Σε δίωξη κατά «αγνώστων» θα καταλήξει το σκέλος των ρωσικών πληροφοριών (FSB) για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή

Η ανάκριση για τη διαρροή απορρήτων πληροφοριών από την ΕΥΠ προς τον Γ. Παπανδρέου μάλλον στοιχειοθετεί ευθύνες για τον Μιχάλη Καρχιμάκη και δύο στελέχη της Υπηρεσίας

Ο επίμονος ανακριτής κ. Φούκας τελικά μετατίθεται αλλά παίρνει μαζί του τον φάκελο της υπόθεσης…

Το θέμα των υποκλοπών στη Vodafone «σβήνει» μέσα στην αναγκαιότητα διατήρησης διαχρονικών συμμαχικών σχέσεων 

Γράφει ο Γιώργος Τράγκας

Τελικά, δε πρόκειται να παραβιαστεί το «άβατο» του «ιερού» της «Πυθίας». Την πρόσβαση στα ενδότερα του «μαντείου» εμποδίζουν οι «σκιές» διακρατικών σχέσεων και κυβερνητικών συμφερόντων. Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που αναφέρονται μέσα στις αναθυμιάσεις στο ημιφωτισμένο ιερό και στο άρωμα που αναδίδουν τα φύλλα της δάφνης είναι υπεράνω του νόμου και εντάσσονται στις ανέλεγκτες λειτουργίες κολοσσιαίων κυβερνητικών μηχανισμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο τέλος δεν «ανοίγει μύτη», για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες πολιτικές και διπλωματικές παρενέργειες και να μην πλήττονται οι «διαχρονικές, φιλικές και συμμαχικές σχέσεις».

Οι «χρησμοί» της τακτικής ανάκρισης για τη γνωστή υπόθεση «Πυθία Ι» (Σχέδιο απόπειρας δολοφονίας Καραμανλή) αλλά και όλο το πλέγμα υποθέσεων γύρω από αυτή (υποκλοπές Vodafone, διαρροή πληροφοριών από ΕΥΠ κ.α.) φαίνεται πως δεν θα ξεφύγουν από το, δυστυχώς, αναμενόμενο και πολύ παλαιό «ήξεις αφήξεις» της μεγάλης ιέρειας και μάντιδος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του επιμελούς, έντιμου και εργατικού ανακριτή Δ. Φούκα.

Τέτοιου είδους ζητήματα, που αγγίζουν «απαγορευμένες ζώνες» και φέρνουν τη δικαιοσύνη μία ανάσα από τον υπόγειο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών μεγάλων δυνάμεων και των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, οι «θεϊκές βουλές» του να παραμείνουν τα γεγονότα υποφωτισμένα από δισημίες, ερωτηματικά και μισές απαντήσεις είναι πάρα πολύ ισχυρές και ρίχνουν «μαύρο» στην προσμονή και στην ελπίδα ότι είναι δυνατόν να έρθει στο φως όλη η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Αν και οι προσδοκίες όλων είχαν αυξηθεί από τη μεθοδικότητα του ανακριτή αλλά και κύκλων της δικαιοσύνης που δήλωναν αποφασισμένοι να φτάσουν «το μαχαίρι στο κόκκαλο», έγκυρες πληροφορίες μας, που παρακολουθούσαμε εδώ και πολύ καιρό την υπόθεση, δείχνουν πως τελικώς κάποιοι ιδιαίτερα σημαντικοί «παίκτες» και πρωταγωνιστές ίσως μείνουν στο απυρόβλητο, με αποφάσεις πέραν του… Ατλαντικού. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν πάντα τα στελέχη των υπηρεσιών τους και δεν τα εγκαταλείπουν ποτέ και σε καμία περίπτωση.
 

Στα προηγούμενα τεύχη έχει γίνει λόγος για ένα πρόσωπο – κλειδί, τον αμερικανό πράκτορα που φέρεται να σχετίζεται από τα στοιχεία του ανακριτή με την υπόθεση των υποκλοπών στη Vodafone. Για την ίδια υπόθεση υπήρξαν δημοσιεύματα της κας Γιάννας Παπαδάκου και του κ. Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα». Ειδικότερα, να θυμίσουμε ότι ο αμερικανός υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ William B. εντοπίστηκε στην ανάκριση ως ο κύριος εμπλεκόμενος στο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνημάτων ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών. Ο δικηγόρος του (και νομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ) στη διάρκεια του καλοκαιριού ενημέρωσε τον ανακριτή κ. Φούκα ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί με την ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες. Επρόκειτο να έρθει τέλος Ιουλίου ή στη διάρκεια του Αυγούστου, αλλά τελικά ενημερώθηκε ο κ. Φούκας ότι οι προϊστάμενοί του (ο ίδιος φέρεται ότι είναι πλέον συνταξιούχος) άλλαξαν άποψη και του απαγόρευσαν μέχρι στιγμής να προσέλθει και να πει οτιδήποτε. Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι έχει υπάρξει, μέσω της διπλωματικής οδού, συνεννόηση με την κυβέρνηση, ώστε να μην δημιουργεί «ακίδες» και τριβές αυτό το θέμα στις διμερείς σχέσεις, και μάλιστα, στενά συνεργαζομένων υπηρεσιών (ΕΥΠ – CIA).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ανακριτής που χειρίζεται τις δύο σημαντικές υποθέσεις (υποκλοπές στη Vodafone, «Σχέδιο Πυθία Ι»), Δ. Φούκας, μετακινείται – μετατίθεται σε άλλον τομέα, εντός του χώρου της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Επειδή όμως οι δύο υποθέσεις δεν περατώθηκαν ως προς το ανακριτικό τους σκέλος και απαιτείται ένα ακόμα χρονικό διάστημα τριών περίπου μηνών, αποφασίσθηκε ο κ. Φούκας να διατηρήσει τον χειρισμό τους παράλληλα με τα άλλα καθήκοντά του και έως ότου να ολοκληρωθούν οι σχετικές ενέργειες και ανακριτικές πράξεις.

Η μετάθεση του κυρίου Φούκα, εν μέσω της υποθέσεως, για όποιους τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους και αν πραγματοποιήθηκε, είναι βέβαιο ότι δεν διευκολύνει το συγκεκριμένο ανακριτικό έργο, μιάς και συνοδεύεται από την ανάληψη επιπλέον φόρτου εργασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μας, ο κ. Φούκας έχει καταλήξει από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία στον διαχωρισμό των υποθέσεων σε τρία ξεχωριστά τμήματα με ισάριθμα κατηγορητήρια.

Το σκέλος της έρευνας που αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Vodafone φαίνεται να περιγράφει και να εντοπίζει ως δράστες προσωπικό της εδώ πρεσβείας των ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο WB, εναντίον του οποίου θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, εφόσον βέβαια μέχρι τότε δεν θα έχει εμφανισθεί στον ανακριτή. Ο W.B. ανέβαλε την έλευσή του στην Ελλάδα και την επίσκεψή του στον ανακριτή, χωρίς να προβάλει ουσιαστικούς και πειστικούς λόγους. Θεωρείται σίγουρο ότι επιθυμεί διακαώς να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται και να διαμένει στην Ελλάδα και γι αυτόν τον λόγο εξέφρασε τη θετική διάθεσή του για «συνεργασία» με τον ανακριτή. Συγχρόνως, όμως, εκτιμάται ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της CIA δεν θα επιτρέψουν ποτέ στον W.B. –όπως παγίως ενεργούν σε παρόμοιες περιπτώσεις- να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, η οποία σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς και καταθέσεις του W.B. απέναντι στον ανακριτή, θα δημιουργήσει μεγάλο και ανεπιθύμητο θόρυβο σε όλους τους κόλπους της υπηρεσίας και φυσικά στα ΜΜΕ. Συνέπεια την οποία πάντοτε αποφεύγουν σοβαρές υπηρεσίες υπερδυνάμεων του μεγέθους της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Επομένως, ανεξαρτήτως των τελευταίων κινήσεων του ανακριτή, θα ακολουθήσει παρατεταμένη σιωπή σε αυτό το κομμάτι της υπόθεσης. Ενδεχομένως, και στα υπόλοιπα…

Η Πυθία στο… σκοτάδι

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο «Σχέδιο Πυθία Ι», ο κ. Φούκας φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εντοπίσθηκε με σαφήνεια μία οργανωμένη προσπάθεια πίεσης και ανατροπής της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, η οποία ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας και άρχισε να εντείνεται από το 2007 και μετά. Πίσω από τη συγκεκριμένη μεθοδευμένη προσπάθεια και γενικά από πολλές και αναμφισβήτητες ενέργειες αποσταθεροποίησης της χώρας υπήρχαν σίγουρα δράστες, τους οποίους όμως η δικαστική έρευνα δεν κατάφερε να αποκαλύψει και να τους συγκεκριμενοποιήσει, γι αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ασκηθεί ανάλογη δίωξη κατά αγνώστων.

Παρά λοιπός τις ενδείξεις αλλά και την αποκάλυψη σε συνέντευξη του δημοσιόγράφου και ερευνητή – αναλυτή Τιερί Μεϊσάν (σύμφωνα με δημοσίευμα της κ. Γ. Παπαδάκου), σε τηλεοπτικό σταθμό του εξωτερικού, της πληροφορίας που προέρχεται από συνεργάτη του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, που αναφέρει ότι το 2008 η CIA είχε οργανώσει στη χώρα μας ομάδα Κοσοβάρων, που προκαλούσε βανδαλισμούς σε ελληνικές πόλεις, φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να υφανθεί ο ιστός αποδείξεων που θα έφερναν κάποιους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πάντως, οι αρμόδιοι δικαστές υπέβαλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ και ζητούν να πληροφορηθούν αν έχουν εντοπιστεί στοιχεία για τον ταραγμένο Δεκέμβριο του 2008 που κάηκε η πρωτεύουσα.
 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παπαδάκου στο «Βήμα», η δικογραφία βρίθει ζοφερών λεπτομερειών και επεκτείνεται σε άλλα πρόσωπα και παραβάσεις, που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην οικονομική ενίσχυση ενόπλων ομάδων στην Αφρική με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διπλωμάτες που κρύβονται πίσω από κυκλοφορία μαύρου χρήματος μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα μας, αλλά και «καρφώματα» σε εξωθεσμικούς παράγοντες ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα. Απότοκο αυτής της παράπλευρης έρευνας είναι ότι θα ασκηθούν διώξεις εναντίον δύο «υψηλών» προσώπων για απάτη εις βάρος του Δημοσίου σχετικά με μπίζνες οι οποίες είχαν ως επίκεντρο το κέρδος, αλλά σε αυτές εμπλέκονταν και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών, όπως της Ισραηλινής Μοσάντ.

Σύμφωνα με πηγές μας, τον τελευταίο καιρό ο κ. Φούκας κάλεσε για συμπληρωματικές καταθέσεις δύο πολιτικά πρόσωπα και τρία πρώην στελέχη της ΕΥΠ.

Οι καταθέσεις των στελεχών της ΕΥΠ
 

 

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις πρώην στελεχών της ΕΥΠ, και σχετικά με τη διαρροή των άκρως απόρρητων και ειδικού χειρισμού εγγράφων – μηνιαίων αναφορών της ΕΥΠ, που είχαν αποδέκτη τον πρωθυπουργό και αντίγραφα των οποίων φέρονται να παραδίδονται, στο χρονικό διάστημα 2005 – 2006, από συγκεκριμένους υπαλλήλους της ΕΥΠ στον Μιχάλη Καρχιμάκη και στη συνέχεια να καταλήγουν στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και ενδεχομένως στην αμερικανική πρεσβεία, η έρευνα φέρεται να καταλήγει σε κάποιες ενδείξεις ενοχής των συγκεκριμένων προσώπων και ως εκ τούτου η υπόθεση –διαχωριζόμενη από εκείνες της Vodafone και του «Πυθία Ι»- είναι πιθανόν να οδηγηθεί στο ακροατήριο.

Για τις υποκλοπές στη Vodafone
 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ένας από τους τελευταίους μάρτυρες, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, κατέθεσε μεταξύ άλλων στον κ. Φούκα τα εξής:
«Αυτό που πρέπει να επισημάνω και να τονίσω ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η Vodafone δεν εκτέλεσε πλήρως τις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες για παροχή συγκεκριμένων τηλεφωνικών στοιχείων, στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας που διενεργούσε η ΕΥΠ, το έτος 2005, με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Τα στοιχεία που δεν διαβίβασε στην ΕΥΠ ήταν ελάχιστα, αλλά πολύ καθοριστικά για την πορεία – εξέλιξη της όλης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ήταν, πιθανότατα, ακριβώς όμοια με αυτά που φαίνεται να αποφέρει και να αποκαλύπτει η σημερινή δικαστική έρευνα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο –συνεχίζει ο μάρτυρας- στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ουδέποτε ζητήθηκαν εξηγήσεις ή εγκαλέστηκε η Vodafone γι αυτή την καθοριστική της παράλειψη να ανταποκριθεί στις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες.

Για το «Σχέδιο Πυθία Ι»

Στο σχετικό με το «Πυθία Ι» απόσπασμα της κατάθεσής του, ένας εκ των στελεχών της ΕΥΠ δίνει έναν αναλυτικό απολογισμό της υπόθεσης, συνοδευόμενο από μία ευρύτερη αναλυτική προσέγγιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου αλλά και των πολιτικών τους προεκτάσεων.

«Οι πληροφορίες που περιέχονται στα δύο Ειδικά Δελτία Πληροφοριών της ΕΥΠ, με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2009, προέρχονται από πηγή της Υπηρεσίας και είχε προέλευση τους κόλπους της ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας και Εσωτερικής Ασφάλειας FSB, χωρίς ποτέ να αναφερθεί ή να συζητηθεί οτιδήποτε σχετικό μέσω του διαύλου συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπηρεσιών (ΕΥΠ και FSB).

Οι μέχρι τότε πληροφορίες της συγκεκριμένης πηγής αναφέρονταν σε ενεργειακά θέματα, μερικές από τις οποίες αξιολογήθηκαν ως πολύ ενδιαφέρουσες και διαβιβάσθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το είδος και η ποιοτική αξία αυτών των πληροφοριών προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των αναλυτών της ΕΥΠ γύρω από την προέλευσή τους. Έτσι η πηγή πείσθηκε και αποκάλυψε στον χειριστή της ότι αυτές προέρχονταν από στελέχη της FSB, με τα οποία διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις πρώην συνάδελφός τους, που ήταν εκείνος από τον οποίο η πηγή αντλούσε τις πληροφορίες».

Ο μάρτυρας συνεχίζει περιγράφοντας τους χειρισμούς που έγιναν στη συνέχεια.

«Μετά από αυτή την αποκάλυψη και τη διαπίστωση των ιδιαιτέρων δυνατοτήτων πληροφόρησης, μέσω της συγκεκριμένης προέλευσης και διαδρομής, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις στην πηγή για προσπάθειες συλλογής πληροφοριών, που θα είχαν σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες και οργανώσεις, με δεδομένο στοιχείο τις ξεχωριστές πληροφοριακές δυνατότητες της FSB επί του συγκεκριμένου αντικειμένου.
 

Η πηγή ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση και σε σύντομο σχετικά χρόνο μας εγνώρισε τις πληροφορίες που περιέχονταν στα δύο συγκεκριμένα Δελτία Πληροφοριών της ΕΥΠ και αναφέρονταν σε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού και σε οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες διαβιβάσθηκαν στο σύνολό τους στον τότε πρωθυπουργό και κοινοποιήθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών συνοδευόμενες από επισημάνσεις, σχόλια και επιφυλάξεις της Υπηρεσίας.

Όπως ήταν φυσικό, από πλευράς της ΕΥΠ ασκήθηκε στη συνέχεια μία πίεση στην πηγή να συλλέξει περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Παρά την προσπάθειά της, όμως, ουδέν πρόσθετο στοιχείο περιήλθε μέχρι την αποχώρησή μου από την ΕΥΠ».

Σχετικά με το ζήτημα αξιοπιστίας της συγκεκριμένης πηγής, ο μάρτυρας καταθέτει τα εξής:
«Από την ίδια πηγή πάντως περιήλθαν πολλές πληροφορίες που αναφέρονταν στην απειλή της τρομοκρατίας και στην εθνική μας ασφάλεια, μερικές από τις οποίες αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικές, ενώ κάποιες αποδείχθηκαν και εξαιρετικά ακριβείς. Λόγω της δέσμευσής μου στο απόρρητο, δεν μπορώ να επεκταθώ και να αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία και λεπτομέρειες που θα επιβεβαίωναν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μπορεί όμως να αναφερθώ στα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως στην πληροφορία για αναμενόμενη κινητικότητα των Τούρκων στις περιοχές γύρω από τις νήσους Καστελλόριζο και Ρω, που θα αποσκοπούσε στην πρόκληση επεισοδίου, εξέλιξη που θα εξυπηρετούσε την τακτική τους για αμφισβήτηση της κυριότητας ελληνικών νησίδων. Η συγκεκριμένη πληροφορία περιήλθε στην ΕΥΠ αρχές Ιουνίου 2009 και αφού αξιολογήθηκε αναλόγως, διαβιβάστηκε στην τότε υπουργό Εξωτερικών και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με αποτέλεσμα να ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα από την ελληνική πλευρά, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις στις δύο περιοχές άρχισαν να εκδηλώνονται λίγες ημέρες αργότερα.
 

Ακόμα –συνεχίζει ο μάρτυρας- μπορώ να παραπέμψω στη δημοσιευθείσα πληροφορία και αναφορά της πηγής στο Χαλάνδρι ως μέρους απόκρυψης τρομοκρατών, περιοχή στην οποία εντοπίστηκε λίγους μήνες αργότερα η πρώτη και η πλέον σημαντική και καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία των ερευνών, γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η αξιοπιστία της συγκεκριμένης πηγής και οι παρεχόμενες από αυτή πληροφορίες δεν μπορούσαν φυσικά στην αρχή να αξιολογηθούν αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε η ακρίβειά τους, με αποτέλεσμα από κάποιο σημείο και μετά να χαρακτηρίζονται και να θεωρούνται ως σημαντικές και προερχόμενες από λίαν αξιόπιστη πηγή ως αρκετά ενδιαφέρουσα προσωπικά ο ίδιος τον πλήρη φάκελο τον οποίο και παρέδωσα στον αντικαταστάτη μου».

Το στέλεχος της ΕΥΠ στη συνέχεια της κατάθεσής του στον κ. Φούκα, συνδέει τα ειδικά στοιχεία με το γενικότερο πλαίσιο.
«Γενικά, πολλές από τις περιεχόμενες στα δύο δημοσιευθέντα συγκεκριμένα έγγραφα πληροφορίες και εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται μέσα από τις αποκαλύψεις του wikileaks και τις συνεχείς εξελίξεις, καθώς και από τα γεγονότα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την προβλεφθείσα κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, εκτιμώ ότι το «Σχέδιο Πυθία Ι» σχετίζεται απόλυτα με το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα visa – waiver, τα τηλεγραφήματα του εδώ πρέσβη των ΗΠΑ Σπέκχαρντ για οργανωμένες προσπάθειες των Αμερικανών να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες Ελλάδας – Ρωσίας, η αγωνία του ίδιου πρέσβη για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 και η έντονη επιθυμία για τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, οι ωμές και εκτός προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων παρεμβάσεις του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε θέματα μειονοτικής πολιτικής και οι αιφνιδίως εμφανισθείσες αποκαλύψεις για το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπεδίου».

Πιο κάτω, σε άλλο απόσπασμα της κατάθεσής του αναφέρει τα εξής, συνδέοντας μία σειρά γεγονότων που έγιναν επίσης στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Καραμανλή.
 

«Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με την όλη υπόθεση το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Vodafone, η ουσιαστικά αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, η πτώση του Σινούκ και ο θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην πτήση του για το Άγιον Όρος και εφόσον δεν αποδεικνύεται ως ατύχημα, οι αναφορές του αμερικανού πρέσβη Ρις για ανάγκη αντικατάστασης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τον Θεόφιλο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κρίση στην ελληνική εκκλησία, οι προφανώς σχεδιασμένες, χρονικά επιλεγμένες και ταυτοχρόνως εκδηλωθείσες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου, οι μετέπειτα επιθέσεις της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και η εμφάνιση της δολοφονικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

Στο επόμενο μέρος της κατάθεσής του, ο μάρτυρας – στέλεχος της ΕΥΠ αναφέρεται στην έκρηξη βόμβας στην ΚΕΔ.

«Σχετικό και πολύ σημαντικό στοιχείο για την όλη υπόθεση θεωρώ την έκρηξη βόμβας κοντά στα γραφεία της ΚΕΔ τις βραδυνές ώρες της 19/3/2009 και στη γωνία των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Κόνιαρη, που ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο, δηλαδή σε επιλεγμένο με ακρίβεια χρόνο, χωρίς να προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Η τοποθέτηση της βόμβας στο συγκεκριμένο σημείο έχει ξεχωριστή σημασία επειδή στην οδό Κόνιαρη εξέρχονταν προς την Λ. Αλεξάνδρας ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του όταν επέστρεφε στην κατοικία του κατά τις βραδινές κυρίως ώρες. Εκείνο το βράδυ, όμως, ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του είναι λογικό να μη διήλθαν από το σημείο τοποθέτησης και έκρηξης της βόμβας, αφού θα είχαν αλλάξει πλέον όλα τα δρομολόγιά τους, τα οποία ασφαλώς και θα ήταν πάντοτε διαφορετικά μετά τις σχετικές πληροφορίες και τις συστάσεις της Υπηρεσίας για την ασφάλεια του πρωθυπουργού, που περιέχονται στο Ειδικό Δελτίο Πληροφοριών του Φεβρουαρίου 2009.

Μία λογική εκδοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιθανότητα να προκλήθηκε η έκρηξη όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι δεν θα διέρχονταν εκείνο το βράδυ από εκεί η πομπή του πρωθυπουργού και η όποια παραμονή τους εκεί θα εγκυμονούσε κινδύνους για τους ίδιους, ενώ αποκλείεται η περίπτωση να ματαίωναν την ενέργειά τους, προσεγγίζοντας τον χώρο και παίρνοντας από εκεί τη βόμβα χωρίς να τη πυροδοτήσουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ευθύνη τοποθέτησης της βόμβας εκεί ανέλαβε η καθ’ όλα περίεργη και νεφελώδης οργάνωση «Λαϊκή Θέληση», η οποία με καθυστέρηση πέντε(!) ετών ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στα δικαστήρια της Λάρισας τον Μάιο του 2004 –παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων- προκαλώντας αναστάτωση στην όλη προετοιμασία για την ασφαλή τέλεση των Αγώνων. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε και τις βομβιστικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Siemens και της Bayer τον Ιούνιο του 2008, στα γραφεία της ΟΚΕ τον Αύγουστο του 2008, στα γραφεία του Γ. Τρεπεκλή τον Μάιου του 2009 και στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Φεβρουάριο του 2010. Η ταυτότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης και των μελών της δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί».

Μέρος της κατάθεσής του αναφέρεται και στη διαρροή εγγράφων.
 

«Τέλος, θα αναφέρω ως πολύ σοβαρά και αποκαλυπτικά στοιχεία, που βεβαίως μπορούν να συσχετισθούν με το «Σχέδιο Πυθία Ι», τα καταγγελθέντα από την υπάλληλο και στέλεχος της ΕΥΠ Ευγενία Λεβογιάννη για διαρροή – παράδοση αντιγράφων των ειδικής διαβάθμισης και εξαιρετικής ευαισθησίας ημερησίων και μηνιαίων αναφορών της ΕΥΠ προς τον πρωθυπουργό, από υπαλλήλους της Υπηρεσίας στον Μιχάλη Καρχιμάκη, με τελικό αποδέκτη τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και ενδεχομένως την αμερικανική πρεσβεία».

Ο μάρτυρας κλείνει την κατάθεσή του, αξιολογώντας τις ίδιες τις δύο υποθέσεις.

«Γενικά αξιολογώ και χαρακτηρίζω τις δύο υποθέσεις εξαιρετικής σπουδαιότητας, ευαισθησίας και μείζονος εθνικής σημασίας θέματα, με πολλαπλές σκοτεινές πτυχές, μεθοδεύσεις και προεκτάσεις. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξέταση και τη διερεύνησή τους».

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία είναι πλέον ανάμεσα στην ογκωδέστατη δικογραφία της μεγάλης προσπάθειας του ανακριτή Δ. Φούκα, που ομολογουμένως καταπιάστηκε με μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων. Αναζητώντας απαντήσεις, ο ανακριτής έφτασε να κοιτάξει πάνω από μία «όζουσα» πραγματικότητα και τη θάλασσα παρανομιών διαφόρων, που για τα δικά τους συμφέροντα έπληξαν το εθνικό ή το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας. Στη γενναία προσπάθειά του να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες και να καταλήξει σε εμπεριστατωμένα κατηγορητήρια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υποθέσεις, η «Πυθία Ι», σε μοιραία αναλογία με το όνομά της, κρατάει προς το παρόν τις δισημίες και τα μυστικά της και ίσως να μην μας αφήσει να μπούμε στο «ιερό» ούτε των πραγματικών γεγονότων της δέουσας τιμωρίας των ενόχων.

Πηγή περιοδικό Crash
Τεύχος 38, Οκτώβριος 2014