Κάλεσμα εθνικής ενότητας έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας

 Γράφουν οι Πορφύρης Δ. & Σταφυλά Π. 

O Vladimir Poutin έλαβε μέρος στους εορτασμούς προς τιμήν της 700ετηρίδας από τη γέννηση του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ. Στις 18 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Πούτιν συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Κύριλλο επισκέφθηκε τον Καθεδρικό της Ανάληψης στη Λαύρα της Αγ.Τριάδας Αγ.Σεργίου και τον αντίστοιχο της Αγίας Τριάδας οικοδομημένης επί του τάφου του Αγίου Σεργίου.

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Παναγιώτατε! Αγαπητοί φίλοι!

Σήμερα η χώρα μας εορτάζει την 700στή επέτειο της γέννησης του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ του πιο ασκητικού και πνευματικού θεματοφύλακα και θεμελιωτή της Λαύρας της Αγίας Τριάδας-Αγ. Σεργίου.

Κατέχει ένα ρόλο πραγματικά αποφασιστικό στην ιστορία της χώρας μας. “Πατέρας και οργανωτής της Ρωσίας” – τόσο απλά και καθαρά αποδίδει την αποστολή του ο λαός. Χάρη στη σοφία που τον διέκρινε (με μια λέξη) ήταν ο μέντορας που παρείχε πνευματική υποστήριξη σε μια δύσκολη περίοδο ξένης εισβολής και εσωτερικών ταραχών .Τότε είναι που ακούστηκαν οι προφητικές του κουβέντες: “Με αγάπη και ενότητα θα σωθούμε.“Aυτή η κλήση έμπλεη από ακλόνητη πίστη για την ενότητα των ρωσικών εδαφών διέτρεξε τη ψυχή του λαού μας, την ιστορική μας μνήμη.

πουτιν2

Το μεγαλείο και η απήχηση της προσωπικότητας του Αγ. Σεργίου άγγιξαν περισσότερο από μια γενιά από μια εποχή. Ενέπνευσαν μια πατριωτική , εθνική και ηθική ανάκαμψη. Συνέβαλε στην ενδυνάμωση της Εκκλησίας και στην οικοδόμηση των μοναστηριών που αποτελούν όχι μόνο τα πνευματικά κέντρα αλλά και τους αυθεντικούς θεματοφύλακες της ρωσικής κληρονομιάς.

 

πουτιν3

Μεταξύ αυτών έναν εξέχοντα ρόλο κατέχει η Λαύρα της Αγίας Τριάδας Ραντονέζ. Θεωρείται ως ένα προπύργιο της Ορθοδοξίας, καθαρή πηγή της πίστης και ένα θησαυρός της εθνικής μας κληρονομιάς……Κατά την διάρκεια 7 αιώνων η ζωή του Αγ. Σεργίου ευχαριστεί, εμπνέει και φωτίζει τα πνεύματά μας και τις καρδιές, μας ανοίγει το δρόμο της πίστης στην επιβεβαίωση της καλοσύνης.

πουτιν4

Η παρακαταθήκη του Αγίου Σεργίου είναι ουσιώδης για να κατανοήσουμε τη Ρωσία στις πρωταρχικές αρχές της, τις ιστορικές της παραδόσεις, της ενότητας και της συνοχής.

Αυτή η ενότητα δια της αλήθειας και της δικαιοσύνης στις κοσμικές μας αξίες αποτελεί τη δύναμη της Ρωσίας, το μεγαλείο του παρελθόντος , του παρόντος και του μέλλοντός της.

Καλές γιορτές!

πουτιν5 πουτιν6 πουτιν7