Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε, χθες, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στο Κυπριακό πρόβλημα και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ευ. Βενιζέλος: Η συνάντηση με το νέο Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Çavuşoğlu, ήταν πολύ φιλική και ουσιαστική. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες.

Συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας, τους δίαυλους επικοινωνίας, σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Αναφερθήκαμε στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο τους και ενθαρρύνουμε τη συνέχειά τους. Υπάρχουν, επίσης, διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και, επίσης, να προωθήσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κλίμα νομίζω είναι πάρα πολύ παραγωγικό, αλλά βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν. Και θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τώρα, για τρίτη φορά, στην Ελλάδα. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Çavuşoğlu να οργανώσουμε μία δική μας συνάντηση, στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας».

Στο μεταξύ ο κ. Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Είχαμε μία πρώτη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, τον κ. Eide, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία, ως πρώην Υπουργός στη Νορβηγία, αλλά και μια πολύ καλή αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας.

Του παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό,  οι οποίες είναι σταθερές, γνωστές, πολύ καθαρές. Συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεργασία και τον περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Για εμάς, η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα γίνει αποδεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες.

Εφόσον αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να γίνει αποδεκτή, δημοκρατικά, από τον ίδιο το λαό και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 και φυσικά με το Ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Έλληνες Κυπρίους αλλά για όλο τον Κυπριακό λαό, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης χθες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κος Ευάγγελος Βενιζέλος, προήδρευσε, των εργασιών της άτυπης συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία στον συγκεκριμένο Οργανισμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το πρώτο μέρος της συνάντησης, στο οποίο συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, κ. Στέφαν Φούλε, αφορούσε την προώθηση και εμβάθυνση της έμπρακτης συνέργειας μεταξύ του ΟΣΕΠ και της Ε.Ε. σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, στόχος που περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, οι συμμετέχοντες Υπουργοί και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των 12 χωρών – μελών του ΟΣΕΠ κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για την βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού, ως του κατ’ εξοχήν αρμόδιου περιφερειακού φορέα για την οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.