Γράφει ο Γιάννης Λ. Πολίτης

Εάν θέλεις να εξοργίσεις ένα ακροατήριο με Βρετανούς που ζουν ακόμα με τα παραμύθια του παρελθόντος, μπορείς ευγενικά να τους πεις: «πώς τα καταφέρατε εσείς οι νικητές του πολέμου και παραδώσατε την Ευρώπη στην ηττημένη Γερμανία;» 

Το έκανε πρόσφατα Έλληνας καθηγητής στο Λονδίνο και προκάλεσε ταραχή. Άλλοι ίδρωναν, άλλοι χαλάρωναν τα κολλάρα, και ο πιο «γενναίος» αναφώνησε με θυμό : «να ξέρετε ότι η Γερμανία πάντα χάνει τους πολέμους. Έτσι στο τέλος θα χάσει και αυτόν.»

Το όνειρο για τη νέα γερμανική συντριβή πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα μετατραπεί σε εφιάλτη. Είναι προφανές πως ότι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί δύο φορές με τα όπλα, το πέτυχαν με το χρήμα. Έχτισαν και εδραίωσαν με μέθοδο και αξιοθαύμαστο σύστημα τη Γερμανική Ευρώπη. Κατέστησαν τη Γαλλία δορυφόρο τους και τις χώρες του νότου υπηκόους που εκλιπαρούν την εύνοια της καγκελαρίας.  Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, κομισάριοι και λοιποί συγγενείς μετατράπηκαν σε θλιβεροί εντολοδόχοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς δεν τόλμησαν ούτε μια φορά να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη γερμανική λαίλαπα. Θλιβερό παράδειγμα ο πολύς Όλι Ρεν: τα έβρισκε όλα καλά και έκανε το σκληρό όσο κρατούσε το θώκο στις Βρυξέλλες. Και μόλις τον έχασε θυμήθηκε να τα βάλει με την Άγγελα Μέρκελ και τον τότε υπασπιστή της Νικολά Σαρκοζί.