Ρύθμιση πακέτο ζητά η τρόικα

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Συνολική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και νοικοκυριών, φαίνεται ότι αναζητά τώρα η τρόικα. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος, ο οποίος μετείχε στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η νέα απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών ανατρέπει τον έως τώρα σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιείτο η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια και σε δεύτερη φάση για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων. Τώρα, θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για μια «ρύθμιση- πακέτο», και το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.

Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του συγκεκριμένου αξιωματούχου, ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να «κουμπώνει» και το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.     

ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια κατέθεσαν σήμερα 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής της πρωτοβουλίας τη Φωτεινή Κούβελα. Όπως ειδικότερα τονίζουν, «το πλαίσιο που εγκρίθηκε για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν προσαρμόζεται στις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες των δανειοληπτών αλλά τους αφήνει απροστάτευτους και δίνει στις τράπεζες τη δικαιοδοσία να επιβάλουν ασύδοτα τις επιλογές τους με τον άτεγκτο και ψυχρό τρόπο του αρπακτικού».

Οι βουλευτές εκτιμούν πως, «μέσω μιας επιμελώς συγκαλυμμένης, αλλά στην πραγματικότητα στυγνής εκμετάλλευσης της αδυναμίας των εξαθλιωμένων δανειοληπτών, οι τράπεζες θα επιτύχουν την εμφάνιση των "κόκκινων" δανείων ως εξυπηρετούμενων και επαρκώς διασφαλισμένων, μειώνοντας τις ζημιές τους, ενόψει και των αναμενόμενων νέων stress tests από την ΕΚΤ». Καταγγέλλουν, εξάλλου, ότι «εμφανίστηκαν πλείστες περιπτώσεις ανεξήγητων απορρίψεων αιτημάτων ρύθμισης και μάλιστα, σε ανέργους. Έγιναν επίσης προσπάθειες δέσμευσης και άλλων ακινήτων ως διασφάλιση για δάνειο κανονικά εξυπηρετούμενο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τέθηκαν εκβιαστικοί όροι για ρύθμιση καταναλωτικών δανείων, που αφορούσαν σε προσκόμιση διασφαλίσεων, οι οποίες δεν ανήκαν στους δανειολήπτες αλλά σε συγγενικά τους πρόσωπα».

Οι υπογράφοντες βουλευτές αναφέρουν ότι η ενεργοποίηση του κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων όχι μόνο δεν προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση ή διευκόλυνση στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, αλλά τους υποχρεώνει να υποτάσσονται στις απαιτήσεις των τραπεζών, αφού δεν υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή ή ένας δημόσιος φορέας διαχείρισης των δανείων, που θα μεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα και η κυβέρνηση οφείλει να ασκεί έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών» τονίζουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαγραφή μέρους του χρέους

Στην οριστική απομείωση και διαγραφή μέρους των χρεών των επιχειρήσεων από δάνεια, με ρυθμίσεις που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες διαβίωσης και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες, επιμένει -με σημερινή ανακοίνωσή της- η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν ένα στα δύο επιχειρηματικά δάνεια είναι "κόκκινο".

Ζητά, δε, να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων είτε με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του ποσού με τόκους είτε με μείωση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με την ΟΒΣΘ, στη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου 2014, από τα 116 δισ. ευρώ χορηγηθέντων επιχειρηματικών δανείων, τα 42 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα η αναλογία των "κόκκινων" δανείων επί του συνόλου να διαμορφώνεται στο 36,2%, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2013 (32%).

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα που προκύπτει για τις χορηγήσεις αξίας 23 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, με το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων να ανέρχεται, κατά την ΟΒΣΘ, στα 10,8 δισ. ευρώ ή στο 47% επί του συνόλου.     

ενετ

Ρύθμιση-πακέτο για τα «κόκκινα» δάνεια ζητά τώρα η τρόικα