Της Νένας Μαλλιάρα

Σε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, προσφέροντας αποζημίωση έως και 42 μισθούς για άμεση αποχώρηση από την Τράπεζα. Εναλλακτικά, για όσους εργαζόμενους θελήσουν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την 1η Δεκεμβρίου, η Τράπεζα προσφέρει μακροχρόνιες άδειες, διετούς ή τριετούς διάρκειας. 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής επιλογές: 

Sabbatical I: Άδεια από την εργασία 3 ετούς διάρκειας. Οι εργαζόμενοι που θα την επιλέξουν θα λαμβάνουν το 50% του μισθού τους το 2015, και το 40% του μισθού τους το 2016 και 2017. Στη λήξη της μακροχρόνιας άδειας η εργασιακή σύμβαση λύεται αυτοδίκαια και ο εργαζόμενος αποχωρεί με αποζημίωση ένα μισθό. 

Sabbatical Plus: Άδεια από την εργασία 2ετούς διάρκειας. Οι εργαζόμενοι που θα την επιλέξουν θα λαμβάνουν το 50% του μισθού τους το 2015 και το 40% το 2016. Στη λήξη της μακροχρόνιας άδειας η σύμβαση λύεται και δίνεται αποζημίωση 9 μισθών. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν σε άλλη εργασία ενώ η Πειραιώς θα καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και θα παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια παραμονής του μισθωτού στο Πρόγραμμα Sabbatical Plus, συνεχίζεται η καταβολή των εισφορών του στα ταμεία Ασφάλισης, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέχρι την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης, για κάθε εργαζόμενο που είναι ασφαλισμένος, καθώς και τα ήδη ασφαλισμένα εξαρτώμενα μέλη του στην εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία με την οποία η Τράπεζα ή η θυγατρική εταιρία διατηρεί σχετικό συμβόλαιο. 

– (Sabbatical Άμεσης Αποχώρησης): Δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτό το πρόγραμμα έχουν μόνο οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την Πειραιώς και τις θυγατρικές της πριν τις συγχωνεύσεις και απορροφήσεις καθώς και όσοι προέρχονται από την Αγροτική. 

Για τους εργαζόμενους που προέρχονται από την Πειραιώς και τις θυγατρικές της η αποζημίωση φθάνει μέχρι 42 μισθούς με ανώτατο όριο τις 170.000 ευρώ. Για τους εργαζόμενους που προέρχονται από την ΑΤΕ το ύψος της αποζημίωσης φθάνει μέχρι 31 μισθούς. 

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους που προέρχονται από την Πειραιώς προβλέπονται οι εξής αποζημιώσεις: 

– 25 μισθούς για προϋπηρεσία 4-6 έτη
– 27 μισθούς για προϋπηρεσία 7 με 10 έτη
– 29 μισθούς για προϋπηρεσία 11 με 15 έτη
– 33 μισθούς για προϋπηρεσία 16 με 20 έτη
– 42 μισθούς για 21 έτη προϋπηρεσίας και άνω. 

Για τους εργαζόμενους που προέρχονται από την ΑΤΕ τα κριτήρια αποζημίωσης είναι ηλικιακά και όχι προϋπηρεσίας. Ειδικότερα προσφέρονται οι εξής αποζημιώσεις ανάλογα με την ηλικία των υπαλλήλων: 

– Για εργαζόμενους ηλικίας 30 ως 39 ετών αποζημίωση 26 μισθών
– Για εργαζόμενους ηλικίας 40 ως 49 ετών αποζημίωση 29 μισθών
– Για εργαζόμενους ηλικίας 50 ως 56 ετών αποζημίωση 32 μισθών
– Και για εργαζόμενους ηλικίας άνω των 57 ετών αποζημίωση 31 μισθών 

Το ύψος της αποζημίωσης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 170.000 ευρώ. Όσοι αποχωρήσουν άμεσα θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μια διετία. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους, παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη για δύο έτη από την ημερομηνία της με κοινή συμφωνία λύσης της σύμβασης εργασίας, για κάθε εργαζόμενο που είναι ασφαλισμένος καθώς και τα ήδη ασφαλισμένα εξαρτώμενα μέλη του στην εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία με την οποία η Τράπεζα / Θυγατρική εταιρία διατηρεί σχετικό συμβόλαιο, για τους αποχωρούντες με το SPlus Άμεσης Αποχώρησης. 

Σημειώνεται ότι για όσους συμμετάσχουν σε κάποια από τις τρεις εναλλακτικές εθελουσίας εξόδου, υπάρχει πρόβλεψη για υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις. 

Συγκεκριμένα: 

-τα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια που έχουν λάβει οι υπάλληλοι με προνομιακούς όρους προσωπικού θα διατηρηθούν με τους ίδιους προνομιακούς όρους ως την εξόφληση τους υπό την προϋπόθεση ότι είναι και θα παραμείνουν και στο μέλλον ενήμερα, σύμφωνα με τους αρχικούς ή τους τυχόν τροποποιηθέντες όρους του δανείου ή της πίστωσης. Οι γενικές ρυθμίσεις που τυχόν θα ισχύσουν στο μέλλον για το εν ενεργεία προσωπικό για τα υπόλοιπα των παραπάνω προϊόντων, θα έχουν ισχύ και για τους αποχωρούντες εθελουσίως. 

– για τις πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται διατήρηση για ένα έτος των προνομιακών επιτοκίων προσωπικού από τη λήξη της εργασιακής σχέσης (πχ. SPlus 3ετούς διάρκειας διατήρηση έως και το 2018). 

– τα δάνεια προκαταβολής μισθών που έχουν ενδεχομένως λάβει οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα συμψηφισθούν με την αποζημίωση που θα καταβληθεί κατά τη λήξη της σύμβασης εργασίας. Ειδικά για τους συμμετέχοντες στο SPlus 2ετούς και 3ετούς διάρκειας, τα δάνεια προκαταβολής μισθών θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται. 

Από το νέο πρόγραμμα εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς εξαιρούνται όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1/9/2013, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ Ασφαλιστική καθώς και όσοι βαρύνονται με πράξεις, παραλείψεις ή συμπεριφορές που αποτελούν σπουδαίο λόγο για καταγγελία της σύμβασης.

Πηγή:www.capital.gr