Σειρά μέτρων για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 2% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζόε Χόκεϊ

«Μέσα από τη σκληρή δουλειά και την ισχυρή αποφασιστικότητα, είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε παραδώσει σήμερα, αυτό το σχέδιο στους ηγέτες της G20 » είπε ο Χόκεϊ. «Η φιλοδοξία αυτή μεταφράζεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και σε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει μια άτυπη «υποχώρηση» των ηγετών της συνόδου από τα άλλα φλέγοντα ζητήματα ώστε να συζητήσουν κατά κύριο λόγο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Με την παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια εξ αιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και το ανοιχτό θέμα της κλιματικής αλλαγής ο Άμποτ καταβάλει προσπάθειες ώστε η σύνοδος να εστιάσει κυρίως στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Προφανώς θα ήθελα αυτή η συζήτηση να επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο οικοδεσπότης της συνόδου ανοίγοντας τις εργασίες σημειώνοντας πάντως, ότι είναι ανοιχτός να συζητηθεί οποιοδήποτε ζήτημα επιθυμούν οι αρχηγοί των κρατών της G20.

Αυστηρό μήνυμα Ομπάμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια δύναμη του Ειρηνικού Ωκεανού με ισχυρούς δεσμούς προς τους ασιάτες συμμάχους και δεν θα ανεχθεί τα μικρά έθνη να πέφτουν θύματα εκφοβισμού, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε την ομιλία του για να καθησυχάσει τους περιφερειακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατηγική στροφή της Ουάσιγκτον.

«Πιστεύουμε ότι τα έθνη και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη. Οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέτρο ασφάλειας για την Ασία πρέπει να μην βασίζεται στις σφαίρες επιρροής, του καταναγκασμού ή του εκφοβισμού, όπου μεγάλα έθνη φοβερίζουν τα μικρά ( έθνη), αλλά να βασίζεται στις συμμαχίες για αμοιβαία ασφάλεια, στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες που το διέπουν καθώς και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών », είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο της Ασίας, όπως τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, καθώς επίσης οι εδαφικές διαφορές και η καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είμαι εδώ σήμερα για να πούμε ότι η αμερικανική ηγεσία στην Ασία και τον Ειρηνικό θα είναι πάντα ένας θεμελιώδης στόχος της εξωτερικής πολιτικής μου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Μόσχα στηρίζει την εκεχειρία στην Ουκρανία»

Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, η Ρωσία δεν εμπλέκεται στην πρόσφατη κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία και στηρίζει την εφαρμογή της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο.

«Δεν εμπλεκόμαστε», δήλωσε ο σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο της G20 στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας οι άλλοι ηγέτες της BRICS (ο οργανισμός των αναδυόμενων χωρών, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Μόσχα για το θέμα αυτό.

«Όλοι τους είπαν ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες, ότι παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη. Δεν ανακινήσαμε εμείς το θέμα αυτό. Οι άλλοι ηγέτες το είπαν από μόνοι τους, χωρίς κάποιον υπαινιγμό από την πλευρά μας», σημείωσε ο Ουσάκοφ

Ειρηνικές διαδηλώσεις για Έμπολα, κλιματική αλλαγή και φτώχεια

Την ίδια ώρα, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστές να διαδηλώσουν.

Μια ομάδα διαδηλωτών ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιδημία του Έμπολα. Οι διαδηλωτές, ντυμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια με προστατευτικό εξοπλισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν γιατροί και νοσηλευτές όταν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, κρατούσαν ένα τεράστιο ρολόι το καντράν του οποίου έδειχνε ότι πλησιάζουν τα μεσάνυχτα. Ήθελαν με τον τρόπο αυτό να δείξουν ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση.

Σε άλλο σημείο της πόλης, Αβορίγινες της Αυστραλίας διαμαρτύρονταν για τις διακρίσεις σε βάρος τους ενώ μια διαδήλωση κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στους δρόμους κατέβηκαν και υποστηρικτές αντικαπιταλιστικών οργανώσεων. "Κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί που το μόνο που έχουν είναι χρήματα" έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν την τάξη στην πόλη, όπου πάντως όλες οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, χωρίς επεισόδια.

πηγή

G20: Μέτρα «μαμούθ» για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2 τρισ