Με ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών από τον βοηθό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Jeff Prescott, ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον το 30ό συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που ήταν αφιερωμένο στην 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής. Παράλληλα τιμήθηκε η επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, Jodi Herman (στη φωτογραφία με τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ).

Κλείνοντας το συνέδριο, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που υπάρχουν μπροστά στους αντιπροσώπους και τους οργανισμούς που εκπροσωπούν:

Πρώτον, να προωθηθεί προς το Λευκό Οίκο η αναγκαιότητα της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, του προέδρου Αναστασιάδη.

Δεύτερο, να αξιοποιηθούν όλες οι θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου Μπάιντεν κι άλλων υψηλόβαθμων αμερικανικών αξιωματούχων για τη νέα φάση στρατηγικού συνεταιρισμού που βρίσκονται οι Κυπρο-Αμερικανικές σχέσεις. Πάντως έχει λεχθεί κι από επίσημα αμερικανικά χείλη ότι οι σχέσεις αυτές έχουν περιορισμούς, προφανώς λόγω και της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, προετοιμασία των αντιπροσώπων εξ Αμερικής για το συνέδριο Αποδήμων στην Κύπρο, από τις 25-30 Αυγούστου και τις επαφές που θα λάβουν χώρα.

Στο συνέδριο συμμετείχε και μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, που είχε παράλληλα την ευκαιρία να συναντηθεί με αμερικανούς επισήμους. Οι επαφές του ολοκληρώνται αργότερα σήμερα με συνάντηση που θα έχει με την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλοάατ, που χειρίζεται τις σχέσεις με Κύπρου, Ελλάδα και Τουρκία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, ο Δρ. Χριστοδουλίδης είπε πως το κύριο συμπέρασμα των συναντήσεών του στην Ουάσιγκτον, αλλά και τις παρουσιάσεις αμερικανών αξιωματούχων στο συνέδριο είναι ότι ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Μεσογείου έχει αλλάξει και την ημερήσια διάταξη της συζήτησης με την αμερικανική πλευρά.

«Πλέον, πέραν του κυπριακού, το οποίο είναι θέμα που βρίσκεται συνεχώς στην αντζέντα των συζητήσεών μας με την αμερικανική πλευρά, έχουν προστεθεί πολλά άλλα θέματα, τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην Κυπριακή Δημοκρατία κι είναι εμφανές στις συζητήσεις μας».

PSEKA-CONGRESS05-18JULY2014

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «στόχος μας είναι όπως ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιοποιηθεί, έτσι ώστε να επιτύχουμε και τον κύριο στρατηγικό μας στόχο που είναι η επίλυση του κυπριακού».

Μιλώντας για τους προσεχείς 18 μήνες, που σύμφωνα με πολλές τοποθετήσεις στο συνέδριο θα είναι κρίσμοι και για το κυπριακό και τα ενεργειακά και άλλα θέματα των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο Δρ. Χριστοδουλίδης είπε πως το συμπέρασμα των συζητήσεων με τους Αμερικανούς είναι ότι «πρέπει πλέον να εργαστούμε προς μία κατεύθυνση η οποία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αναβαθμίσει τις σχέσεις μας μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Δηλαδή αμόνουτά που λέμε για στρατηγική συνεργασία και στρατηγικό συνεταιρισμό να λάβει σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν».

Διευκρίνισε ότι το δεκαοκτάμηνο δεν θα πρέπει να συνδέεται μόνο με το κυπριακό.

«Οι συζητήσεις μας ξέφυγαν από το κυπριακό κι είναι κάτι που το χαιρετίζουμε και για πολύ καιρό προσπαθούσαμε να πείσουμε, γιατί τα χαρακτηριστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας της προσδίδουν μία αναβαθμισμένη σημασία, που ενδιαφέρει και την αμερικανική πλευρά και την Ευρώπη. Στόχος και τις δικής μας πλευράς και της αμερικανικής είναι να αρχίσουμε πολύ σύντομα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Για την πιθανότητα επίσκεψης Αναστασιάδη για συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε με την αμερικανική πλευρά. Το πώς προχωρούμε πιο συγκεκριμένα θα γίνει μέσω της διπλωματικής οδού».

mignatiou.com