Τι θα πει ο Erdogan με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Joe Biden

Της Δέσποινας Συριοπούλου

Την ώρα που εντείνονται οι έρευνες και οι συζητήσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Τουρκία να έχει «βγάλει» τρία πλοία να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή, στην Κωνσταντινούπολη είναι σε εξέλιξη το forumτου πανίσχυρου αμερικανικού Think Tank, AtlanticCouncilμε θέμα την ενέργεια. Πανίσχυρες προσωπικότητες από περίπου 40 χώρες, ηγέτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πρόεδροι εταιρειών δίνουν το παρών στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, με θέμα "Επιχειρηματικές συμφωνίες σε καιρό κρίσης”. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται ως στόχος της Συνόδου είναι να δοθεί έμφαση στην δημιουργία καινοτόμων λύσεων μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής, μεταξύ των οποίων η  ενεργειακή ανασφάλεια, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ανάγκη για καθαρή ενέργεια, με τους συμμετέχοντες να συζητούν το μέλλον των ενεργειακών τεχνολογιών και τη χρηματοδότηση των ενεργειακών υποδομών. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ernest Moniz, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, αρχηγοί κρατών, πάνω από 20 υπουργοί ενέργειας και οικονομικών. Συνολικά ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνά τους 300. Θα συμμετάσχουν 300 άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης από την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο. Μια ματιά στους συμμετέχοντεςαρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η πέμπτη κατά σειρά διοργάνωση της Συνόδου, που γίνεται κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά ξεκίνησε ως «Ενεργειακό και οικονομικό φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας» το 2009 και το 2012 εμφανίζεται ως «Ενεργειακό και οικονομικό φόρουμ: Νέες ευκαιρίες σε μια δυναμική περιοχή». Το ίδιο μεγάλης σημασίας -και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο- αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω διοργάνωση λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, η οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο να διαδραματίσει ρόλο στα ενεργειακά, και δη στην μεταφορά του κυπριακού αερίου (μέσω Τουρκίας). Από την σύνοδο, θα περάσει και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Biden. Τυχαία επίσης, ή καθαρά εθιμοτυπική, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η συνάντηση που θα έχει (πρόγευμα εργασίας) με τον Έλληνα υπουργόΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η κατασκευή ενός τερματικού στο Βασιλικό και ένας αγωγός μέσω Τουρκίας να μεταφέρει το αέριο από την Κύπρο αποτελεί την καλύτερη λύση. Αν και οι Αμερικανοί δείχνουν μια κάπως αυστηρή στάση προς την Τουρκία, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής τους έναντι στο Ισλαμικό Κράτος, η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν ίσως να φέρει πιο κοντά τις δυο πλευρές –φυσικά με τα απαιτούμενα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία ενδεχομένως και να σχετίζονται με τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες ή και με άλλα ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία εν όψει αλλαγής συνόρων(όπως είχε αναφέρει ο Ρ.Τ Ερντογάν στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο ενώπιον του άπραγου  Έλληνα Πρωθυπουργού Α.Σαμαρά)…

Από την άλλη, πρέπει να καμφθούν οι κυπριακές αντιστάσεις (και εδώ προφανώς η ελληνική πλευρά μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο, ιδίως μετά την συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον αμερικανό αντιπρόεδρο) με την κυβέρνηση Αναστασιάδη να  πρέπει οπωσδήποτε να πειστεί ότι «χρειάζεται και είναι γόνιμο και προς το συμφέρον» (της;)  να επιτρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την διευθέτηση (και όχι επίλυση) του Κυπριακού, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στην προοπτική συνεκμετάλλευσης (με την Τουρκία). Εδώ να τονίσουμε ότι πρώτο το GreekAmericanNewsAgencyείχε αποκαλύψει τα περί συνεκμετάλλευσης στις συνομιλίες που είχε και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Α.Σαμαράς με τον Αμερικανό πρόεδρο Β.Ο.   Και αν θυμηθούμε ότι το κυπριακό ήταν από τα πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους αμερικανούς αξιωματούχους στις επισκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2013 αντίστοιχα, δεν είναι δύσκολο να δέσουν τα κομμάτια του παζλ και να δοθεί η απάντηση γιατί οι αμερικανοί θέλουν διακαώς να κλείσει οριστικά το θέμα της Κύπρου.  

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που στα παρασκήνια –μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί- δουλεύουν τόσο για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, όσο και στο να πείσουν ότι η λύση της Τουρκίας για να περάσει ο αγωγός για την μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου είναι η πιο πρόσφορη.  Αναμφισβήτητα η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αν γίνει θα προκαλέσει πολλές ανησυχίες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ας μην ξεχνάμε ότι η επαναπροσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς με το Ισραήλ ξεκίνησε με το τουρκικό ρεσάλτο το 2010 και την διακοπή των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και της Τουρκίας. Είναι επίσης τυχαίο που κανένας κύπριος αξιωματούχος ή ισραηλινός δεν συμμετέχει δεν συμμετέχει στο φόρουμ του AtlanticCouncil; Διότι, ναι μεν γίνεται σε έδαφος χώρας με την οποία Κύπρος και Ισραήλ έχουν τουλάχιστον ψυχρές διπλωματικές σχέσεις ή δεν έχουν σχέσεις, αλλά η διοργάνωση είναι καθαρά από έναν αμερικανικό φορέα. Ίσως μια τοποθέτηση ενός ευφάνταστου νου να θεωρούσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλα τα τεκταινόμενα και στην κατάλληλη στιγμή να αποφασίσει την προσφορότερη λύση με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την χώρα. Αν αυτό θα λέγεται αγωγός EastMedή αγωγός τάδε που θα περνάει μέσα από την Τουρκία, αυτό λίγο θα ενδιαφέρει.

Για να επιστρέψουμε στον κ. Μανιάτη, πέρα από την συνάντησή του έλληνα υπουργού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Έρνεστ Μονίζ, τον Τούρκο ομόλογό του, Τανέρ Γιλντίζ και υψηλούς αξιωματούχους από χώρες της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.
Επίσης, θα συμμετάσχει σε υπουργικές συναντήσεις με θέματα:
– Τη χρηματοδότηση κρίσιμων επενδύσεων για τις ενεργειακές υποδομές ("Financing Critical Energy Infrastructure Investments – Challenges and Opportunities").
– Την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες ("The Completion of Europe – From the North-South Corridor to Energy, Transportation and Telecommunications Union").