Οι τζιχαντιστές του ‘Ισλαμικού Κράτους’ υπολογίζονται σε περισσότερους από 50 χιλιάδες, ενώ, μόλις τον περασμένο μήνα, αριθμούσαν περίπου 6 χιλιάδες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία.

Η λιβανική ‘Daily Star’, διευκρινίζει ότι η το Παρατηρητήριο βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνει από ακτιβιστές, γιατρούς και δικηγόρους στην επικράτεια της Συρίας και αναφέρει ότι τον μήνα Ιούλιο έγινε η μεγαλύτερη πρόσληψη των μαχητών.

«Ο αριθμός των μαχητών του ‘Ισλαμικού Κράτους’ έχει περάσει τους πενήντα χιλιάδες, από τους οποίους οι 20 χιλιάδες είναι μη-Σύριοι», είπε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, προσθέτοντας ότι «τον Ιούλιο έγινε η μεγαλύτερη πρόσληψη στην ομάδα αυτήν που πρωτοεμφανίσθηκε στη Συρία το 2013 και είχε τότε έξι χιλιάδες μαχητές».

Η αναφορά αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Αμπντέλ Ραχμάν, είπε ότι οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν περίπου 1.000 ξένους μαχητές από την Τσετσενία, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, ακόμη και Κινέζους μουσουλμάνους.

Οι περισσότεροι πέρασαν στα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές από την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι το «Ισλαμικό Κράτος» αυξήθηκε από ιρακινούς που είχαν προσχωρήσει στην ‘Αλ Κάιντα’, αλλά αργότερα διαχώρισε τη θέση του από το διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο.

Ανεξάρτητη πορεία άρχισαν να παρουσιάζουν οι κινήσεις του, από τον περασμένο Ιανουάριο, αφού κατάφερε να λάβει στις τάξεις του, τζιχαντιστές από άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

 ©ΒαλκανικόΠερισκόπιο-Γιῶργος  Ἐχέδωρος