Οι διακοινοτικές συνομιλίες που άρχισαν στην Κύπρο, πάνω στη βάση του επαίσχυντου κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη – Έρογλου, βρίσκονται σε αδιέξοδο

Γράφει ο Περικλής Νεάρχου, Πρέσβυς ε.τ.

Η τουρκική πλευρά, αφού τα πήρε κυριολεκτικά όλα στο θέμα της λεγόμενης «διανομής της εξουσίας», πριν ακόμη από την έναρξη των συνομιλιών, με το κοινό ανακοινωθέν, αρνείται να υποβάλει ουσιαστικές προτάσεις πάνω στα άλλα θέματα, όπου, υποτίθεται, έχει να πάρει η Ελληνική πλευρά:

Το εδαφικό, οι περιουδίες, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, οι λεγόμενες «διεθνείς εγγυήσεις».

Αντιθέτως, εμμένει στην αρχή ότι ολόκληρο το πακέτο της συζητούμενης «λύσεως» πρέπει να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι προβλεπόμενες τερατώδεις μόνιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων να είναι τυπικά συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αξιοποιεί, επίσης, την ανέλπιστη υποχώρηση της Ελληνικής πλευράς με το κοινό ανακοινωθέν και την αναφορά του σε δύο «ίσα» συνιστώντα «κράτη», για να προβάλει το ψευδοκράτος και να προωθήσει την αναγνώρισή του ως «ισότιμου» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημιούργησε σάλο, προσφάτως, η αποκάλυψη γεύματος, που παρέθεσε στην κατεχόμενη Λευκωσία ο δήθεν υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί σε 14 πρέσβεις διαπιστευμένους στη Λευκωσία. Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να εκδώσει ρηματική διακοίνωση προς τους διαπιστευμένους πρέσβεις στη Λευκωσία.

Πριν από λίγες ημέρες, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, επί Ελληνικής Προεδρίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διαβίβασε σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του έγγραφο 64 σελίδων, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ επικαλούμενος ακριβώς το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, παρουσιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «νεκρό» κράτος, για το οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία να αντικατασταθεί από δύο «ίσα» συνιστώντα «κράτη». Επικαλείται, στο πνεύμα αυτό, και την επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Γ. Γραμματέα Αναστάσιο Μητσιάλη η τουρκοκύπριος εκπρόσωπος. Η επίσκεψη αυτή έγινε σε συνδυασμό με αντίστοιχη επίσκεψη στην Άγκυρα του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την παρουσίασε ως δήθεν εμπλοκή της Τουρκίας σε απευθείας διαπραγματεύσεις!

Πρόκειται για θλιβερή φενάκη! Η Άγκυρα πάντα ζητούσε και επεδίωκε τη συζήτηση του Κυπριακού και τον διπλωματικό εγκλωβισμό του σε ένα τετραμερές πλαίσιο Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι παράλληλες επισκέψεις και συναντήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα εξυπηρετούν για την Άγκυρα αυτό τον σκοπό. Εξυπηρετούν επίσης την έμμεση αναγνώριση από την Αθήνα του ψευδοκράτους, έστω και αν ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος έγινε δεκτός ως εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και όχι του ψευδοκράτους. Εξυπηρετούν, τέλος, την προβολή του Κυπριακού ως δήθεν διακοινοτικού θέματος και όχι ως θέματος Τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Θα ανέμενε κανείς, υπό το φως της πλήρους Τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό και των ολέθριων συνεπειών που έχει το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου στην προβολή και προώθηση του ψευδοκράτους, να γίνονταν δεύτερες σκέψεις και να επανεξεταζόταν η ακολουθούμενη αυτοκαταστροφική πολιτική που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Κύπρο.

Διαπιστώνει όμως κανείς ότι τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και ο ηγούμενος της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτουν ως υψηλή προτεραιότητα και ως δήθεν μονόδρομο να διασώσουν τις συνομιλίες και να τις οδηγήσουν σε «θετική» κατάληξη.

Είναι ενδεικτική από την άποψη αυτή η πρόσφατη επίσκεψη στη Λευκωσία του Γ. Γραμματέα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιου Μητσιάλη. Για το νόημα της επισκέψεώς του, αρκεί να διαβάσει κανείς τη δήλωση που έκανε ο ίδιος στη Λευκωσία:

«Η συγκυρία των διακοινοτικών συνομιλιών, όπως γίνονται, είναι μία καινούργια ευκαιρία σε αυτή την περίοδο για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να βρουν την πολυπόθητη λύση. Ασφαλώς και η Αθήνα συμπαρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες, οι αποτυχίες του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά, πρέπει να οδηγήσουν όλους τη φορά αυτή, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να μπορέσουν να βρουν τον κοινό παρονομαστή που θα επιτρέψει σε όλο τον Ελληνισμό και τον Τουρκοκυπριακό λαό να ζήσουν μαζί στο μέλλον».

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να είναι από τον εκπρόσωπο της Σλοβακίας, που προσπαθεί να διαμεσολαβήσει και να παίξει ρόλο στο Κυπριακό.

Είναι δυνατόν να αναφέρεται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε «τουρκοκυπριακό λαό»;

Με μεταγενέστερη δήλωσή του ο κ. Μητσιάλης προσπάθησε να ανασκευάσει την αναφορά αυτή, παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος!

Τέτοιο «λάθος» στη Λευκωσία από τον Γ. Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών;

Δεν ήταν όμως το μόνο «λάθος».

Ο κ. Μητσιάλης, μιλώντας για τις αποτυχημένες συνομιλίες του παρελθόντος, πήρε ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές, κατά το παράδειγμα των αμερικανών και των βρετανών διπλωματών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χωρίς φυσικά να επιττίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά»!

Εξίσωση, λοιπόν, ευθυνών μεταξύ του θύτη και του θύματος.

Φταίει, λοιπόν, και η Ελληνική πλευρά για τη μη λύση του Κυπριακού, γιατί δεν σπεύδει να ανταποκριθεί αρκούντως στις «νέες πραγματικότητες» και να υποταχθεί στη θέληση του Αττίλα.

Ο Μητσιάλης επιστρέφει τη δήλωσή του με αναφορά σε «αμοιβαίες υποχωρήσεις»! Είναι απίστευτο, εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να προβαίνει σε τέτοια δήλωση, όταν γνωρίζει ότι η Ελληνική πλευρά υπερέβη όλες τις κόκκινές της γραμμές, με το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, και ότι η τουρκική πλευρά παραμένει πλήρως αδιάλλακτη και αμετακίνητη.

Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική και αποκαλύπτει το μέγεθος της ακολουθούμενης ενδοτικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, όχι μόνο, άλλωστε, στο Κυπριακό.

Ο κ. Μητσιάλης είναι επικεφαλής των «διερευνητικών συνομιλιών» που διεξάγονται με την Τουρκία για το Αιγαίο. Μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις τουρκικών πολεμικών, που έφτασαν μέχρι τη Μήλο, την Αττική και το Άγιο Όρος, συμφωνήθηκε ένας νέος γύρος «διερευνητικών συνομιλιών»!

 

Ποιος είπε ότι το Μνημόνιο είναι μόνο το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και η εξαθλίωση του Ελληνικού λαού;

Η χώρα διατρέχει, δυστυχώς, παράλληλα μεγάλους εθνικούς κινδύνους!

 

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»