Αποκεφαλισμός "on camera" αμερικανού δημοσιογράφου

Ο εκτελεστής «μοιάζει να είναι Βρετανός», σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ –  Επιστρέφει εσπευσμένα από τις διακοπές του ο Κάμερον – «Ποτέ δεν ήμασταν πιο υπερήφανοι» γράφει η μητέρα του James Foley

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της εκτέλεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου,
Τζέιμς Φόλεϊ, από τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους.

Σε ένα βίντεο υπό τον τίτλο «Μήνυμα στην Αμερική», το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο το βράδυ της Τρίτης, οι εξτρεμιστές απεικονίζονται να αποκεφαλίζουν τον άτυχο άντρα, ενώ απειλούν να σκοτώσουν κι άλλον ένα Αμερικανό ρεπόρτερ.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του βίντεο και έπειτα από τον αποκεφαλισμό, οι τζιχαντιστές δείχνουν εικόνες με τον δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ και απειλούν να εκτελέσουν και αυτόν, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν τερματίσει τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Οι δύο δημοσιογράφοι φορούν πορτοκαλί ένδυμα που θυμίζει αυτό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Λίγο πριν εκτελεστεί, ο Φόλεϊ ακούγεται να λέει: «Καλώ τους φίλους μου, τα μέλη της οικογένειάς μου και τους αγαπημένους μου να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στους πραγματικούς μου δολοφόνους: Την κυβέρνηση των ΗΠΑ», μια δήλωση που πιθανότατα έκανε καθ' υπαγόρευση των τζιχαντιστών. 
 

Πιθανότατα Βρετανός ο εκτελεστής 

Ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αποφάσισε να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές του, λόγω των υπονοιών ότι ο εκτελεστής του Αμερικανού δημοσιογράφου έχει σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς απηύθυνε το μήνυμά του στα αγγλικά, με έντονη βρετανική προφορά.

Μάλιστα, στην παραδοχή ότι ο τζιχαντιστής αντάρτης που εμφανίζεται στο σοκαριστικό βίντεο  «μοιάζει να είναι Βρετανός», με βάση την προφορά του, προέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Ο κ. Χάμοντ σχολίασε πως η Βρετανία είναι αντίθετη στο Ισλαμικό Κράτος «με κάθε ανάσα στο σώμα μας» και ότι είναι πιθανή η αποστολή Βρετανών στρατιωτών στη Βαγδάτη για την εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων ώστε να αντιπαρατεθούν σε αυτή την «οργάνωση του κακού».

Επανέλαβε ακόμη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων σε εχθροπραξίες στο ιρακινό έδαφος και ότι δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλησης του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός Βρετανών στη Συρία και στο Ιράκ που ενεργούν για λογαριασμό εξτρεμιστικών οργανώσεων.

 

Ο Φόλεϊ, ο οποίος στα 40 του χρόνια ήταν έμπειρος δημοσιογράφος, είχε καλύψει κυρίως τη σύγκρουση στη Λιβύη πριν ταξιδέψει στη Συρία, όπου κάλυψε την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Τζέιμς Φόλεϊ είχε απαχθεί στη βόρεια Συρία στις 22 Νοεμβρίου του 2012. 

Η οικογένεια του Φόλεϊ επιβεβαίωσε το θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου με μία δήλωση που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα που στόχο είχε την υποστήριξη της απελευθέρωσής του.

Στην εν λόγω δήλωση, η μητέρα του, Νταιάν Φόλεϊ, γράφει, μεταξύ άλλων: «Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού». 

Ειδικότερα, η μητέρα του δημοσιογράφου που εκτελέστηκε από τζιχαντιστές γράφει στο μήνυμά της: «Ποτέ δεν ήμασταν πιο υπερήφανοι για τον γιο μας Τζέιμς. Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να εκθέσει τον κόσμο τα δεινά του λαού της Συρίας. 

Παρακαλούμε θερμά τους απαγωγείς να σώσουν τις ζωές των υπόλοιπων ομήρων. Όπως και ο Τζιμ, είναι αθώοι. Δεν έχουν καμία σχέση σχετικά με την αμερικάνικη πολιτική στο Ιράκ, τη Συρία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. 

Ευχαριστούμε τον Τζιμ για όλη τη χαρά που μας έδωσε. Ήταν ένας εξαιρετικός γιος, αδελφός, δημοσιογράφος και άνθρωπος. Παρακαλώ σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή μας τις επόμενες ημέρες, καθώς πενθούμε για τον Τζιμ», κατέληγε το μήνυμα της μητέρας. 

Μηνύματα συμπαράστασης στην οικογένεια του δημοσιογράφου

Εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης δέχεται στην ιστοσελίδα που έφτιαξε για την εξαφάνισή του η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου. «Αγνοείται για 636 ημέρες». Το ημερολόγιο συνεχίζει να μετρά στην ιστοσελίδα (www.freejamesfoley.org) που δημιούργησε η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley.

Ο Philip Balboni, CEO του GlobalPost, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους γονείς του δημοσιογράφου James Foley. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Έχουμε ενημερωθεί ότι το FBI προσπαθεί να αξιολογήσει τη γνησιότητα του βίντεο. Μέχρι να ενημερωθούμε, δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε καμία περαιτέρω δήλωση. Ζητούμε τις προσευχές σας για τον Jim και την οικογένειά του».

Λευκός Οίκος: Φρικιαστικό το βίντεο, αν είναι αληθινό

Εδώ και αρκετές ώρες κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σχετικά με το βίντεο του αποκεφαλισμού Αμερικανού δημοσιογράφου, ενώ περιορίζονται στο να αναφέρουν πως εξετάζουν την εγκυρότητα του βίντεο. 

«Έχουμε δει ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να δολοφονείται ένας Αμερικανός πολίτης, ο James Foley, από το ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Caitlin Hayden. «Η Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να καθορίσει τη γνησιότητα του βίντεο. Εάν είναι γνήσιο, τότε είμαστε συγκλονισμένοι από την άγρια ​​δολοφονία ενός αθώου Αμερικανού δημοσιογράφου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του. Θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες».
 

Λίγο πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι -που επιθύνησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους -επιβεβαίωσαν πως πιστεύουν ότι στο εν λόγω φρικιαστικό βίντεο -τελικά- διακρίνεται ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος James Foley, που τα ίχνη του είχαν χαθεί από τις 22 Νοεμβρίου 2012, όταν είχε απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος, την οργάνωση των ακραίων τζιχαντιστών.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να ενημερώνεται τακτικά για ό,τι νεότερο αφορά στην υπόθεση, ενώ αναμένεται να κάνει σχετική δήλωση την Τετάρτη. 

Ο James Foley εξαφανίστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Μέχρι την παραμονή της εξαφάνισής του προμήθευε με βιντεορεπορτάζ από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και το Global Post. 

protothema.gr

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν «on camera» αμερικανό δημοσιογράφο