Γράφει ο Οδυσσέας Αγγελίδης*

Η εισήγηση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη μόνο ύστερα από κάποιο θαύμα θα υλοποιείτο από τον τότε ενδοτικό και μη διεκδικητικό ΠτΔ. 

Τώρα όμως ΠτΔ είναι ο ίδιος και καλό θα ήταν οι δηλώσεις του εκείνες να του υπενθυμιστούν για να μπορέσει να πάρει πλέον δυναμικές αποφάσεις οι οποίες να είναι αποτρεπτικές για τα άνομα σχέδια της Τουρκίας η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες κατά το πρότυπο του Αιγαίου.  Όσον αφορά δε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του δύο πράγματα.

Πρώτον ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια της ΚΔ και δεύτερον πως αν η Ελλάδα υποχωρήσει και αυτήν τη φορά στους εκβιασμούς της Τουρκίας η ασυδοσία και το θράσος της θα φθάσει σε τέτοιο βαθμό που είμαι σίγουρος πως θα απαιτήσει δικαιώματα όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά και νότια της Κρήτης και γιατί όχι και στο Ιόνιο!

Παρακαλώ αναδημοσιεύσετε την επιστολή μου που παραθέτω πιο κάτω.

«Η προστασία των υδρογονανθράκων

Η πρόταση το προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, για κάλυψη των δαπανών της ΕΛΔΥΚ από τη Κ.Δ. είναι και εθνικά ορθή και δίκαιη υπό τις σημερινές συγκυρίες της οικονομικής δυσπραγίας του όμαιμου λαού της Ελλάδας. Θα ήταν απαράδεκτο για τον Κυπριακό λαό να παραβλέψει και να αγνοήσει τις δύσκολες στιγμές που περνά ο Ελληνικός λαός και να αποδέχεται την αφαίμαξη του για τη προστασία της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό η χειρονομία του προέδρου του ΔΗΣΥ θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης και να γίνει αποδεκτή χωρίς δεύτερες σκέψεις. Είμαι βέβαιος πως η πρόταση αυτή θα γίνει επίσης δεκτή από όλα τα κόμματα και από το σύνολο του Ελληνικού Κυπριακού λαού.

Προσωπικά και για αρκετούς τώρα μήνες, ύστερα από τις τουρκικές απειλές για τον εθνικό μας πλούτο με τους υδρογονάνθρακες, προβληματιζόμουν για την ασφάλεια τους και τη προστασία των γεωτρήσεων που θα αρχίσουν να μας παρέχουν το φυσικό αέριο στο σύντομο μέλλον. Η συνεργασία με το Ισραήλ για την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου στο οικόπεδο 12, μαζί με το γεγονός πως η εταιρία Noble Energy είναι Αμερικανικών συμφερόντων, παρέχει σχετικά εχέγγυα για την περίπτωση αυτή. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα οικόπεδα που δεν γειτνιάζουν με την ΑΟΖ του Ισραήλ και για τα οποία η Τουρκία έχει προβάλει απαράδεκτες απαιτήσεις, τις οποίες έχει και τη δυνατότητα να τις υλοποιήσει;

Η πρόταση μου που είναι παρόμοια με εκείνη του ΔΗΣΥ, συνίσταται στην μερική αναβίωση του Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος-Κύπρου που σιωπηλά ο Σημίτης  άφησε να ατονήσει και να πεθάνει με αργό θάνατο. Αν το Δόγμα εκείνο υφίστατο σήμερα η Τουρκία θα σκεφτόταν δύο φορές προτού εκστομίσει τις απειλές της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Εισηγούμαι λοιπόν τη κάλυψη από μέρους της Κ.Δ. των λειτουργικών δαπανών (μισθοί, καύσιμα, συντήρηση) δύο φρεγατών και δύο υποβρυχίων  του Ελληνικού Ναυτικού, τα οποία εκ περιτροπής και σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα αρχίσουν να περιπολούν γύρω από τις πλατφόρμες εξόρυξης των υδρογονανθράκων στον κατάλληλο χρόνο, ο οποίος θα αποφασισθεί ανάλογα με τη πρόοδο των γεωτρήσεων. Τονίζω τη συνεργασία με το Ισραήλ για το εγχείρημα αυτό, και είμαι βέβαιος πως το κράτος του Ισραήλ θα αποδεχθεί ασμένως αυτή την εισήγηση την οποία και η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύω πως δεν θα απορρίψει.

20 Φεβρουαρίου 2012.»

 

*Αυτός ήταν ο πολύ επίκαιρος σήμερα τίτλος επιστολής μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 28 Φεβρουαρίου 2012.