H Ελλάδα μιλάει για κανόνες εμπλοκής την ώρα που στο Καστελόριζο δεν έχει μείνει ούτε βάρκα

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σε άνοδο τα spreads (πάνω απο 8% τα επιτόκια των δεκαετών Ελληνικών ομολόγων), κάτω απο 50 ο δείκτης Williams και αυτοί στη Βουλή επιμένουν να σώσουν τη χώρα. Με τι προσόντα; H υπακοή και το σκύψιμο δεν αρκεί. Τα γεγονότα έρχονται και οι χελώνες δεν μπορούν πλέον να μένουν στη θέση τους ούτε να αντικατασταθούν απο άλλες. Πως να το πώ. Να σπάσουν, πριν σπάσει το κράτος.

Κυβέρνηση “εθνικής” ενότητας απο τα ίδια αποτυχημένα  κανάλια δεν μπορεί να γίνει. ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ανάπτυξη μέσω ΕΟΖ. Ποιοί άραγε συνέταξαν το οικονομικό τους πρόγραμμα και βάσει ποιών ευρωπαϊκών αρχών; Οικονομικές ζώνες το Ελληνικό σύνταγμα δεν τις επιτρέπει αλλά ούτε και το παρόν άνισο φορολογικό σύστημα το επιτρέπει. Ούτε και τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών επιτρέπει ούτε μια αναρμονική και ασύμμετρη ανάπτυξη βασισμένη στο τουρισμό επιτρέπει. Ποιοί αλήθεια απο εσάς έχουν διαβάσει το Ελληνικό σύνταγμα; Όποιος δεν το έχει διαβάσει να καταθέσει το βιβλιάριο της ψήφου του και κάποτε πρέπει να ψηφίζουν και οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού. Η καταμέτρηση ψήφων μόνο από μία εταιρεία επι τόσα χρόνια αποτελεί προσβολή του Ελληνικού πολιτισμού αλλά και των κανόνων της δημοκρατίας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ η Ελλάδα μιλάει για κανόνες εμπλοκής την ώρα που στο Καστελόριζο δεν έχει μείνει ούτε βάρκα ενώ ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Πολιτισμού φοβούνται να πατήσουν το πόδι τους στη Στρογγύλη, για να ελέγξουν πως διαβιούν οι φαντάροι και πως προχωράει η έρευνα για αρχαία…

Τέτοιους κανόνες εμπλοκής τους γράφω στα παούτσια μου. Η παράδοση καμμένης γής συνεχίζεται. Η παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας επίσης.

Πρός νέα πτώση…

Θαυμάστε την συνεχιζόμενη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Έρχονται νέα κόλπα και αναγκαστικά λίαν συντόμως. Εκτός απο λαμόγια είναι και άσχετοι. Δεν μπορούν κσι η αδυναμία τους φαίνεται. Οι γκάφες και τα έργα τους αποκαλύπτονται καθημερινά είτε μιλούν είδε δεν μιλούν. Πως να σας το πώ.

Και οι κυβερνώντες και οι κρατικοί λειτουργοί παραμένουν ανίκανοι και ανεύθυνοι σε όλα τα επίπεδα.

Μετά απο 3 μήνες ανασκαφών στην Αμφίπολη αποφάσισαν οι επαίοντες να κάνουν ερευνητικά αυτό που πρέπει αλλά μόνο κατά 60%! Αυτό θα φανεί πάλι στο μέλλον.

Απο ασχετοσύνη κατεστράφη το δάπεδο με το ψηφιδωτό. Δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Αν με ρωτήσουν γραπτώς θα τους πώ, γιατί ακόμη και τώρα δεν κάνουν αυτό που πρέπει. Στο επόμενο κρούσμα θα σας μιλήσω για αυτό που δεν κάνουν. Υπάρχει σημαντικός λόγος που δεν το κάνουν και έχει σχέση με τα δημόσια έργα.

Μια νέα κεφαλαιοποίηση είναι πρό των πυλών, όπως και ένα bail-in ή μια εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων.

Αν δεν γίνει αυτό μπορεί να υπάρξουν ακόμη και μέσω SWAPS εκτός απο την διαμέσου ΑΒS παραχώρηση εσόδων απο την εξόρρυξη υδρογονανθράκων. Ο Χαρδούβελλης και ο Στουρνάρης έχοντας δουλέψει δίπλα σε ογκόλιθους όπως ο Σημίτης ξέρουν πως να βουλιάξουν μια χώρα, συγγνώμη θέλω να πώ να ανορθώσουν μόνιμα και για βάθος χρόνου την οικονομία της…

Η διαχείριση της οικονομίας παραμένει κάκιστη και οδηγείται απο το κακό στο χειρότερο. Θα υπάρξει μια τεράστια κρίση που θα καταδείξει νέες αξίες  και νέους πολιτικούς. Η λύση αυτή φαίνεται ότι θα είναι μονόδρομος. Αν δεν γίνει αυτό, τότε η χώρα θα πάει πιο κάτω και το μέγεθος της ασφάλειας θα είναι συγκρίσιμο με το μέγεθος των αναγκών για επιβίωση.

Με τόσα που γίνονται διερωτάται κανείς αν τα λεφτά του ΤΧΣ (11 δις ευρώ) έχουν ήδη φαγωθεί.  Πρέπει να γίνει έλεγχος.

ΥΓ. Να βγάλουν όλοι το φλάς λέμε… Δεν τους βγαίνει.