΜΜΕ, τα θεωρούσε σχεδόν στο σύνολο τους διαπλεκόμενα και διαφθαρμένα, πλην ελαχίστων μοναδικών και φωτεινών εξαιρέσεων χάρη των προσώπων που τα διηύθυναν, και αυτά είναι κυρίως ανεξάρτητα Blog& site, (μας) εμπιστεύτηκε παραδίδοντας μας, για τις ανάγκες της δημοσιογραφικής έρευνας μια σειρά σχετικών  στοιχείων και ντοκουμέντων που είχε στην κατοχή της (με νόμιμο τρόπο), για τα διαδραματιζόμενα στην ΕΥΠ των τελευταίων ετών.

 

Ωστόσο ως έμπειρη υπάλληλος της ΕΥΠ πρώτα πήρε τις πληροφορίες της, έκανε δηλαδή το δικό της «ρεπορτάζ»,  ερεύνησε τα κίνητρα (μας), διασταύρωσε το παρελθόν των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτή την δημοσιογραφική έρευνα, την  δημοσιογραφική δουλειά, την επαγγελματική συνέπεια και επάρκεια, το ήθος και το κύρος,  την  πορεία και κατάληξη άλλων επίσης  μεγάλων δημοσιογραφικών ερευνών (μας) αλλά δεν μπορούσε να μη σταθεί και στις κακόβουλες, ύπουλες, χυδαίες,  δόλιες και αήθεις επιθέσεις, «καταγγελίες», κακοήθειες, λάσπες και ασυναρτησίες που κυκλοφορούν –μέσω διαδικτύου και από mailσε mail εις βάρος και εναντίον μας που κυκλοφορούν ένθεν κακείθεν του ατλαντικού…  

 

Όταν βεβαιώθηκε πως τίποτα  από όλες αυτές τις εμπαθείς και με δόλο επιθέσεις όχι απλά  δεν ευσταθεί, αλλά αποτελούν μυθεύματα χειρίστου είδους, χωρίς ίχνος βασιμότητας έστω σε υπαρκτά γεγονότα   τότε –και μόνον τότε-μας έδωσε  πρόσβαση σε μια σειρά στοιχείων και ντοκουμέντων.

Στοιχεία και ντοκουμέντα που αναλόγως θα αξιοποιηθούν ώστε να λάμψει η αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών…

 

Ο Γιώργος Παπατσώρης του Χρίστου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Γκίσσεν Γερμανίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Τίτλου στον Τομέα της Διασυνοριακής Μεταφοράς Ενέργειας. Έχει χειρισθεί με επιτυχία υποθέσεις αστικού δικαίου, και ειδικότερα κληρονομικού, εμπράγματου και οικογενειακού δικαίου. Είναι νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα εμπορικού δικαίου. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί επισταμένως με δικαστικά θέματα υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διοικητικά, αστικά και ποινικά και έχει εκπροσωπήσει με επιτυχία πολλούς εξ αυτών.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΑΡΘΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΠ (ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ)