Οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ, σε σχέση με το πλαίσιο υπεράσπισης των Ασφαλιστικών Ταμείων και τη διάσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που κατατέθηκε στη κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΥ) το Σάββατο 28/6/2014.

Μερικές γενικές θέσεις τις οποίες πρέπει να έχουμε ως κλάδος:

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν αφορά κάποιους επιμέρους κλάδους ή ταμεία π.χ., ούτε πρόκειται να λυθεί με λογικές εξαιρέσεων ή προνομιακών μεταχειρίσεων, ή υφαρπαγής μέρους αποθεματικών από τον έναν κλάδο και ενίσχυσης ενός άλλου, όπως επιχειρήθηκε να γίνει από συντεχνιακούς «κύκλους» του ΕΔΟΕΑΠ, εις βάρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Δεν αντιμετωπίζεται η σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των ΕΕ-ΔΝΤ με αντιλήψεις «παρασκηνιακών επαφών», συζητήσεων του διαδρόμου και λόμπινγκ κάποιων ειδικών.

Πυξίδα των σωματείων του κλάδου ΜΜΕ πρέπει να είναι η ενιαία υπεράσπιση και έκφραση των συμφερόντων όλων των εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου, σε άμεση συσχέτιση με τον αγώνα μας για κοινά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή και πληρωμένη εργασία, πάταξη της ελαστικής και μαύρης εργασίας, ασφάλιση για όλους, σε ένα κοινό ταμείο, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Κανένας συνάδελφος σε άλλο ταμείο (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ). Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ με κοινές παροχές – κοινές εισφορές.

Σύνθημά μας:

ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ, ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ

Ορισμένα βασικά αιτήματα

Πρέπει να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη θέση της επιστροφής των κλεμμένων αποθεματικών με το PSI.
Όσον αφορά τους πόρους του ασφαλιστικού μας δεν πρέπει να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το αγγελιόσημο, το οποίο βάλλεται από κυβέρνηση, επιχειρηματίες, διαφημιστικές εταιρείες, με την αμέριστη στήριξη του ΟΟΣΑ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου. Το αγγελιόσημο παραμένει ο βασικός πυλώνας του ασφαλιστικού στα ΜΜΕ. Πρέπει να αποκρουστεί η προσπάθεια να χαρακτηριστεί «τέλος υπέρ τρίτων», προβάλλοντας την έλλειψη κρατικής συμμετοχής στο ασφαλιστικό σύστημα των ΜΜΕ, αλλά και το ελάχιστο ποσοστό εργοδοτικών εισφορών που πληρώνουν οι εκδότες. Καμία συζήτηση για συμμετοχή στην «ειδική επιτροπή», που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, και η οποία θα έχει ως σκοπό της την περικοπή του ποσοστού του αγγελιοσήμου (όπως ήδη «διαδίδουν» φωνές που εκπροσωπούν τις πολυεθνικές, τον ΟΟΣΑ και την τρόικα…)
Το διαδίκτυο παραμένει μια ζώνη απώλειας εισφορών για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού ως γνωστό εκεί βασιλεύει η «μαύρη» εργασία με διάφορες μορφές άτυπης απασχόλησης. Η επέκταση του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο είναι ο μόνος τρόπος ενοποίησης του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος στα ΜΜΕ.
Για όσους εκδότες ή εκδοτικές εταιρείες εισφοροδιαφεύγουν, να δημεύεται η προσωπική περιουσία τους ή οι εισπράξεις των εταιρειών τους. Όχι άλλες «ρυθμίσεις» εργοδοτικών χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, που στην πράξη λειτουργούν ως μηχανισμός ενίσχυσης της εισφοροδιαφυγής κι όχι ενίσχυσης των εσόδων των ταμείων.
Να ενταθούν οι έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία και να ασφαλιστούν άμεσα στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ όλοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου.
Αποκρούουμε την προοπτική διάλυσης των Ταμείων μας, με τον κατακερματισμό των εργαζομένων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Αυτού του τύπου η «ενοποίηση» στην πράξη σημαίνει κατάσχεση των αποθεματικών των ταμείων που θα καλύψουν τα ελλείμματα του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, που έχουν γιγαντωθεί από την ακολουθούμενη πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.
Ακόμα θα πρέπει να απαιτήσουμε για άλλη μια φορά τη δημοσιοποίηση των οφειλετών του ταμείου μας και να ζητήσουμε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την είσπραξη αυτών των οφειλών. Τα Σωματεία μας να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη και να αναλάβουν την ευθύνη δημοσιοποίησης των στοιχείων των μεγάλων οφειλετών.
Να υπερασπιστούμε την περιουσία των ταμείων μας, ζητώντας από τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ να μας ενημερώνει για κάθε απαίτηση που προβάλλεται από το υπουργείο, για κάθε πράξη κατά της περιουσίας και των πόρων του. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι πλεονασματικό Ταμείο και δεν επιβάρυνε ποτέ ούτε επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή του.
Θα πρέπει να μπει τέρμα σε κάθε συζήτηση και μεθόδευση για ανακατανομή και «έξοδο» των πόρων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, με στόχο να φτιαχτεί ιδιωτικό «Επαγγελματικό Ταμείο». Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ είναι κοινωνικό αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται, δεν είναι «εμπόρευμα», δεν χαρίζεται στους σπεκουλαδόρους των κεφαλαιαγορών, τους επαγγελματίες ραντιέρηδες που τζογάρουν πάνω στο δημόσιο πλούτο και οδηγούν χώρες στα μνημόνια.

 

 

Στην επερχόμενη σύσκεψη Ενώσεων και ΠΟΕΣΥ να αποφασίσουμε ότι θα πάμε συλλογικά:

– Σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με προετοιμασία του κλάδου για αποφασιστική απεργιακή απάντηση διαρκείας. Η διάλυση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων είναι αιτία πολέμου.

– Περιοδείες σε όλα τα μαγαζιά, σε χώρους εργασίας του διαδικτύου, σε ομίλους περιοδικών κ.α. και γενικές συνελεύσεις.

– Έκδοση σχετικων υλικών προς τον κλάδο αλλά και προς την κοινωνία, που θα διαχωρίζει το μαζικό πληβειακό τμήμα εργαζομένων που στενάζει στα μαγαζιά, χωρίς σύμβαση, χωρίς πληρωμένο μισθό, με ελαστική εργασία, χωρίς ασφάλιση, ή τους χιλιάδες ανέργους συναδέλφους, από την μικρή μειοψηφία των μεγαλοδημοσιογράφων, εκδοτών, που δεν σέβονται κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

– Σύνδεση του αγώνα για το ασφαλιστικό με τον αγώνα για δουλειά, για πληρωμή των δεδουλευμένων, για πλήρη και σταθερή εργασία.

 

 

 

NA ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σε ποια κατάσταση καλούμαστε να συζητήσουμε και να αναλάβουμε δράσεις για το ασφαλιστικό

1. Γιγάντωση της ανεργίας

– Προσπάθεια κυβέρνησης να τη μειώσει όχι με «νέες επενδύσεις» όπως δήθεν υπόσχεται, αλλά μόνο μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ που επιδοτούν την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη (voucher) εργασία και απευθείας τους εργοδότες και τις εργοδοτικές εισφορές.

– Πρόσφατα ελήφθη η πρώτη εδώ και 40 χρόνια απόφαση του Ανωτάτου Συμβούλιου Εργασίας, που ιδρύθηκε επί μνημονίου, για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (Χαλυβουργία)

– Επεκτείνεται και γιγαντώνεται η ελαστική και ανασφάλιστη εργασία

2. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνουν πλέον ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για το 2014 της τάξης των 2 δις. ευρώ.

– ΙΚΑ 807,9 εκ.

– ΟΑΕΕ 462,7 εκ.

– ΟΓΑ 181,3 εκ.

– ΜΤΠΥ 91,3 εκ

– ΤΠΔΥ 66,2 εκ.

– (ΕΤΑΑ) ΤΣΑΥ 39,5 εκ.

– ΕΤΕΑ 274,0 εκ.

Αυτά τα ελλείμματα δεν είχαν υπολογίσει την μείωση των εισφορών κατά 3,9% την περικοπή των κοινωνικών πόρων ούτε την μείωση της κρατικής επιχορήγησης που βαίνει μειούμενη από χρονιά σε χρονιά.

3. Η κρατική χρηματοδότηση προς το ασφαλιστικό σύστημα διαρκώς μειώνεται. Από το 2012 που ήταν 13,4 δις. ευρώ, έπεσε το 2014 στα 9,8 δις.

– 2012 → 13,443 δις

– 2013 → 11,540 δις

– 2014 → 9,848 δις

4. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ (Oμοσπονδία Eργαζόμενων Aσφαλιστικών Tαμείων), οι κύριοι παράγοντες για τη δραματική εικόνα των οικονομικών των ταμείων είναι:

– Σήμερα, η πραγματική ανεργία στο 27,2% στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δις

– Η μείωση μισθών κατά 20 μονάδες καταγράφει απώλειες 3 δις

– Η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι ευέλικτες μορφές εργασίας αποτιμώνται σε 8,5 δις

– Η μείωση εισφορών εργοδοτικών και εργαζομένων κατά 5% (1,1%+3,9%) κοστολογείται για τα Ταμεία κοντά στο 1,3 δις

– Η περικοπή των κοινωνικών πόρων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έχει κόστος 1 δις –

– Απώλειες από το PSI ύψους 12 δις

 

5. Ας δούμε ποια είναι η κατάσταση στο ΙΚΑ:

– Από το 2010 ως το 2014 η μείωση εσόδων ανέρχεται σε 8,2%, ή 4 δις.

– Οι καθυστερούμενες οφειλές από 4,8 δις. το 2010 ανήλθαν σε 8 δις. το 2014

– Οι έλεγχοι σε 2100 επιχειρήσεις έδειξαν πως το 40% έχει ανασφάλιστο προσωπικό και πως 1 στους 4 είναι ανασφάλιστος (25%)

6. Στο φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών ΟΑΕΕ σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013, οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δις. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δις. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δις.

7. Στον ΕΟΠΥΥ που συστάθηκε το 2011 μεταφέρθηκαν οι κλάδοι ασθένειας των Β, Γ, Δ διευθύνσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το 2012. Με το Ν. 4051/2012 το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης από 0,6% του ΑΕΠ μειώθηκε στο 0,4%, δηλαδή μείωση της επιχορήγησης κατά 500 εκατ. €. Και πριν κοπάσουν οι τυμπανοκρουσίες για τον μεγάλο φορέα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, με νέα «υγειονομική μεταρρύθμιση» (Ν. 4238/2014 – Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Π.Ε.Δ.Υ., αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις) δημιούργησαν το ΠΕΔΥ, στο οποίο μεταφέρθηκαν και εντάχθηκαν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην οργανωτική δομή των Δ.Υ.Πε. ως αποκεντρωμένες μονάδες τους. Ταυτόχρονα άλλαξαν και τον σκοπό του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, συρρικνώνοντας δραματικά τις οργανικές μονάδες του (σε ποσοστό πάνω από 50%).

Επιπλέον, η συρρίκνωση του προσωπικού των ταμείων έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το προσωπικό ήταν 98 άτομα το 2010 και το 2014 έχουν απομείνει μόλις 75. Από 11/10/2013 έχει ανατεθεί στην Task Force το έργο «Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ΕΟΠΥΥ» ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας δύο ετών. Επίσης η γερμανική εταιρεία GIZ (η οποία παρέχει συμβουλές και αναλαμβάνει διοικητικούς ρόλους κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης) υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας αξίας 9.890.504 €, με βασικό αντικείμενο την διοικητική υποστήριξη, την παροχή συμβουλών και εκπόνηση μελετών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας).

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και για λόγους «διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με το άρθρο 100 του Ν. 4172/13 θεσμοθετήθηκε ότι δύναται ο ΕΟΠΥΥ να αναθέτει σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών των παρόχων.

Έχουν επιλεγεί πέντε κοινοπραξίες εταιρειών, στις οποίες έχει παραχωρηθεί δωρεάν δημόσιο κτίριο στην Πεύκη (έχει περιέλθει στον ΕΟΠΥΥ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) στο οποίο συστεγάζονται, τα δε λειτουργικά του έξοδα βαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. Το ποσό που θα μοιραστούν οι επιλεγείσες κοινοπραξίες υπολογίζεται πάνω από 50 εκατ. €.